Jurčićev povratak u Amsterdam: Može li kao trener ponoviti igrački uspjeh?

DINAMO se treći put vraća u Amsterdam gdje ga vežu samo lijepe uspomene. U prethodna dva susreta Modri su slavili, prvi je to bilo 1998. u skupini Lige prvaka kad su golom Josipa Šimića srušili Nizozemce, a prije dvije godine su sa 3:2 prošli u skupinu Lige Uefe nakon što u Zagrebu poraženi 1:0.

Uefa je stoga u najavi susreta navela nekoliko zanimljivosti između ove dvije momčadi:

* Jurčić je 1998 upao na poluvremenu umjesto Krznara dok je Danny Blind, koji je sad pomoćnik u Ajaxu. igrao cijelu utakmicu. Njegov sin Daley Blind je trenutno član Kopljanika.

* Za razliku od Dinama, njihov najljući rival Hajduk loše prolazi u Amsterdamu. Gostovali su dva puta i oba puta su poraženi, jedom 6:0, jednom 3:0.

* Nakon Dinama 2007. nitko nije slavio na Amsterdam Areni u europskom natjecanju. Ali, Ajax je u posljednjih pet europskih utakmica kod kuće četiri odigrao neriješeno.

* Dinamo je pobjedom u Rumunjskoj nad Temišvarom prekinuo seriju od sedam gostujućih utakmica bez pobjede. To je bila tek druga gostujuća pobjeda Dinama u skupini Uefinog natjecanja u posljednjih 13 utakmica.

* Ajaxovu treneru Marinu Jolu ovo je prvi put da igra protiv nekog hrvatskog kluba.

* Kruno Jurčić i Igor Bišćan igrali su za Dinamo u pobjedi nad Ajaxom 1998.

* Napadač Ajaxa Marko Pantelić i branič Dinama Leandro Cufre bili su suigrači u Herthi.

* Robert Kovač je igrao na Amsterdam Areni za Bayern u susretu Lige prvaka koji je završio 2:2. Bilo je to u sezoni 2004/05.

Sastavi momčadi 4. listopada 2007.

Ajax: Stekelenburg*, Colin (Delorge, 34), Emanuelson*, Stam, Heitinga, Gabri*, Maduro (Urzaiz, 103), Rommedahl*, Van der Wiel* (Ogararu*, 61), Suárez*, Huntelaar

Dinamo: Koch, Čale, Sammir* (Guela, 68), Etto*, Drpić, Mandžukić*, Modrić, Pokrivač, Schildenfeld (Carlos*, 106), Tadić (Mikić, 78), Vukojević

* još uvijek u momčadima

Sastavi momčadi 25. studenog 1998:

Ajax: Van der Sar, Blind, Frank de Boer, Sier (Melchiot, 41), Ronald de Boer, Witschge, Dani, Mensah, Hoekstra, Wamberto (Babangida, 73), Hosé (McCarthy, 64)

Dinamo: Ladić, Tokić, Krznar (Jurčić, 46), Marić, Jurić, Rukavina (Šabić, 81), Dario Šimić, Šarić (Josip Šimić, 54), Cvitanović, Jeličić, Bišćan*

Pročitajte više