Karabatići odustali od žalbe: Najbolji rukometaš svijeta prihvatio uvjetnu zatvorsku kaznu

Foto: Getty Images/Guliver Image

NAJBOLJI rukometaš svijeta Nikola Karabatić odustao je od žalbe na osuđujuću presudu kojom je zajedno s bratom Lukom i još nekoliko rukometaša osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu zbog klađenja na utakmice francuske lige.


Prije pet godina velika afera je potresla francuski rukomet nakon što su braća Karabatić uhićena zajedno s nekoliko tadašnjih rukometaša Montpelliera. Optuženi su da su par mjeseci ranije, u svibnju 2012., sudjelovali u namještanju utakmice svoje momčadi protiv Cesson-Rennesa kako bi zaradili kladeći se na tu utakmicu. Susret za Montpellier nije imao rezultatsku važnost pošto su već ranije osigurali naslov prvaka. U goste im je došao Cesson-Rennes koji je zgrabio senzacionalnu pobjedu 31:28, a koeficijent na takav rasplet bio je čak 45.

Kasnije je otkriveno kako su se na poraz favorita kladili Karabatići i još 14 osoba te su zaradili oko 300 000 eura. Najteže su kažnjeni Nicolas Gillet, sa četiri mjeseca zatvora i 40 tisuća eura, i Srbin Mladen Bojinović, četiri mjeseca zatvora i 20 tisuća eura, jer su optuženi kao organizatori cijele afere.

Prema optužnici, više od 100 000 eura je uplaćeno na zaostatak Montpelliera na poluvremenu, što se i dogodilo, a na utakmicu su se kladile i djevojke rukometaša koji su optuženi za manipuliranje rezultatom.

Karabatić je kažnjen s 10 tisuća eura i dva mjeseca uvjetne kazne zatvora jer je proglašen krivim za namještanje utakmice i klađenje na isti susret.

Ovog tjedna braća Karabatić su objavila da odustaju od žalbe na presudu.

"Htjeli smo se braniti argumentima, na drugom stupnju je sudac priznao da nema indicija da bi ishod utakmice bio namješten, ali ipak je presuda bila osuđujuća. Poštovat ću ju, iako se s njom ne slažem. Idemo naprijed", rekao je Nikola Karabatić.

"Osudili su me jer je moja djevojka uplatila 1500 eura, a ja sam ju navodno savjetovao i utjecao na nju. Mogao sam dobiti i disciplinsku kaznu, to nije bilo kazneno djelo".

"Odvjetnici su nam rekli da bi nam žalba uspjela, ali bi to značilo godine i godine povlačenja po sudovima, to više ne želimo", rekao je Luka Karabatić dodavši: "Doživjeli smo pravni, medijski i sudski progon, i iz toga izašli jači". 
 

 

 

Pročitajte više