Loš Hajduk je već jednom ove sezone pobijedio dominantni Dinamo

JEDINI susret do "finala prije finala" u Kupu, veliki suparnici su odigrali krajem listopada u 13. kolu HNL. Suprotno prognozama, tada je u Splitu slavio Hajduk 2:1.

> Silvio Marić najavio derbi: Njima je ovo biti ili ne biti, no Dinamo je kvalitetniji

> Pogledajte odgovor Splićana: Nećemo trpjeti Mamićevo šerifovanje!



Neposredno prije Dana mrtvih, Hajduk je doista bio na "aparatima" i činilo se da će Dinamo, iako se nalazio u crnoj seriji, 31. listopada iz Splita odnijeti najmanje bod. Rejine vizije tih dana nisu baš nailazile na razumijevanje njegovih igrača, a Hajduku se 13. kolo nije činilo zloslutnim zbog praznovjerja nego prazne igre - dva tjedna prije na Poljudu ih je isprašio Šibenik, a Dinamo su dočekali porazom kod Karlovca, velikog konkurenta za 4. mjesto.

S druge strane, što god Mamić govorio, Jurčiću se u posljednjih 13 mjeseci nikad stolica nije tresla kao tog crnog listopada - izgubio je kod Štimčeva Zagreba (0:1), u amsterdamskoj Areni smo protiv Ajaxa gledali modre kmetove, a ne kao što je bilo najavljivano gladijatore (1:2) i na Maksimiru je protiv Cibalije uhvatio tek bod (1:1) prije nego što će još jednom beskrvnom partijom izgubiti još jednu važnu utakmicu, ovaj put na Poljudu.



Svemu nabrojanom treba pridodati i da je bilo poznato kako će se derbi odigrati u tužnom ozračju zbog prazne sjeverne tribine jer je Torcida zbog neusvajanja Kodeksa utakmicu pratila sa Starog placa evocirajući "lipe dane, ta stara vrimena", a njihov poziv na bojkot prihvatili su i mnogi ostali navijači pa se utakmica igrala pred mizernih tri tisuće gledatelja.


Zbog toga su tribinama Poljuda carevali BBB, ali na terenu je Dinamo bio toliko neprepoznatljivo loš da je sam sebi zabio gol. Lovren je poentirao u pogrešnu mrežu na Cernatov ubačaj minutu prije kraja, ali je Ilija Sivonjić odmah uzvratio nakon Strinićeve "asistencije".

Jurčić se sjeća dva prošlogodišnja stradanja na Poljudu

Hajdukov bočni igrač iskupio se za pogrešku već u trećoj minuti nastavka, ali je i ovdje Dinamova obrana dala obol jer Strinić je neometan pucao dva puta; prvi put kada mu je Butina obranio udarac i drugi, kada je poentirao.

Odmah nakon toga Pandža je u dvije minute ('55) uspio dobiti dva žuta kartona i Dinamo tek tada počinje igrati. Međutim, usprkos tome što su Morales i Papadopoulosu pogađali okvir gola, najbolje prilike nakon izrađenih akcija imali su Strinić i Ibričić.

Dinamov trener osim ovog poraza itekako pamti i uzvratni  u finalu Kupa na proljeće kada je teško stradao (0:3) nakon što je istim rezultatom pobijedio Mišin Hajduk na Maksimiru. Kup je tada osvojio isključivo zahvaljujući boljem izvođenju jedanaesteraca.

Pet mjeseci poslije nema dva od tri strijelca iz derbija


Koliko se toga promijenilo u dva najveća hrvatska kluba od kada su posljednji put odmjerili snage dovoljno govori pogled na sastave momčadi: Hajduku je otišao trener Edoardo Reja, Paraiba se vratio u Gremio, dok u konkurenciji za momčad više nije tadašnji kapetan Hrvoje Vejić. Cernat i Oremuš su skliznuli na klupu.

Dinamo je ostao bez dvojca koji se u splitskom derbiju upisao u listi strijelaca - Lovren je odlaskom u Lyon ostvario jedan od najbogatijih zimskih transfera, dok se Sivonjić vratio u nešto manje glamurozan zaprešički Inter.

Mamić pričama o "bugarskoj skupštini" i reaktiviranjem legendi želi animirati navijače


Podsjećamo na tadašnju formu Dinama i Hajduka jer ni ovu utakmicu nijedan od klubova ne dočekuje blistave forme i rezultata. Posebno se to odnosi na Hajduk kojem je Rijeka prije dva tjedna na Poljudu otkinula bod, nakon čega su Bili prošli vikend na Maksimiru upisali poraz od Lokomotive.

Dinamo je u pretprošlom kolu HNL-a kod kuće protiv Zadra odigrao najgoru utakmicu u posljednjih nekoliko mjeseci (0:0) nakon čega je pobijedio Slaven (1:0) u Koprivnici, ali su domaći isključivo zahvaljujući raspoloženom Butini ostali bez (barem boda).

Zbog svega navedenog, ali i zbog toga što se utakmica igra na radni dan, razumljiva je bojazan Dinamovog gazde da bi tribine Maksimira mogle zjapiti prazne kao i poljudske prije pet mjeseci pa je u svom stilu poručio da će "raznijeti Hajduk kao bugarsku skupštinu", a na zadnjoj tiskovnoj konferenciji je navijače na tribine u prigodnoj majici pozvao Silvio Marić, koji je svojevremeno "sam" pobjeđivao Dinamo.

Sastavi i rezultat posljednje utakmice Dinama i Hajduka ove sezone:

Hajduk - Dinamo 2:1 (Lovren '44 a.g., Strinić '48 - Sivonjić '45.)

HAJDUK: Subašić - Pandža, Vejić, Maloča - Oremuš, Andrić (M. Buljat 80), Skoko, Strinić - Cernat (J. Buljat 58), Ibričić - Paraiba (Tomasov 88)

DINAMO: Butina - Etto, Lovren, Kovač, Cufre - Sammir, Vrdoljak, Badelj, Morales (Kramarić 77) - Sivonjić, Slepička (Papadopoulos 59)

Pročitajte više