Kostelićeva nemoguća misija: Lov na veliki Kristalni globus nastavlja se u brzim disciplinama

RASPLET Svjetskog skijaškog kupa za muškarce počinje ovoga petka spust utrkom u norveškom Kivtfjellu, koja je zapravo trebala biti održana u njemačkom Garmisch Partenkirchenu.

Ivica Kostelić vodeći je u Svjetskom kupu sa 837 bodova te će unatoč velikim problemima sa leđima još jednom u karijeri stisnuti zube i pokušati ono čemu se prije početka sezone nisu nadali niti najveći optimisti, a to je uzeti naslov najboljeg skijaša u sezoni 2008./2009.

Za petama mu je Austrijanac Benjamin Raich sa 835 bodova, dok su za vodećim dvojcem malo zaostali Francuz Jean Baptiste Grange sa 777 bodova i Aksel Lund Svindal sa 751. U Kvitfjellu se voze dva spusta, drugi u subotu, dok je u nedjelju na rasporedu Super G.

Na tablici vlada poprilična gužva koja bi se ovoga vikenda mogla još više povećati. Naime, domaći skijaš Aksel Lund Svindal jedan je od najvećih favorita za postolja u ove tri utrke. Na rasporedu su brze discipline u kojima je Svindal jedan od favorita te dobrim nastupima može zasjesti na čelno mjesto u ukupnom poretku. Ne treba zaboraviti niti ostale skijaše koji su dobri u brzim disciplinama, a to su Švicarci Didier Cuche i Carlo Janka koji mogu računati na dobre plasmane u Norveškoj.

Ivica je prisiljen voziti brze discipline iako ima velikih problema sa leđima, a naravno razlog za to je prikupljanje bodova uoči završnice u Areu. Prema rezultatima ove sezone, može se nadati da će ih više osvojiti u nedjeljnom Super G-u koji mu je jača disciplina od spusta.

Naravno, ništa neće biti poznato prije sljedećeg tjedna kada se u švedskom Areu voze spust, Super G, veleslalom i slalom. No, s obzirom na Ivičine probleme bit će mu vrlo teško zadržati vodeću poziciju, a kada se uzme u obzir da se voze tek jedan slalom i veleslalom te čak pet brzih utrka, spustaši će biti u prednosti u samoj završnici Svjetskog kupa.

Cuche i Svindal se nameću kao glavni favoriti za ukupnog pobjednika Svjetskog kupa. Naravno ne treba otpisati niti drugoplasiranog Raicha te Didiera Defaga koji ima odlične rezultate u brzim disciplinama pred kraj sezone. Ipak, treba biti objektivan i reći da su Grange, koji je trenutno trećeplasiran i Kostelić, skijaši koji su bolji u tehničkim disciplinama pa je nekakvo "čudo" teško očekivato, posebno jer je Grange totalno izvan forme, a Kostelić je u velikim problemima sa zdravljem.

Ivica je u nekoliko navrata dokazao da može dobro skijati i spust i Super G, samo je pitanje mogu li ga zdravstveni problemi omesti u pravoj borbi za naslov najboljeg u muškom skijanju. Sve će biti poznato do kraja sljedećega tjedna.

M.Š.
Foto: AFP

Pročitajte više