eurobasket 2022.

Litva deklasirala BiH i izbacila je s Eurobasketa

Foto: Fiba

REPREZENTACIJA BiH se nije uspjela plasirati u osminu finala Eurobasketa. U posljednjem, odlučujućem dvoboju za nokaut-fazu Litva je uvjerljivo pobijedila BiH 87:70 i preko nje je otišla u drugi krug. Litva i BiH imaju isti omjer, 2-3, ali Litva je otišla dalje jer je bila bolja u međusobnom dvoboju

Nakon početnog nešto slabijeg tempa igre, Litva se sredinom prve četvrtine odvojila i povela je 13:6. BiH je preko Muse pokušavala smanjiti razliku, ali Litvanci su tricama držali razliku. Posebno je briljirao Grigonis, koji je u prvoj četvrtini ubacio čak 14 poena. No, BiH se nije predavala. Koševima naturaliziranog Amerikanca Robersona i Atića utakmica je pred sam kraj prve dionice opet bila u egalu. Litva je imala 28:25, a Jusuf Nurkić je s istekom vremena pogodio tricu za 28:28.

Početkom druge četvrtina BiH je i povela 30:28, no Litvanci su tada ubacili u višu brzinu i serijom 16:6 otišli na 44:36. Bio je to period igre kad je BiH jako teško nalazila rješenja u napadu, dok je gotovo svaka ofenzivna akcija Litve završila košem. Posebno je uspješna bila igra Litve na centra Sabonisa kojem visoki igrači BiH nisu mogli parirati.

Grigonis u prvoj i Sabonis u drugoj četvrtini uništili su BiH 

Napadačkim skokom Litva je dominirala drugom četvrtinom i vrlo brzo je otišla na +10 (49:39). Obrana BiH u tim trenucima igre praktički nije postajala i Litva je zabijala kako god je htjela. Košem nezaustavljivog Sabonisa Litva je otišla i na +14 (53:39), a na drugoj strani Jusuf Nurkić je forsirao u napadu i pokušavao je nerezonskim šutevima vratiti svoju ekipu u igru. Na poluvrijeme se otišlo rezultatom 56:42 za Litvu. 

Slična se igra nastavila u trećoj četvrtini. Litva je zabijala, a BiH je promašivala i rezultat je vrlo brzo otišao na +20 za baltičku reprezentaciju. Pokušavala se BiH vratiti u igru tricama, ali ništa joj nije polazilo za rukom. Prijetila je Litva da će otići na +30, ali u samoj završnici treće četvrtine BiH je agresivnom obranom napravila veliku seriju pa se spustila na -11 (59:70). Ipak, serijom od 5:0 Litva je otišla na +16 uoči početka zadnje četvrtine.

Na početku četvrte četvrtine Litva je igrala jako loše, nisu imali ideje u napadu i griješili su, ali košarkaši BiH jednostavno nisu imali sreće. Promašivali su otvorene šuteve, zicere i nisu nikako mogli uhvatiti priključak, premda se rival nudio. Litva je bila bolja i zasluženo je slavila.

Pročitajte više