Kako je Barcelona katarskom novcu poklonila posljednju priliku?

Foto: Profimedia

PSG je nakon fantastične utakmice i velikog preokreta izborio polufinale Lige prvaka. Parižani su na Olimpijskom stadionu u Barceloni pobijedili domaćina 4:1 i tako nadoknadili poraz od 3:2 iz prve utakmice.

Barcelona je fantastično otvorila dvoboj već u 12. minuti golom Raphinhe, čime je povećala prednost na dva pogotka razlike. U prvih pola sata uzvrata izgledala je kao tim koji kontrolira dvomeč. Prepustila je posjed lopte PSG-u, no kvalitetno je branila svaki njegov nalet sve do trenutka koji je potpuno okrenuo odnos snaga na terenu.

Poklon za poklonom

Ovo je bila vrlo nepredvidiva i teška sezona za Barceloninu obranu, kako na individualnoj igračkoj razini tako i na kolektivnoj. Nakon što je prošle sezone napala sve moguće pozitivne rekorde po broju primljenih golova, od jeseni se potpuno raspala i počela je primati golove kao na traci, čak i od ekipa iz donje polovice La Lige.

Međutim, u protekla dva mjeseca, obrana se napokon stabilizirala. Barcelona je pronašla četvorku u posljednjoj liniji koja je funkcionirala, a velike zasluge pri tomu išle su 17-godišnjem stoperu Pau Cubarsiju, koji je obrani dao kvalitete nekakvog veterana.

Nanizala je šest utakmica u ligi bez primljenog pogotka te odigrala ozbiljne utakmice u Ligi prvaka, prvo protiv Napolija, a zatim i na Parku prinčeva zaustavivši prvenstveno Kyliana Mbappea.

Stoga se prednost od dva pogotka razlike na domaćem terenu činila kao lijepa zaliha za posljednjih 60 minuta dvoboja s PSG-om, nešto što samo velika nesreća i ogromne greške mogu poremetiti. No, jedna takva greška dogodila se upravo u trenutku kad je Barcelona djelovala najsigurnije, a to je crveni karton stopera Ronalda Arauja.

Taj poklon potpuno je vratio u igru Francuze koji u kadru imaju napadačkog talenta na pretek. Sat vremena do kraja, igrač više i Barcelonina obrana bez svog najboljeg braniča odjednom su postali relativno jednostavna prepreka za PSG.

Da bi situacija za Barcu bila gora, PSG svoje golove nije zabio eventualno iz ogromne dominacije, već iz novih poklona koje mu je Barcelonina obrana, na čelu s Joaom Cancelom, servirala.

Čovjek odluke i sol na ranu navijačima Barcelone

Glavni orkestrator preokreta, kao i u prvoj utakmici, bio je Ousmane Dembele. Igrač koji svojom pojavom izaziva frustracije kod mnogih neutralnih navijača, dok Barceloninim, nakon šest godina provedenih u Kataloniji, sada kida živce i u tuđem dresu.

Naime, Xavi se kao trener izuzetno posvetio Dembeleu te ga je kroz sezonu i pol suradnje s Francuzom uspio dovesti do razine koja doliči nekakvom nogometnom profesionalcu koji je nakon predugog vremena napokon počeo biti Barceloni od koristi na terenu. Zbog toga je Dembeleova odluka da na ljeto napusti Barcelonu i ode u PSG bila iznenađenje te su ju mnogi navijači protumačili kao nož u leđa Xaviju.

Međutim, Xavi do današnjeg dana nije odustao od divljenja Francuzu. Na konferencijama za medije prije utakmica, dobio je puno pitanja o Dembeleu, na svako odgovorivši u superlativima te poentiravši kako je PSG favorit baš zato što ima njega u kadru. I bio je na kraju u pravu.

Iako je Dembele tijekom dvomeča po tko zna koji put u karijeri redao očajnu odluku za očajnom odlukom, zabio je prve pogotke za PSG na obje utakmice, pri čemu je onaj u Parizu bio spektakularan, te iznudio kazneni udarac za ukupnih 5:4. Opet je potvrdio da njegova nepredvidivost, ma koliko loše utakmice igrao, može napraviti razliku i podsjetio navijače Barcelone na sve ono negativno u njegovom boravku u klubu.

Posljednja nada katarskog novca

I dok je na terenu odnos snaga bio vrlo izjednačen, barem u trenucima kada je broj igrača bio jednak, situacija u kojoj su se nalazili klubovi i značenje prolaska u daljnju fazu natjecanja bili su potpuno drugačiji.

Pobijedivši na Parku prinčeva i namirisavši povoljan ždrijeb u polufinalu, Barci se prvi put nakon dugo vremena otvorila realna prilika da ode do kraja u Ligi prvaka. Međutim, gledajući kako je igrala velik dio ove sezone te kako već nekoliko godina izgleda izvan terena, finale ovog natjecanja i nadigravanje s nogometnom elitom djelovalo je samo kao san koji Barcelona ove sezone ipak nije zaslužila živjeti.

Ona je u remontu i tek je na početku projekta koji će se, po svemu sudeći, temeljiti na La Masiji, a za validaciju tog projekta bit će potrebno strpljenje. PSG je pak na potpuno drugom kraju razvojnog ciklusa kluba, tamo gdje strpljenje odavno ne postoji i gdje se razmatraju očajnički potezi.

Prošlo je sada već više od desetljeća otkako je Katar ušao u klub. Liga prvaka je i dalje trofej koji nema u vitrinama, a ujedno je i jedini za koji Katarani od početka mare.

Kako je Kylian Mbappe, krunski dragulj katarskog ulaganja i zvijezda kojoj se cijeli klub već godinama podređuje, po svemu sudeći odlučio napustiti klub na ljeto, ovo je posljednji vlak PSG-u da u ovoj eri ispuni svoj cilj i barem samom sebi opravda milijarderska ulaganja. Barcelona mu je jučer poklonila zadnju priliku, a kuglice su mu na ždrijebu osigurale najlakši mogući put preko dortmundske Borussije.

Je li ovo konačno ta sezona za Katarane?

Pročitajte više