"Luka Modrić i Cristiano Ronaldo obilježit će Europsko prvenstvo"

NOGOMETNI analitičari posljednjih dana raspravljaju o mogućim iznenađenjima Europskog prvenstva. Senzacijama koje su sastavni dio svakog velikog natjecanja kumovat će mnogi elementi, od pritiska pod kojim će se natjecati mnoge momčadi kao i njihovi igrači, preko faktora sreće do nepredviđenih ozljeda.

Portugal je jedan od favorita

Svi su složni da je Portugal momčad koja može najviše dobiti svojim nastupom na Euru. Ima potencijala da se dokaže, pogotovo stoga što u momčadi ima jednog od najboljih igrača današnjice koji samo čeka da se pokaže na velikom natjecanju. Također su svi složni kako je naš Luka Modrić jedan od učesnika koji ima najviše toga za pokazati.

Portugal je bio vrlo blizu osvajanju europske krune 2004. godine, kad su u finalu izgubili od Grčke, da bi odličnu predstavu pripremili dvije godine kasnije na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj kada su završili četvrti izgubivši u utakmici za treće mjesto od domaćina 3:1.

Euro bi mogao biti razočaravajući za Rafaela van der Vaarta, nizozemskog veznjaka koji je trenutno jedan od najtraženijih igrača Europe, pa će njegov nastup na turniru uvelike odrediti njegovu cijenu na tržištu, a to donosi ogroman psihički presing. Pogotovo ako znamo s kakvim se poteškoćama Van der Vaart nosi u HSV-u, koji je izvjesio bolestan odštetni zahtjev, a Ajaxu je za Nizozemca platio siću, čak i manje od toga.



Kolumnist Cathal Kelly iz Toronto Stara smatra da je težak posao ispred Cristiana Ronalda, ponajboljeg igrača svijeta koji se tek treba dokazati na velikim smotrama kao što je Europsko prvenstvo. na Portugalčeva ramena pao je i pritisak cijele nacije, jer upravo se od njega očekuje da bude predvodnik do euro-naslova.

Nijemci i Francuzi također "pucaju" na tron

Kelly drži kako najviše može izgubiti reprezentacija Njemačke koja slovi za jednog od glavnih favorita natjecanja. Njemačka nije ništa osvojila od 1996. godine, kad su pobijedili na Euru u Engleskoj, što je u očima njihovih navijača jako, jako davna prošlost. No, treće mjesto na SP-u zarazilo je euforičnu naciju.


"Uzbuđen sam što ću na međunarodnoj sceni vidjeti što može napraviti veznjak Francuske Frank Ribery koji je odigrao fantastično Svjetsko prvenstvo i odličnu sezonu u Bayernu", rekao je Kelly o Francuzu te ga nastavio hvaliti:

"Vjerujem kako je ovo trenutak kada će Ribery preuzeti kontrolu u francuskoj reprezentaciji i dokazati kako je jedan od pet najboljih igrača na svijetu. Ako bude u prvoj postavi postavi, isto tako smatram, kako će zabljesnuti i mladi napadač Lyona Karim Benzema".

Uvaženi kolumnist nogometnih rubrika "London Free Pressa" i "Sun Media Soccera" Morris Dalla Costa ističe da su reprezentacije Nizozemske i Španjolske često razočarale na velikim natjecanjima.

Dvije reprezentacije koje "proizvode" najtalentiranije igrače Europe pod velikim su pritiskom, možda najvećim, jer su uvijek na samom vrhu popisa favorita, ali redovito iznevjere svoje navijače i cjelokupnu nogometnu javnost.

Mnogo se očekuje od Francuske i njihovog izbornika Raymonda Domenecha, ako se uzme u obzir da im ne ide najbolje u posljednje dvije godine. Drugi strijelac Serie A, David Trezeguet ostao kod kuće, pa će sve oči biti uprte u Thierrya Henrya koji nije imao baš najbolju sezonu u Barceloni.

Turnir će obilježiti mladi igrači


"Ovaj turnir je smotra velikog broja talentiranih mladih igrača, svi očekuju mnogo golova i izuzetnih predstava od španjolskog napadača Davida Villae, Talijana Marca Borriella i Francuza Karima Benzeme", napomenuo je za kraj Morris Dalla Costa.

Jamie Bell, kolumnist "The Injury Time Report" najviše očekuje od izabrane vrste Luiza Felipea Scolarija: "Nakon finala na Euru 2004. godine i polufinala na Svjetskom prvenstvu vjerujem kako Cristiano Ronaldo i Portugal imaju najviše za pokazati".

Portugal ima najcjenjenijeg izbornika i najboljeg svjetskog igrača u prošloj sezoni, momčad čini spoj mladosti i iskustva pa se stoga od njih očekuje najviše.

"Iako je još jako mlad, sada je njegovo vrijeme da postavi svoje ima na vječnu listu najvećih igrača u povijesti velikih turnira predvodeći Portugal ka osvajanju europske titule", nahvalio je Ronalda kolumnist Jamie Bell.

Momčad koja najviše može izgubiti na europskoj smotri jest reprezentacija Italije jer kao svjetski nogometni prvak mora opravdati titulu najbolje momčadi, smatra Bell. Azzurri nisu lako prošli kvalifikacijsku rundu te su tek u posljednjem kolu protiv Škotske osigurali dolazak na završni turnir.


Autor također ističe da će Euro u Austriji i Švicarskoj obilježiti opraštanja nogometne javnosti od velikih zvijezda koje više nikada neće zaigrati na velikim natjecanjima, te upoznavanja novih, mladih igrača koji tek dolaze na svjetsku nogometnu scenu:

"Igrač od kojeg očekujem da odigra veliki turnir jest Hrvat Luka Modrić. Engleski navijači postali su svjesni kakav je to igrač tek kada je pomogao Hrvatskoj da izbaci Englesku u kvalifikacijama."

Za kraj je Jamie Bell spomenuo još par mladih igrača za koje smatra kako će obilježiti Euro 2008. godine - Karim Benzema, Ryan Babel, Andrei Arshavin.  

R.J.
Foto: AFP/Index
 



 

Pročitajte više