Kako je Klopp prodao Lovrenu sve što je naučio od Kužea

Foto: Getty Images / Guliver Image

DEJAN LOVREN preporodio se otkad je Jurgen Klopp u Liverpoolu. Po svom dolasku na Anfield često je hrvatski branič bio na meti kritike zbog pomalo glupih propusta u obrani, ali dolaskom njemačkog menadžera pretvorio se u jednog od najboljih igrača kultnog kluba i postao Kloppov čovjek od najvećeg povjerenja.

Klopp mu je podigao samopouzdanje i pomogao mu u razvoju potencijala, a Lovren mu može zahvaliti što je danas znatno bolji igrač nego uoči njegova dolaska, baš kao što to Nijemac može zahvaliti jednom hrvatskom treneru.



Kuže je trenirao Kloppa u Mainzu, a Lovrena je odveo na prve seniorske pripreme

Njemu je prije više od 20 godina pomogao Josip Kuže koji ga je trenirao u Mainzu od 1992. do 1994. godine i Klopp mu može zahvaliti što je danas tako uspješan menadžer, baš kao što Dejan Lovren, između ostalih, može zahvaliti Joži što je postao igrač i na neki način mu omogućio da upozna Kloppa.

Naime, Josip Kuže ga je 2006. godine odveo na prve seniorske pripreme s Dinamom u španjolsko mjestašce Olivu kraj Valencije, a Lovren je potom nakon uspješne karijere u Dinamu, Lyonu i Southamptonu stigao na Anfield.

No nisu se imali priliku dobro upoznati, Kuže je ubrzo sporazumno raskinuo ugovor s Modrima i putevi im se više nikad nisu susreli profesionalno, no zato je sudbina Lovrenu prošle godine poslala Kloppa i ponudila mu priliku da mu pomogne, baš kao što je 1992. godine Kuže oblikovao igrački i trenerski put Liverpoolova menadžera.

Sadašnji trener Redsa igrao je napadača ili desno krilo u Mainzu i kao igrač također se borio sa samopouzdanjem, ali samo na terenu. Izvan njega imao je čak prevelika muda. Često je znao zajebavati Kužea na treningu i uspio je ono čime se tek rijetki mogu pohvaliti - izbacio ga je potpuno iz takta.



Kuže je zgrabio Kloppa za vrat i zakucao ga u zid

Nakon jednog poraza Kuže je držao govor u svlačionici, a Klopp je odjednom ustao i prekinuo ga. Kuže ga je iste sekunde zgrabio za šiju te ga zakucao u zid. Svjedoci tvrde kako nikad nisu vidjeli Kužea tako bijesnog.

Od tog trenutka Klopp ga je počeo slušati i brzo napredovati. Upijao je od Kužea što god je mogao, a njegov prepoznatljiv "Gegenpressing" je ideja koju je ukrao upravo hrvatskom treneru. Kužeov Mainz imao je mnogo sličnosti s današnjim Kloppovim Liverpoolom, odnosno s onim što je ranije radio u Mainzu i Borussiji Dortmund. Kopirao je gotovo sve, Kužeovu igru, akcije, čak i prekide, bio mu je trenerski guru i Klopp je skicirao baš sve što je radio na treningu.


Klopp stavlja naglasak na psihološku pripremu, to ga je naučio Kuže

Josip Kuže nije se bavio samo tjelesnom spremom igrača, nego je bio jedan od prvih trenera uopće koji je stavljao naglasak na psihološku pripremu, a Nijemac mu je bio jedan od prvih pacijenata. Dok je igrao kod Kužea, upao je u potpunu depresiju, igrao je napadača i nije mogao zabiti, navijači su ga uzeli pod zub i teško se nosio s tim. Kloppova supruga zamolila je Kužea da mu pomogne, a ovaj ga je pozvao na razgovor i nakon kraćih konzultacija odlučio mu promijeniti poziciju te ga prebacio na krilo. Ubrzo je zabio svoj prvi gol, pa prvi put asistirao i počeo je igrati sve bolje, vratio je milost navijača i potpuno se oporavio.

Slično se događalo i Lovrenu u početku karijere u Liverpoolu, teško se nosio s pritiskom igranja za jedan od najvećih klubova ikada i djelovao je vrlo nesigurno. No Klopp mu je prodao Jožinu foru i  danas više nema problema sa samopouzdanjem.

Sinoć protiv Evertona bio je neprelazan i pobrao mnogo pohvala na račun svoje igre, a navijači mu jutros pišu hvalospjeve na društvenim mrežama. Donedavno su ga sprdali, a danas je jedan od najpopularnijih igrača Liverpoola i svoj uspjeh može zahvaliti sjajnom psihologu Jurgenu Kloppu, koji je nekoć i sam "sjedio u psihijatrovoj fotelji", a svoju prvu seansu obavio je kod velikog Josipa Kužea.

 

Pročitajte više