SLUČAJ MAKSIMIR

Ljudi su na Maksimiru stajali na tribini koja je sad zatvorena. Kažu da nije sigurna

Foto: Pixsell

DINAMO je jučer objavio da se radi sigurnosti za nedjeljni derbi s Hajdukom te do daljnjega zatvara južna tribina maksimirskog stadiona, koja se mogla koristiti nakon potresa koji je pogodio Zagreb.

Podsjetimo, nakon razornog potresa cijeli Maksimir je proglašen "privremeno neuporabljivim" pa je nakon drugog pregleda zatvorena bila istočna tribina, a na ostale tribine dopušten je ulazak gledatelja. Taj dokument Dinamo je od statičara dobio 15. lipnja i prema mišljenju stručnjaka je imao dopuštenje za korištenje juga za utakmice sa Slavenom i Osijekom u Maksimiru što je Indexu potvrđeno.

No posljednjim, trećim pregledom utvrđeno je da "postoji potreba za dodatnim statičkim izračunima te s obzirom na navedeno tribina privremeno ne može biti korištena za gledateljstvo", stoji u Dinamovom priopćenju.

Novi potres prije utakmice sa Slavenom

Razlog tome je novi potres (3,1 po Richteru) koji je sat vremena prije utakmice sa Slavenom 17. lipnja pogodio Zagreb. Iako nakon njega nije bilo vidljivih oštećenja na konstrukcijama tribina, utvrđeno je da su potrebni novi pregledi. Dinamo je 3. srpnja dobio novo rješenje, koje je Index dobio na uvid, prema kojem je, iako nema strukturalnih oštećenja na južnoj tribini, potrebno izraditi dodatne statističke izračune za taj objekt te se zbog toga tribina privremeno zatvara.

Kontaktirali smo i Tomislava Kišičeka, profesora na Građevinskom fakultetu koji je sudjelovao u prvom pregledu Maksimira početkom travnja.

"U ovom zadnjem pregledu nisam sudjelovao pa ne mogu o detaljima, ali smatram da sigurnost gledatelja na južnoj tribini nije bila ugrožena. Treći pregled je samo pokazao da je bolje provesti dodatna ispitivanja prije nego što se ona pusti u uporabu u punom kapacitetu", rekao nam je.

Problemi s Europom

Situacija s jugom dodatno komplicira Dinamovu europsku jesen. Utvrde li dodatni pregledi da su na tribini potrebni određeni zahvati, klub bi se mogao naći u problemima s igranjem europskih utakmica, za koje Maksimir trenutačno ima licencu. Ispod južne tribine nalaze se svlačionice i službene prostorije koje se ne bi mogle koristiti ako bi iznad njih trajali građevinski radovi, što znači da bi Dinamo morao potražiti novi stadion za Europu, odnosno Rujevicu.

Maksimir je licencu dobio na temelju postupka licenciranja koji je završen u siječnju, prije zagrebačkog potresa. Iz kluba su rekli da će o novom stanju stadiona obavijestiti HNS, koji je jedini nadležan za izdavanje licence za igranje natjecanja pod Uefom koja, pak, nema praksu zatvaranja stadiona.

Nije jug jedini problem na Maksimiru. U potresu su sa sjeverne tribine popadale staklene ploče teške 200 kilograma koje samo slučajno nikoga nisu ubile. Dinamo je uoči nastavka prvenstva na ulaze na sjever postavio čelične skele kako bi zaštitio navijače pri ulasku u stadion, ali nitko ne garantira da komadi stakla neće pasti na mjestima na kojima nema skele.

Redakcija Indexa uputila je upite Gradu Zagrebu vezane sa sanaciju i oštećenja Maksimira, a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Pročitajte više