Klubovima Petice 12 milijardi eura prihoda prošle sezone, hrvatskim mrvice

Foto: Guliver Image/Getty Images

EUROPSKO nogometno tržište u sezoni 2014/15. premašilo je 22 milijarde eura prihoda, navodi se u Deloitteovom "Godišnjem pregledu financija u nogometu 2016.".

Prihodi klubova Petice (engleske  Premier lige, njemačke Bundeslige, španjolske Primere, talijanske Serie A i francuske Ligue 1) su 12 milijardi eura, pri čemu prednjače Englezi sa 4,4 milijarde eura prihoda. 
 
"Ovi podaci se odnose samo na operativne prihode klubova, dakle prihode od ulaznica, tv prava i komercijalnih prihoda. U ove brojke nisu uključeni transferi", naglasio je Dražen Nimčević, partner u Deloitteovom Odjelu za porezno savjetovanje.
 
Nimčević je dodao kako su prihodi hrvatskih klubova, ali i računajući transfere, oko 50 milijuna eura. 
 
Engleski Premiership je vodeći u svim kategorijama. Po zaradi od tv prava (2,3 milijarde eura), po komercijalnim prihodima (1,29 milijarde eura) i po zaradi na utakmicama (768 milijuna eura). Na drugom mjestu je Bundesliga sa 2,39 milijarde eura prihoda, a zatim slijede Primera (2,05), Serie A (1,7) te Ligue 1 (1,4).
 
"Premiership dominira i stvara financijski jaz između ostalih liga Petice, ali odvajaju se i lige Petice koja stvaraju veliki jaz iza ostalih europskih liga", dodao je Gordan Kožulj, viši savjetnik u Deloitteovom Odjelu poslovnog savjetovanja i bivši proslavljeni hrvatski plivač, istaknuvši podatak kako od 30 najbogatijih klubova čak 16 dolazi iz Engleske.
 
Već iduće sezone zarada engleskih klubova bit će oko 25 milijuna eura, pri čemu bi Englezi mogli stići do brojke od čak šest milijardi eura. Da je elitni razred 'otočkog' nogometa odavno izašao iz granica samo sporta pokazuje u podatak kako u Premiershipu radi 103 tisuće osoba, a britanski proračun puni sa 2,4 milijarde eura. Samo od poreza na plaće u proračun se slijeva 890 milijuna eura. 
 
Zanimljivo, jedan od klubova koji je prošle sezone imao najveći skok u prihodima u Premiershpu je West Ham Slavena Bilića s prihodom od 160 milijuna eura. "Prelaskom na novi stadion skok će biti još veći", dodao je Nimčević.
 
Kožulj je istaknuo da je 'najzdravija' liga ipak Bundesliga koja već devetu godinu bilježi rast. Bundesliga ima najbolju kontrolu financija i najbolje se upravlja klubovima.
 
"Njemački klubovi najviše zarađuju od komercijalnih prihoda, oko 40 posto, što je samo dokaz snage njemačkog gospodarstva. Nijemci imaju i najveću posjećenost stadiona, a uskoro će potpisati novi ugovor o tv pravima u kojem su spojili prvu i drugu ligu", naglasio je Kožulj.
 
Nažalost, sve ove brojke su nedostižne za hrvatski nogomet. Primjerice, hrvatski klubovi prema podacima od prije nekoliko godina od ulaznica zarade oko 7 posto, a od tv prava 6 posto svojih prihoda. Glavni prihodi su transferi i novac iz lokalne samouprave te plasman u Europu.
 
"Bolja infrastruktura i veća kvaliteta nogometa donijet će i veći interes, a time i više sponzora", naglasio je Nimčević, dok je Kožulj dodao kako bi klubovi trebali imati potrebu za profesionalnim upravama, a ne se oslanjati na novac lokalne samouprave.
 
PRIHODI PO LIGAMA
Premiership – 4,4 milijarde eura
Bundesliga – 2,39
Primera – 2.05
Serie A – 1,79
Ligue 1 – 1,41
Rusija – 900 milijuna eura
Championship (druga engleska liga) – 600
Turska – 550
Nizozemska – 437
Belgija – 303
Švedska – 152
Danska – 149
Škotska – 135
Austrija – 129…
 
PREMIERSHIP
Prihodi: 4,4 milijarde eura
Porast za 3 %
Prosjek gledatelja: 36,000
 
BUNDESLIGA
Prihodi: 2,39 milijarde eura
Porast za 5 %
Prosjek gledatelja: 42,700
 
PRIMERA
Prihodi: 2,05 milijarde eura
Porast za 6 %
Prosjek gledatelja: 25,700
 
SERIE A
Prihodi: 1,79 milijarde eura
Porast za 5 %
Prosjek gledatelja: 21,600
 
LIGUE 1
Prihodi: 1,41 milijarde eura
Pad 5 %
Prosjek gledatelja: 22,300
 

Pročitajte više