TRANSFERI

Kad se nogometne zvijezde pretvore u gangstere

Foto: EPA-EFE

DRAMATIČNE su situacije kod Paula Pogbe, Antoinea Griezmanna i Neymara. Skupe zvijezde svim silama žele napustiti svoje klubove, no veliki transferi ne mogu se napraviti ekspresno.

Drama tako raste iz dana u dan jer do sredine srpnja pripreme počinju u svim klubovima, uključujući i njihove Manchester United, Atletico Madrid i PSG. Prema profesionalnim ugovorima, igrači se moraju pojaviti na prvom danu priprema, što Griezmann i Neymar nisu napravili.

Klubovi zatim pokušavaju zaštititi svoj interes zbog velikih ulaganja u zvijezde, a te zvijezde instantno uđu u rat s klubovima samo kako bi svoje istjerale pomalo surovim, gangsterskim načinima.

Nastane kaos objavljivanjem kojekakvih oproštajnih videa (Griezmann) i bezobraznim izjavama bez ikakvog respekta prema poslodavcu (Neymar).

"Ono što vidimo je da Neymar, Griezmann i Pogba pokazuju moć", rekao je Kaveh Solhekol, novinar Skya.

Simptomatično, sva su trojica javno obznanila da žele otići iz kluba. Prvi je počeo Francuz Griezmann, objavom videa u kojem zahvaljuje Atleticu i otkriva kako je došlo vrijeme za promjenu sredine.

Griezmann prvi počeo odmazdu

To je bilo prije mjesec dana, a novi klub zasad još nije pronašao. Najčešće se spominje Barcelona, međutim Španjolci se još međusobno nisu dogovorili oko visine odštete.

Dotad im je svima svakodnevica neugodna, posebno na stadionu Wanda Metropolitano, gdje se Griezmann nije pojavio na početku priprema.

Predsjednik Enrique Cerezo je bijesan zbog ponašanja francuskog reprezentativca.

"Griezmann je izvanredan igrač, ali i jako težak momak. Čovjek s problemima. Otišao je iz kluba na stražnja vrata, kukavički, ne želeći nikome pogledati u oči. A mislim da mu nitko ne bi zamjerio da je bio iskren prema nama i rekao da želi ići", kazao je Cerezo.

Usporedio je Cerezo Griezmanna s nekim drugim nogometašima koji su napustili Madrid.

"Diego Godin je došao kao čovjek kod mene, rekao mi što ima i otišao na velika vrata. Griezmann je svoja zatvorio stražnjicom. U ovom klubu postoje dvoja vrata, a Griezmannova su odmah pokraj Aguerovih. Igrači idu gdje god hoće, ako to žele, nema problema. Ako žele ostati, ja sam sretan. Ovakvo ponašanje ne mogu shvatiti, a kamoli tolerirati", ocijenio je Cerezo.

Neymar prema PSG-u ispada još bezobrazniji. Ne bira sredstva ni riječi. Najskuplji igrač svijeta pobjegao je 2017. iz Barcelone. Francuzi su ga dočekali kao spasitelja i s njim krenuli u pohod na Ligu prvaka.

Neymarov bezobrazluk

Od toga opet nije bilo ništa, Brazilca su počele kočiti i ozljede, ali i ponašanje izvan terena. Postao je persona non grata u francuskoj prijestolnici i, kao i Griezmann, nije se pojavio na prozivci prvog dana sezone 2019./2020.

"Radije ću završiti karijeru nego se vratiti tamo", rekao je navodno Brazilac ljutit na čelnike kluba koji ga je stavio na transfer-listu.

On čak nije ni kontaktirao klub da objasni svoj nedolazak, javio je PSG putem priopćenja na svojoj službenoj stranici.

Brazilcu sada slijedi financijska kazna zbog kršenja pravila kluba, a jasno je kako ovim želi iznuditi odlazak iz kluba. Također, izvjesno je i kako će ga PSG pustiti jer ne želi nesretnog nogometaša u svlačionici. Isticali su to nekoliko puta.

Podsjetimo, Neymar je najavio da će, ne bude li pomaka u razgovorima s Barcelonom, vrijeme PSG-ovih priprema provesti u štrajku kako bi natjerao čelnike kluba da ga puste u Barcelonu, a sada je tako i postupio.

"Razlog njegova izostanka je nešto što je dogovoreno prije više od godinu dana", rekao je Neymarov otac za Fox Sports pa dodao:

"Radi s humanitarnim udrugama koje podržavamo i mi to ne možemo promijeniti, vratit će se 15. kolovoza. Nema drame, PSG je informiran o tome."

Na kraju bi trebao doći na trening u ponedjeljak.

Kod Pogbe je najmanje drame, ali...

Kod Pogbe je situacija nešto civiliziranija. Trenutačno je daleko od omiljenog lika u svlačionici Manchester Uniteda, a njegov menadžer Mino Raiola prije nekoliko dana iznio je javnosti kako Paul traži novi izazov.

Manchester je spreman pregovarati s Real Madridom i Juventusom, no za to vrijeme,svjetski prvak je dio momčadi s kojom je otputovao na pripreme u Australiju.

Ali ondje je zasad napeto jer već je upao u žestoku raspravu sa suigračem Jessejem Lingardom. Sva je prilika da će Pogba, kao Griezmann i Neymar, promijeniti klub.

Dvojica uz pomoću štrajka, treći na nešto mirniji način. Razumljivo je da dolazi do zasićenja i traženja novog motiva, samo što navijači Atletica, PSG-a i Manchester Uniteda ovu trojicu sjajnih nogometaša neće pamtiti kao gospodu.

Coutinho i Dembele su već ovo sve izvodili radi Barcelone

Ranije su ovakve stvari izvodili i Ousmane Dembele i Coutinho. U lipnju 2017. Francuz je odbio trenirati s Dortmundom kako bi iznudio transfer u Barcelonu, a Coutinho se mjesec kasnije nije pojavio na treningu Liverpoola.

Obojica su kasnije transferirani u Barcelonu. S druge strane, postoji primjer Ajaxovog 19-godišnjeg kapetana Matthijsa de Ligta.

Iako se Nizozemac dogovorio s Juventusom, klubovi se još nisu dogovorili oko odštete pa bi on mogao kasniti na početak priprema sa Starom damom.

Za njega to nije značilo da treba u bojkot. Normalno se pojavio na Ajaxovoj prozivci za novu sezonu i počeo trenirati.

Pročitajte više