hnl

Ludnica u zadnjem kolu HNL-a. Hajduk može ostati bez Europe nakon 15 godina

Foto: 123RF

PRED nama je još samo jedno kolo u HNL-u, a tih 90 minuta ponudit će ludilo kakvo hrvatski klupski nogomet ne pamti godinama.

Dinamo je prvak, Osijek je drugi, a Šibenik šesti. Također je sigurno i da je Slaven osigurao ostanak. Samo je to sigurno. Za sve ostalo morat ćemo čekati posljednje kolo.

Modri će sljedeće sezone igrati kvalifikacije za Ligu prvaka, a hrvatske klubove čekaju još tri pozicije u Konferencijskoj ligi, međunarodnom natjecanju koje će sljedeće sezone doživjeti svoj debi.

Osijek je osigurao jedno mjesto u novom europskom natjecanju, a za preostala dva mjesta vodi se velika borba. Čak su četiri kluba u borbi za dva mjesta koja nose Europu - Gorica, Rijeka, Hajduk, ali i Istra, koja će se u posljednjem kolu boriti za ostanak.

Naime, u finalu Kupa Dinamo će 19. svibnja igrati protiv Istre. U slučaju da momčad iz Pule pobijedi, plasirat će se u Konferencijsku ligu te će četvrtoplasirana momčad iz HNL-a ostati bez Europe. Međutim, ako prvak opravda ulogu velikog favorita, onda će se plasman tražiti kroz prvenstvo i u Europu će dva kluba od trojca Gorica, Rijeka i Hajduk.

Također, u posljednjih 90 minuta će tri kluba tražiti ostanak. Lokomotiva, Istra 1961 i Varaždin u posljednjem će kolu pokušati sačuvati poziciju u elitnom razredu.

U tom posljednjem kolu jedina rezultatski nevažna utakmica igrat će se na Maksimiru, gdje će Dinamo ugostiti Šibenik. U svim ostalim susretima bit će vatreno. 

RASPORED ZADNJEG KOLA 22. SVIBNJA

Dinamo – Šibenik

Hajduk – Lokomotiva

Osijek – Istra

Rijeka – Gorica

Slaven - Varaždin

Standings provided by SofaScore LiveScore

Ovo su svi mogući scenariji.

Borba za Europu u slučaju da Dinamo osvoji kup

GORICA

Gorica u posljednje kolo ulazi s 59 bodova, jednim više od Rijeke i dva više od Hajduka. U slučaju slavlja protiv Rijeke na Rujevici Gorica je sa 62 boda sigurno treća, a u slučaju remija sa 60 bodova je u najgorem scenariju također treća. U slučaju da izgubi od Rijeke, onda joj za plasman u Europu treba poraz ili remi Hajduka s Lokomotivom.

RIJEKA

Rijeka ima 58 bodova i u slučaju pobjede nad Goricom sigurno ide u Europu. Završi li ta utakmica remijem, onda Riječanima treba poraz ili remi Hajduka protiv Lokomotive. Rijeka može do Europe čak i u slučaju poraza, ali tada joj treba pobjeda Lokosa na Poljudu jer je Hajduk u međusobnim dvobojima bolji od ekipe Gorana Tomića.

HAJDUK

Splićani u posljednje kolo ulaze s 57 bodova. U slučaju poraza od Lokomotive sigurno ispadaju iz svih kombinacija. Ako Hajduk ostane peti, bit će to jedini put osim 2006. da otkako je HNL-a nije izborio Europu. Ako Hajduk i Lokomotiva odigraju remi, tada Bilima za osiguranje četvrtog mjesta treba poraz Rijeke od Gorice. S pobjedom nad Lokomotivom Hajduk će imati 60 bodova te će kvalifikacije za Konferencijsku ligu osigurati neovisno o ishodu sraza na Rujevici.

Borba za Konferencijsku ligu u slučaju da Istra osvoji kup

Ako Istra 1961 senzacionalno digne trofej osvajača Hrvatskog nogometnog kupa, ona je ta koja ide u Konferencijsku ligu te četvrto mjesto više ne predstavlja opciju izlaska u Europu. U tom scenariju Hajduk neovisno o rezultatima posljednjeg kola ne može izboriti Europu. Rijeka mora dobiti Goricu, dok Gorici igra i remi s Rijekom.

Borba za ostanak

VARAŽDIN

Varaždin u posljednje kolo ulazi kao zadnjeplasirana momčad lige s 28 bodova. U slučaju poraza u Koprivnici od Slavena, ispada. Bude li u Koprivnici remi, Varaždin ostaje prvoligaš ako Istra (od koje je bolji u međusobnim okršajima ove sezone) izgubi od Osijeka u Gradskom vrtu. Ni pobjeda Varaždinu ne garantira ostanak. S njom bi imao 31 bod, ali mu uz to treba remi ili poraz Istre u Osijeku te remi ili poraz Lokomotive u Splitu. U svim drugim scenarijima Varaždin i s pobjedom u Koprivnici ispada.

ISTRA

Istra u posljednje kolo ulazi s 29 bodova, jednim više od Varaždina i jednim manje od Lokomotive. Do ostanka može i u slučaju poraza u Gradskom vrtu, ali samo ako Varaždin izgubi od Slavena u Koprivnici. Odigra li Istra s Osijekom remi, tada će joj za prolaz trebati remi ili poraz Lokomotive na Poljudu i poraz ili remi Varaždina u Koprivnici. S pobjedom je, naravno, Istra siguran sudionik elitnog natjecanja i sljedeće sezone, neovisno o ostalim rezultatima.

LOKOMOTIVA

Prošlogodišnjem viceprvaku za ostanak je dovoljno ostati neporažen na Poljudu. U slučaju remija ili pobjede, Lokomotiva je svoje mjesto u sljedećoj sezoni sigurno osigurala neovisno o drugim rezultatima. Ako pak Lokomotiva izgubi na Poljudu, onda joj za ostanak treba poraz Istre, koja je u međusobnim okršajima bolja od Toplakove momčadi, a druga opcija za prolazak s porazom joj je remi ili poraz Varaždina u Koprivnici.

Pročitajte više