Katanec: Bunker s jednim napadačem postao nogometni zakon

DEFENZIVNI nogomet u kojemu veći dio utakmice nitko ne riskira nego igra "bunker" sa samo jednim klasičnim napadačem - tako je do sada prikazanu igru na SP 2006 nazvao bivši slovenski izbornik Srečko Katanec, odnedavna selektor Makedonije, a tvrdi da su tako igrale i sve reprezentacije koje su se uvrstile u polufinale.

"Sve reprezentacije igraju zatvoreno, obrambeno, sa samo jednim klasičnim napadačem. Bunker je očito nogometni trend. Nitko se ne usuđuje riskirati, pa niti sa vrhunskim igračima, a selektori postavljaju pet igrača na sredinu igrališta, te jednog u špicu napada. Nijedna reprezentacija ne igra izrazito ofenzivno, a zašto je tako - ne znam", rekao je Katanec u razgovoru za ljubljansko "Delo".

Katanec priznaje da je i sam kao selektor Slovenije imao reprezentaciju koja je igrala zatvoreno, ali dodaje: "Kad tako igraju male reprezentacije, novinari to proglase bunkerom, a kad tako igraju veliki, piše se o pametnoj taktici i dobrom postavljanju igrača na terenu."

Dokaza da na SP 2006. prevladava bojažljiva defenzivna igra je mnogo, a tako su igrale i reprezentacije koje nastupaju u polufinalu, mišljenje je Katanca.

Tako su, navodi, Talijani potpuno zatvorili igru nakon prvog pogotka protiv Češke, slični nenapadački stil u međusobnoj su utakmici pokazale Njemačka i Argentina, a Portugal nije napadao na engleski gol niti nakon što je Engleska ostala isključenog Rooneya. Nešto pohvala Katanec je uputio samo reprezentaciji Francuske, ali samo za utakmicu protiv Brazila, te Zinedineu Zidaneu kao najistaknutijem igraču.

"Iskazao se je kad je trebalo, vrhunski nogometač po igri i ponašanju, pravi vođa", ocjenjuje Katanec.

S druge strane, po njegovu je mišljenju Brazil najveće razočarenje prvenstva, osobito Ronaldo.

"Znalo se je da Ronaldo mora igrati iako je deset kilograma pretežak, pa je samo šetao igralištem. To se je Brazilcima moralo osvetiti. Zbog njegovih nekoliko golova žrtvovana je ekipa, ali su i drugi igrači Brazila bili slabo pripremljeni. Na prvoj pravoj utakmici, onoj protiv Francuske, sve je to došlo na vidjelo", kazao je do sada najuspješniji selektor slovenske nogometne reprezentacije Srečko Katanec.

Pročitajte više