LOVA OD KOJE BOLI GLAVA Football Leaks objavio nevjerojatne detalje u ugovorima najplaćenijih igrača

Foto: Getty Images/Guliver Image

U NOVO nogometno vrijeme u kojem svakog prijelaznog roka pršte milijuni i igračima se nude milijunski ugovor, ništa novo nije da većina od njih godišnje zarađuje i po deset milijuna nečega.

No, Football Leaks objavio je i nevjerojatne dodatne klauzule u ugovorima najbolje plaćenih igrača u Premiershipu koje im omogućuju da nerijetko u sezoni zarade još jednu dodatnu plaću. Najluđe klauzule uvrštene su u ugovore igrača koji su u zadnjih godinu dana mijenjali klubove.

Alexis Sanchez (29) je ove zime stigao u Manchester United u zamjenu za Henriha Mhitarjana. Čileanac ima godišnju plaću od 20,35 milijuna funti, a do isteka ugovora 2023. godine klub će mu na početku svake sezone isplatiti 1,1 milijun funti na ime odanosti klubu. Za svaku utakmicu u kojoj je u početnoj postavi Sanchez zarađuje dodatnih 75.000 funti čime je ove sezone zaradio još 1,2 milijuna funti.

Za svaku sezonu koju završi s ukupno 40 golova i asistencija dobit će još dva milijuna funti, s milijunom će ga nagraditi ako osvoji Ligu prvaka, a 500.000 funti bonusa dobit će ako Manchester United osvoji Premiership.

United je u želji da dobije Romelua Lukakua (24) za 75 milijuna funti morao nekako udovoljiti Evertonu uz to što im je prepustio Waynea Rooneyja. Tako će Everton dobiti 10 milijuna funti ako Lukaku u svakoj od prve četiri sezone na Old Traffordu zabije najmanje 23 gola. Ove sezone utrpao ih je 26. Everton će dobiti još pet milijuna funti, ako Lukaku produži ugovor nakon 2022. godine.

Ako u jednoj sezoni upiše ukupno 50 golova i asistencija, Belgijac će dobiti 4,5 milijuna funti bonusa, svake sezone dobiva 2,4 milijuna funti "bonusa za vjernost", a još 1,96 milijuna mu pripada svake godine od marketinških prava.

Nešto manje luđi su ugovori u Liverpoolu. Nakon što je u siječnju došao za 70 milijuna funti, Virgil van Dijk (26) postao je najskuplji branič u povijesti. Nizozemac u Liverpoolu zarađuje 6,5 milijuna funti godišnje, a još toliko dobio je za potpis ugovora. Do kraja ugovora dobit će pet milijuna funti na ime odanosti klubu, a četiri milijuna inkasirat će nakon što odigra 150 utakmica za Redse, a klub bude u prve četiri momčadi na tablici.

Ako Liverpool ne primi gol na 22 utakmice u sezoni, Van Dijku će isplatit 750.000 funti, 20.000 dobiva za svaki zabijeni gol, a još toliko za asistenciju. Mohamed Salah zarađuje 6,4 milijuna funti, a 2,5 milijuna funti bonusa dobit će za svaku sezonu koju završi s 35 golova i asistencija. Ove sezone je to ostvario već u veljači.

Pierre-Emerick Aubameyang (28) je ove zime stigao u Arsenal iz Borussije za 56 milijuna funti. Godišnja plaća mu je 10,3 milijuna funti, a do kraja ugovora, koji traje do 2021. godine, bit će mu isplaćeno dodatnih 15,5 milijuna funti u četiri rate.

U ugovoru stoji da će samo za ulazak u Ligu prvaka dobiti 2,26 milijuna funti bonusa te da će mu taj bonus biti isplaćen u prvoj godini čak i ako Arsenal ne izbori to natjecanje! Još 300.000 dobit će ako sezonu završi s 25 golova. Za svaku utakmicu koju Arsenal pobijedi, a Gabonac je bio u početnoj postavi, zaradit će dodatnih 50.000 funti.

Henrih Mhitarjan (29) u Arsenalu ima plaću od 7,5 milijuna funti do 2021. godine, a do kraja ugovora dobit će još 8,65 milijuna u nekoliko rata. Ako mu klub odluči produžiti ugovor, plaća mu automatski raste na 12,5 milijuna funti godišnje.

Alvaro Morata (25) je prošlog ljeta stigao na Stamford Brigde iz Reala za 57 milijuna funti. Chelsea će taj transfer isplatiti u tri rate. Moratin menadžer je za potpis ugovora dobio 5,3 milijuna funti, a Španjolac zarađuje 10 milijuna po sezoni. Ako započne pola Chelseajevih utakmica svake sezone, dobit će još 830.000 funti, a 880.000 inkasirat će za sezonu koju završi s 25 golova. Ove ih je zabio tek 15...

Pročitajte više