Jubilarni 30. supermaraton Zagreb - Čazma

Jubilarni 30. međunarodni supermaraton od Zagreba do Čazme, popularno zvan "Od zagrebačkoga do čazmanskog kaptola" trčat će se u nedjelju 3. travnja, a start će biti na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića u 10 sati. L

Na konferenciji za novinare na Zagrebačkom velesajmu predsjednica Organizacijskog odbora utrke, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i šprota Romana Caput-Jogunica, istaknula je da su sve pripreme za održavanje supermaratona pri završetku i da su stvoreni svi preduvjeti da jubilarna utrka bude po broju sudionika, nagradama i svim organizacijskim segmentima besprijekorna.

Pokrovitelji supermaratona su uz Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski atletski savez, Bjelovarsko-bilogorska županija, Zagrebačka županija, te gradovi Zagreb i Čazma. Supermaraton se održava po pravilima Europske (EAA) i Svjetske atletske federacije (IAAF) i uvršten je u Europski atletski kalendar.

Dužina staze je 61.350 metara, a trasa ide od Jelačić placa preko Dubrave, Sesveta, Dugog Sela, Božjakovine, Lupoglava, Kloštar Ivanića, Šumećana, Dabaca, Bosiljeva do središnjeg čazmanskog trga. Trkači su podijeljeni u sedam kategorija - do 29, 39, 44, 49, 54 i 59 godina, a svi stariji od 60 godina trče u tzv. kategoriji "do 100".

Svi natjecatelji koji pretrče traku u vremenskom limitu (sedam sati) primit će medalju i diplomu, a za osvojeno prvo mjesto (žene i muškarci) primit će i novčane nagrade od 1200 eura, drugoplasirani tisuću, trećeplasirani osanmsto itd. do desetog mjesta za koje će natjecatlji primiti 60 eura. Ukupan fond novčanih nagrada je 11.000 eura. Uz trkače, Hrvatski koturaljaški savez organizirat će na istoj stazi Prvi rolerski Alpe-Adraia kup na kojemu će nastupiti natjecatelji iz Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske.

Na prvoj utrci, 1976. godine, nastupila su tri natjecatelja, a pobijedio je Josip Kožar pretrčavši stazu za šest sati i 35 minuta. Rekord staze postavio je prošle godine Denis Zhalybin iz Rusije za tri sata i 34 minute, dok je kod žena najuspješnija bila prošlogodišnja pobjednica Marija Bychkova u vremenu 4:13:19 sati. Na čazmanskom supermaratonu dosad je nastupilo 1375 trkača i trkačica. Najviše ih je bio 1984. godine 82, a 2004. trku je završilo 75 natjecatelja.

(Hina) xpp yad

Pročitajte više