PRIJELAZNI ROK U NBA LIGI

Kreće ludilo prijelaznog roka u NBA ligi. Hoće li Hrvati mijenjati klubove?

Foto: Getty Images

NEDJELJA Super Bowla obično je dan zatišja, kada se čak i utakmice NBA lige igraju u ranijim terminima kako bi poslijepodne i večer ostali rezervirani za najveći sportski praznik u SAD-u. 

No već u ponedjeljak generalni menadžeri NBA klubova uzimaju telefone u ruke i neumorno zivkaju, primaju pozive, dogovaraju poslove i razmjene koje bi baš njihovoj momčadi mogle donijeti djelić slagalice koja im nedostaje u utrci za naslov prvaka, dodatne izbore na draftu s kojima bi krenuli u svjetliju budućnost ili jednostavno prostor pod salary capom koji bi im omogućio da na ljeto dovedu željenog slobodnog igrača.

Pred nama su tri dana ludila u NBA ligi - prijelazni rok završava u četvrtak u 21 sat prema hrvatskom vremenu. Očekuje se da će nekoliko zvijezda promijeniti klubove, a neke bi transakcije mogle uključivati i hrvatske košarkaše ili im promijeniti status.

Ekstremno tiha sezona na tržištu, dva su razloga za to

Ova je sezona dosad bila izuzetno tiha na NBA tržištu. Dosad je obavljeno samo pet trejdova koji su uključivali ukupno 13 igrača i pet izbora drafta, a niti jedan od njih nije bitno promijenio odnos snaga. 

Dva su razloga zbog kojih je tako. Prvi je neizvjesnost u utrci za doigravanje kakvu odavno nismo imali u NBA ligi. Do veljače se obično zna tko će u borbu za titulu, a tko za najviše pickove drafta. Tako je i ove godine, no problem je u onima između. 

Na primjer, Charlotte Hornetsi su dobili manje od trećine utakmica ove sezone (16-33), ali i dalje imaju samo pet utakmica zaostatka u odnosu na Orlando, koji drži osmo mjesto, posljednje koje vodi u play-off, a pet i pol za sedmoplasiranim Brooklynom. Slično je i na Zapadu gdje je New Orleans 12. s omjerom 20-30 i samo četiri i pol utakmice zaostatka za osmoplasiranim Memphisom, s tim da su Pelicansi od debija Ziona Williamsona postali znatno bolja i opasnija momčad.

U prijevodu, čak 11 klubova, ili više od trećine lige, nalazi se na ničijoj zemlji, rastrgani su između odluka trebaju li se pojačavati ili ići u drugom smjeru. 

Drugi je razlog to što je popis zvijezda kojima istječe ugovor na kraju sezone tanji nego ikad pa zato nitko nema posebno izraženu potrebu da se rješava skupih ugovora i oslobađa prostor pod salary capom. Osim toga, dovođenjem, primjerice, Gordona Haywarda, DeMara DeRozana ili Andrea Drummonda ozbiljno bi se financijski kompromitirali pred ljeto 2021. u kojem će moći krenuti u lov na puno jača imena poput Giannisa Antetokounmpa, Rudyja Goberta, Victora Oladipa, Blakea Griffina, pa možda čak i Kawhija Leonarda ili Paula Georgea, odluče li do tada da im suživot u LA Clippersima ne odgovara.

Što, dakle, možemo očekivati u sljedeća tri dana?

Najveća imena koja se spominju u glasinama su centar Detroita Andre Drummond, njegov suigrač i nekoć najmlađi MVP NBA lige Derrick Rose, krilni centar Clevelanda Kevin Love, udarni tandem San Antonija DeMar DeRozan i LaMarcus Aldridge, bek Golden Statea D'Angelo Russell, veteran New Orleansa Jrue Holiday te centar Houstona Clint Capela. Naposljetku će vjerojatno samo jedan ili dvojica od njih promijeniti klub, ali prave zvijezde završnice prijelaznog roka bit će igrači druge ili treće kategorije, odnosno oni koji mogu biti "zvijezde u svojim ulogama".

Zvijezde prijelaznog roka bit će "zvijezde u svojim ulogama"

Na primjer, Robert Covington, čovjek koji je zajedno s Dariom Šarićem prošle sezone iz Philadelphije završio u Minnesoti u razmjeni za Jimmyja Butlera. On je prototip vrhunskog "3 and D" igrača, specijalista za trice i obranu, kakvih svi kandidati za naslov žele što više jer se mogu nositi za zvijezdama poput LeBrona Jamesa, Kawhija Leonarda ili Giannisa Antetokounmpa. No slabašna Minnesota za njega traži dva izbora prve runde drafta, a zasad se nitko nije odlučio platiti toliko visoku cijenu.

Slično je i s Andreom Iguodalom, MVP-jem finala 2015. kojeg su se Golden State Warriorsi prošlog ljeta riješili kako bi rasteretili visoku platnu listu u sezoni u kojoj zbog brojnih ozljeda nisu konkurentni. On praktički trune u Memphisu, koji s njim nije želio raskinuti ugovor i omogućiti mu da sam bira klub, nego želi nešto zauzvrat.

Visoki šuteri su definitivno na cijeni, što pokazuje i golem interes za Latvijca Davisa Bertansa iz Washingtona, kao i za Marcusa Morrisa iz New York Knicksa. No njihovi klubovi žele ih zadržati i trebali bi primiti vrlo atraktivnu ponudu da se odluče za rastanak.

U potrazi za šuterima najagresivniji su Philadelphia 76ersi, koji bi rado vratili Covingtona ili J.J.-a Redicka, no New Orleans zasad odlučno odbija sve ponude za svog veterana. Sixersi su shvatili da s ovako visokom postavom bez izrazitog šutera ne mogu do naslova pa su se spremni odreći i Ala Horforda kako bi ga doveli.

Boston Celticsima bi pak dobro došao centar, a ako bi se pojavila prava prilika i ako bi se trener Brad Stevens okanio zaluđenosti Gordonom Haywardom, mogli bi povući potez koji bi ih usmjerio prema vrhu Istoka.

Miami se početkom sezone spominjao kao najizglednija destinacija Chrisa Paula, no kako su i Heat i Paulov Thunder nadmašili očekivanja, taj se dogovor više ne čini izgledan. Štoviše, Oklahoma City vjerojatno neće pustiti ni Danila Gallinarija ni Stevena Adamsa, koji su se također spominjali u kontekstu odlaska u svrhu rekonstrukcije, a Miami će morati biti vrlo oprezan kako pogrešnim trejdom ne bi narušio kemiju stvorenu između Butlera i mladih igrača.

Uoči sezone i prvak Toronto je bio kandidat za rasprodaju u slučaju da ne bude u igri za doigravanje nakon odlaska Kawhija Leonarda, no Raptorsi su trenutačno u rekordnom nizu od 11 pobjeda i drže drugo mjesto na Istoku, pa je izvjesno da neće pustiti ni Kylea Lowryja, ni Marca Gasola, ni Sergea Ibaku, osim ako im se ne ukaže prilika da se pojačaju, a to ne djeluje izgledno.

Rocketsi spremni odreći se startnog centra

Zanimljivo, najslabija momčad Istoka Atlanta Hawksi nekako su najagresivniji u želji s namjerom da se pojačaju na centru. Pregovori oko Drummonda nisu ih odveli nikamo pa su fokus prebacili na Clinta Capelu, a Rocketsi ih, začudo, nisu hladno odbili, nego čak pregovaraju i s drugim klubovima s Istoka oko tamnoputog Švicarca. Puste li ga, u drugom smjeru bi trebao doći neki drugi centar, jer iako postavu bez dvometraša, kakvu trenutačno forsiraju, može biti zanimljivo gledati u regularnom dijelu sezone, u doigravanju neće imati nikakve šanse protiv tipova poput Anthonyja Davisa ili Nikole Jokića.

A Jokićev Denver je, baš kao i Miami, zagrizao za Jruea Holidaya, veterana Pelicansa koji bi savršeno izbalansirao njihovu momčad. Nuggetsi imaju dovoljno mladih igrača, posebno na krilnim pozicijama, da slože paket koji bi New Orleansu bio primamljiv.

Golden State Warriorsi slušaju ponude za D'Angela Russella, lanjskog All-Stara kojeg su ljetos dobili od Brooklyna kao utjehu za odlazak Kevina Duranta, a koji će im postati višak kad se u ožujku vrati Stephen Curry. LA Lakersi žele se pojačati i spremni su se rastati s Kyleom Kuzmom, no njegova plaća od dva milijuna dolara nije dovoljna da u drugom smjeru dođe ozbiljan iskusni igrač, pa niti ako u trejd ubace DeMarcusa Cousinsa. LA Clippersi kao adut za trejd mogu iskoristiti Montrezla Harrella, odluče li da je Ivica Zubac spreman za proširenu ulogu.

Što će biti s Hrvatima?

Nitko od hrvatskih košarkaša ne spominje se u glasinama, osim povremeno Darija Šarića, no njegova trenutačna ozljeda mogla bi zakomplicirati bilo kakvu razmjenu. Bojan Bogdanović nedodirljiv je u Utah Jazzu, a Zubac bi mogao napustiti Clipperse jedino kao dio eventualnog trejda za treću zvijezdu koju bi priključili Leonardu i Georgeu, i to samo ako se radi o centru poput Capele ili Drummonda. Clippersi tradicionalno dobro kontroliraju sve glasine i pregovaraju u tišini, tako da ni neki "grom iz vedra neba" ne bi trebalo shvatiti kao veliko iznenađenje.

Preostala četvorica Hrvata u NBA ligi nisu dovoljan faktor da bi ikoga posebno zanimali, ali svi imaju jeftine ugovore i kao takvi su u opasnosti da ih se ubaci u paket u nekom većem trejdu kako bi se ujednačile plaće svih igrača u razmjeni. 

Mario Hezonja vjerojatno će ostati u Portlandu, koji ga ipak relativno često koristi zbog problema s ozljedama boljih igrača, a Ante Žižić većim je dijelom sezone ozlijeđen pa je pitanje koliko bi profitirao ako bi Cleveland trejdao Kevina Lovea ili Tristana Thompsona. Milwaukee je, čini se, zadovoljan momčadi koju ima pa će Dragan Bender najvjerojatnije petak dočekati u Bucksima, a Luka Šamanić iz Razvojne lige prati hoće li njegovi Spursi odustati od doigravanja i trejdati DeRozana i(li) Aldridgea, što bi mu naposljetku moglo donijeti priliku da se priključi prvoj ekipi i konačno debitira u NBA ligi.

Pročitajte više