SUPERLIGA

Dvaput su osvojili europski naslov i odbili su Superligu. Objasnili su svoju odluku

Foto: EPA

PORTUGALSKI Porto dvaput je bio europski klupski prvak, 1987. i 2004., te je i njemu bilo ponuđeno sudjelovanje u Superligi. U klubu su to odbili, a zašto je donesena takva odluka objasnio je predsjednik Nuno Pinto da Costa.

"Bilo je neformalnih kontakata iz nekih klubova, ali nismo obraćali puno pažnje. Europska unija ne dopušta zatvorena natjecanja kao u NBA-u, na primjer. Budući da je Portugalski nogometni savez protiv toga, a kao dio Uefe ne možemo sudjelovati ni u čemu što je protivno načelima i pravilima Europske unije i Uefe," kazao je.

Podsjetimo, u večernjim satima nedjelje 12 bogatih europskih klubova postiglo je dogovor o osnivanju novog nogometnog natjecanja. U pitanju je Superliga u kojoj bi sudjelovalo 20 klubova.

U novom natjecanju sudjelovali bi Real Madrid, Barcelona i Atletico Madrid iz Španjolske, potom engleski Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Manchester City i Manchester United te talijanski Juventus, Milan i Inter.

Tih 12 klubova pozvalo je još tri kluba da im se priključe u projektu kojim bi zatim upravljalo tih 15 osnivača. Bayern, Borussia Dortmund i Paris Saint-Germain odbili su tu ideju, a kasnije i još neki klubovi, među kojima i Porto. Uz tih 15 klubova njih još pet bi se kvalificiralo u tu ligu temeljem rezultata u nacionalnim prvenstvima.

Pročitajte više