Leko kuka da mu trebaju novi igrači. U lovu na Dinamo fale mu tri pozicije

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

OSTALO je manje od tjedan dana do nastavka SuperSport HNL sezone, kada će Gorica i Varaždin 18. siječnja odigrati zaostalu utakmicu iz prvog dijela prvenstva, a dva dana nakon toga počinje 18. kolo. Hajduk će pod vodstvom novog trenera Ivana Leke 22. siječnja na Poljudu dočekati Šibenik.

Bijelima je misija uloviti Dinamo, koji ima šest bodova više i jednu utakmicu manje, a u taj pothvat morat će krenuti bez Stipe Biuka, kojeg su prodali u Los Angeles, i Josipa Vukovića, kojeg su posudili Al-Faisalyu. U HNL-u prijelazni rok počinje 18. siječnja i traje do veljače, a jasno je da će Hajduk trebati nekoliko ciljanih pojačanja.

Leko već izjavio da mu trebaju novi igrači

Nakon 3:2 pobjede njegove momčadi nad mađarskim prvoligašem MOL Fehervarom u prijateljskoj utakmici, Leko je između ostalog izjavio: "Nedostaje nam četiri-pet igrača, želimo ih što prije dovesti jer nam je otišlo dosta igrača. Dali smo na pripremama priliku mladima. Mora doći ekstra kvaliteta, nadam se što prije, kako bismo već od prvog kola mogli jurišati od prve do zadnje minute."

I u ostatku izjave Leko je naglašavao doprinos mladih igrača. S obzirom na odlaske Biuka i Ljubičića, vrlo je izgledno da će neki novi igrači, poput Roka Pukštasa, dobiti šansu. Ipak, baš su primjeri Biuka i Ljubičića pokazali da je prvenstvo vrlo teško osvojiti oslanjanjem na mlade i neiskusne igrače te će Lukša Jakobušić morati uložiti novac ako želi ostati u utrci s Dinamom.

Hajduk treba nove igrače na barem tri pozicije

Iako je Leko govorio o potrebi za četiri ili pet novih igrača, iz ove perspektive je jasno kako će Hajduku sigurno trebati tri nova igrača, i to po jedan u svakoj liniji. Kao veliki imperativ nameće se novi stoper.

Od trenutnih igrača u kadru, samo je Chidozie Awaziem ove sezone imao kontinuitet dobrih igara i očekuje se da ga Hajduk otkupi na kraju sezone. Toni Borevković je dugo bio izvan pogona, puno minuta je propustio i Elez, a Simić se nije nametnuo kao prva opcija. Potreba za stoperom bit će dodatno naglašena ako Leko bude igrao u 3-5-2 formaciji, što je radio dosad u prijateljskim susretima.

Već dvije sezone priča se o potrebi za veznjakom u Hajduku, a odlaskom Vukovića skraćena je rotacija. Doduše, Hajduk ima dovoljno igrača, ali zasad nijedan nije pokazao da može igrati sjajno u oba smjera i barem malo rasteretiti Filipa Krovinovića, koji je jedan od ključnih igrača.

Može li Hajduk kazniti Dinamo?

Konačno, odlaskom Biuka Hajduk je ostao bez prirodnog lijevog krila među igračima koji su dosad češće igrali. Čini se kako bi tamo mogao igrati slovenski napadač Jan Mlakar, ali jasno je da je takvo rješenje u najboljem scenariju samo prijelazno.

Dinamo je na polusezoni ostao bez Oršića, spominju se potencijalni odlasci i Šutala, Livakovića te Petkovića. U tom pogledu Hajduk ima vjerojatno i bolju šansu nego prošle sezone. Prodajama su ponešto napunili klupsku blagajnu i moraju taj novac uložiti ako žele naplatiti Dinamove probleme.

Pročitajte više