nba

Lakersi su na korak od najvećeg debakla u povijesti

Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

PORAZOM od Pelicansa 111:114 Lakersi su na korak od najvećeg debakla u povijesti. Momčad koja je prije samo dvije godine bila NBA prvak, koja je igrala najviše finala i s Celticsima dijeli rekord po broju osvojenih naslova, na korak je od propuštanja ne samo play-offa nego i play-ina.

Raspad Lakersa

Razbijeni Lakersi, kojima je ovo bio 15. poraz u posljednjih 19 utakmica, do kraja sezone igraju pet utakmica, ali od toga su četiri protiv ekipa koje su osigurale play-off. Lakersi imaju skor 31-46 i mjesto su iza desetoplasiranog San Antonija s omjerom 32-45 i prednošću u međusobnim susretima. 

Lakersima nije pomoglo ni što im se nakon mjesec i pol te 18 propuštenih utakmica zbog ozljede vratio Anthony Davis te povratak obilježio s 23 poena, 12 skokova i šest asistencija. LeBron James, koji je zbog natečenog gležnja propustio tri od četiri posljednje utakmice, igrao je usprkos boli.

LeBron trpa kao mladić, ali promašio je šut spasa

Ubacio je 38 poena, što mu je peta uzastopna utakmica s najmanje 35 poena. Tako je tek drugi put u karijeri ostvario ovakav niz. Prvi je bio 2005./06., kada je imao 21 godinu. S današnjim učinkom ostao je najbolji strijelac lige s prosjekom od 30.3 poena po utakmici, ispred Giannisa s 30.1. Međutim, u posljednjoj četvrtini postigao je samo dva poena, a promašio je tricu za izjednačenje sa sirenom. 

Ozljede nisu jedini razlog propasti Lakersa. Posljednjih pet minuta protiv Pelicansa pokazale su problem

Davis je ove sezone odigrao samo 37 utakmica, dok je čak 39 bio ozlijeđen, tako da su protiv Pelicansa najveće zvijezde Lakersa (LeBron, Davis, Westbrook) igrale zajedno samo 21. od mogućih 77 utakmica, a ovo im je bio tek šesti meč da su zajedno još od sredine prosinca. Ozljede su veliki, ali ne glavni razlog što se Lakersi umjesto za naslov grčevito bore za play-off.

O raspadu Lakersa svjedoči sama završnica, kada su u posljednjih pet minuta LeBron i Davis zajedno gađali 1/6 iz igre i 0/2 slobodna bacanja, dok su istovremeno najboljeg strijelca suparnika CJ-a McColluma (32 poena) puštali da neometano puca i pogađa, a najboljeg skakača Jonasa Valančiunasa (17 poena, 12 skokova) da sam kupi lopte pod obručima. Brandon Igram dodao je 29 poena protiv bivše momčadi.

Pročitajte više