Kranjčar: Utakmica s Austrijom bit će najteža na Euru

Niko Kranjčar uoči utakmice s Austrijom, osvrnuo se na naše današnje protivnike, na svoj nogometni put i opisao razliku između Premiershipa i HNL-a. Reprezentativni veznjak, u razgovoru za austrijski Kurier rekao je da selekcija te zemlje nije toliki autsajder i da ne misli da će biti lako otvoriti Europsko prvenstvo.

Niko, uvijek je nezgodno otvoriti turnir utakmicom protiv apsolutnog autsajdera?

"Zašto? Ne mislim da je Austrija toliko loša, nismo bili presretni kad smo doznali da će biti u skupini s nama."

Ali Austrija je gotovo 80 mjesta iza Hrvatske na svjetskoj rang listi reprezentacija?

"Plasman neke momčadi na toj ljestvici nije uvijek toliko značajan. Nećemo podcijeniti Austrijom, upozorili su nas da to ne činimo. Mislimo da će to biti teška utakmica, ako ne i najteža na Euru. Austrijanci igraju kod kuće, bit će dodatno motivirani. Uostalom, momčad koja je vodila 3:0 protiv Nizozemske ne može biti loša."

Istini za volju, Austrija je tu utakmicu izgubila 4:3. Je li Hrvatska ikad imala takvo vodstvo i na kraju izgubila.

"Mislim da nije."

Njemačka je favorit grupe, ali što mogu Poljaci?

"Jako ozbiljno shvaćamo poljsku reprezentaciju. Oni možda nemaju tako kvalitetne pojedince ali su odlični kao momčad."

Što Vam više znači: pobjeda 3:2 protiv Engleza na Wembleyu ili osvajanje FA Cupa s Portsmouthom?

"Pobjeda u FA Cupu, to nam je donijelo trofej. Kad smo svladali Engleze, već smo se bili kvalificirali na Euro. To je bio samo bonus, pokazali smo svijetu da smo vrlo dobra momčad."

Razlika između engleskog i hrvatskog nogometa?

"Engleski nogomet je puno brži. Na Otoku se igra najbolji nogomet na svijetu, tri momčadi su bile u polufinalu Lige prvaka."

Za Vas se zanimaju Arsenal i Liverpool...

"Preda mnom je Europsko prvenstvo i to je sve što me trenutno zanima. Po medijima, svi klubovi svijeta se zanimaju za mene."

Tko je najviše utjecao na Vašu nogometnu karijeru?

"Najviše je utjecala moja ljubav prema nogometu, a naravno da sam imao sjajne trenere. Posebno Ćiru Blaževića koji me sa 17 godina postavio za kapetana Dinama. Moj otac je uvijek vjerovao u mene i također je jako zaslužan za moju karijeru."

Imate dobru tehniku...

"Jako puno sam vježbao s loptom, a imam i talent za to. Gledao sam neke poteze od drugih igrača i onda uvježbavao dok ih ne bi potpuno usavršio."

Je li teško nositi prezime Kranjčar?

"Jako teško jer su ljudi mislili da igram u Dinamu samo zbog oca. Bio sam pod povećalom javnosti ali to je normalno kad vam je otac takva legenda."

Otac Vas je vodio i na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj.

"To mi je bilo jako teško razdoblje. Igrao sam i za njega jer nisam htio da svi misle da sam u momčadi jer sam izbornikov sin. Imamo sjajan odnos, ne samo kao otac i sin nego smo prijatelji."

Jeste li ikada poželjeli igrati za Austrijsku reprezentaciju?

"Ne, nikada, Uvijek sam se osjećao kao Hrvat."

M.Pa.
Foto: Index

Pročitajte više