KRALJICI JE ROĐENDAN Svi se sjećaju utrke bez štapa, no Janica ima još jednu krasnu rođendansku priču

Foto: Twitter 

PRIJE 11 godina Janica Kostelić na svoj rođendan odvozila je legendarnu utrku na Sljemenu. Sa sedmog mjesta iz prve slalomske vožnje, bez štapa i rukavice u drugoj, stigla je do postolja i pretekla aktualnu olimpijsku pobjednicu i veliku suparnicu Anju Paerson. Janičina vožnja ušla je u anale svjetskog skijanja. Ulaskom u cilj izazvala je delirij, ali ona je bila tužna. Nikada nije pobijedila na svom brdu.

Zato će danas, na svoj 35. rođendan, bodriti brata Ivicu koji će se vjerojatno posljednji put spustiti niz Crveni spust u službenoj utrci.

Kada je imala 17 godina, 2003. godine u Bormiju prvi put pobijedila je u kombinacijama Svjetskog kupa. Protivnice je "oderala" za dvije sekunde. U cilju su je dočekali s tortom, no ona je opet bila zabrinuta. Ivica je upravo skijao u Kranjskoj Gori, sve drugo bilo je manje važno. Uspjela ga je dobiti telefonom tek kada je došao na konferenciju za medije. Ivica i društvo otpjevali su joj "Sretan rođendan". Ta anegdota govori puno o Janici, njezinoj obitelji i načinu na koji su živjeli. Njezina karijera nije trajala predugo, ali osvojila je sve što je mogla.

Na Olimpijskim igrama u Salt Lake Cityju 2002. godine osvojila je tri zlatne i jednu srebrnu medalju. Dodala je potom zlato i srebro iz Torina četiri godine kasnije. U vitrinama ima tri velika Kristalna globusa i sedam malih. Njezini uspjesi i danas su inspiracija.

Ovo su samo neke od poruka koje je primila na svojoj stranici, a prenosimo ih u integralnoj verziji.

"Draga Janice, Na ovoj stranici sam uvik u dilemi; sutit i ostat cool ili rec sve sta mi je na srcu pa riskirat da ispadnem munjeni americki fan! Uvik odluka padne na ovo prvo! ;) A ovaj put, malo ponesena danasnjom Utrkom legendi, Snjeznom kraljicom, vasim filmom i tvojim rođendanom, moram rec par rici, ukratko! A ukratko je ovako: i prije 16 godina, i tijekom 16 godina, i danas, za mene si ti ista Janica. Ista ona koju beskrajno postujem i beskrajno joj se divim, i ka sportasu, ali prije svega ka coviku, jer da nisi karakter i licnost kakva jesi, ne bi postala ni sportasicom kakva jesi. Imala si, i danas imas, veliki utjecaj na mene i na mnoge druge ljude, vjecna si inspiracija i savrsen primjer svima! Primjer, i sportski i ljudski, prototip covika kakvim bi svi mi tribali postat! I kad u zivotu stvari krenu nizbrdo, uvik imamo Janicu koje se mozemo sitit i rec:"Njoj je bilo tesko, ali nikad nije odustajala, uvik se vracala jaca i bolja!". Tvoje pobjede su nas uveseljavale, ali su nas i puno naucile. Hvala ti na svemu, ali iskreno, od srca! Puno si napravila za sve nas i mi to nikad necemo zaboravit! Ja to nikad necu zaboravit! Cast mi je sta sam rođena u vrime obitelji Kostelic, u domovini obitelji Kostelic. Hvala! I za kraj (ovog kratkog izlaganja ;) ), zelim ti SRETAN ROĐENDAN!!!! Nek ti se ostvari sve sta zelis, jer sve si zasluzila!"

"Draga Janice, neka ti rođendan bude sretan i blagoslovljen :) Sstavljam poruku i Ivici. Ako pročitaš ovo prije sutrašnje utrke, samo ti želim reći da ne brineš za očekivanja onih koji baš i ne razumiju cijelu situaciju. Ne opterećuj se ishodom, spusti se za svoj gušt, onako profesorski kako samo ti znaš. Ako je netko učinio dovoljno čuda u svojoj karijeri, onda si to ti. I ako netko ponešen srcem i inspiracijom može još jednom otpeljati tu utrku i ući u drugu vožnju, onda si to ti. Ali ako se ne dogodi, nema razloga za nezadovoljstvom, priuštio si nam toliko trenutaka ponosa i slave... Nadam se da znaš da te pravi navijači vole, prate, poštuju i navijaju… I da se to nikada neće promijeniti! Jer ne možeš ne navijati dok gledaš sve one stare snimke pobjedničkih vožnji i velikih medalja, nije kao uživo naravno, ali nije ni daleko, snaga emocija koje smo s tobom proživljavali ne blijedi i one se probude pri svakom prisjećanju tih trenutaka, trenutaka koji su tebe obilježili, a nas inspirirali za naše životne bitke. Kostelići, volimo vas i hvala vam na tome što jeste – svoji, posebni, jedinstveni, legendarni, najveći!" 

Pročitajte više