Ma dajte nam te Engleze!

> Video: Golovi s utakmice

> Shearer: Hrvati su nam održali lekciju

> Izjave netom nakon utakmice: Slavit ćemo u drugom mjesecu

> McClaren za BBC: Ma, kakva ostavka!

> Kandidatura za Europsku krunu

> Olić igrač utakmice, Carsonu najgori debi u povijesti

> Hrvatska u drugoj jakosnoj skupini

Svi smo priželjkivali dobru igru Hrvatske na Wembleyju, ali ovakav početak zamišljali su samo oni najoptimističniji. 14-minutnim blitzkriegom Engleska je bačena na koljena i na poluvremenu se činilo da ih još samo mukotrpnih 45 minuta dijeli od ispadanja s Eura i novog izbornika. Tračak nade u drugom dijelu vratili su Englezima sudac pokazavši na bijelu točku nakon dvojbenog prekršaja Šimunića, a zatim i David Beckham koji je nakon početnih minus dva morao ući u igru, ali sve je bilo uzalud. Topovski udarac Mladena Petrića u 77. minuti zapečatio je sudbinu nekad gordog Albiona.

Tko će zabiti? Niko Kranjčar!

Slaven Bilić danas je, upitan tko će na Wembleyju zabiti gol, bez razmišljanja rekao - Niko Kranjčar. I pokazao koliko dobro poznaje svoje igrače. U 9. minuti Niko je primio loptu na nešto više od 20 metara od gola i silovito opalio. Lopta je letjela ravno prema Carsonu - i prošla mu kroz ruke te se smjestila u mrežu. Neiskustvo vratara u kombinaciji sa skliskim terenom, pa tako i loptom, još jednom je Engleze skupo koštalo.

Nakon toga odmjeravanje snaga bilo je gotovo i Engleska je morala početi pritiskati. Dvije stvorili su zahvaljujući brzom Wright-Phillipsu i visokom Crouchu, ali nisu se stigli oporaviti od onog prvog šoka kad je uslijedio još jedan. Eduardo da Silva je kontru povukao s centra. Došao je do engleskog kaznenog prostora, a braniči Gordog Albiona pokazali su koliko ga se plaše pohrlivši svi prema njemu. Ivica Olić ostao je sam, a Eduardo je to primijetio, te mu gurnuo loptu u šesnaesterac. Olić je do nje došao prije Carsona, mirno zaobišao engleskog vratara i plasirao je u mrežu za 2:0. Englezi su ostali potpuno obezglavljeni, što se vidjelo po njihovoj igri u nastavku.

Počeli su nekontrolirano srljati prema naprijed, očajni da dođu do barem jednog gola pri čemu su često preskakali igru tražeći Croucha dubokim centaršutevima. Hrvatska obrana bila je spremna. Robert Kovač izvrsno je zatvorio visokog Liverpoolovog napadača, a Vedran Ćorluka učinio Joea Colea i Stevena Gerrarda potpuno nevidljivima. Čarli je večeras pokazao koliko je igrački sazrio, mirno se i pravovremeno, bez ikakvog respekta prema zvučnim imenima, nosio s engleskim napadačima. Imali su Englezi nekoliko izglednih situacija da smanje zaostatak, ali niti jednu pravu priliku, dok je Hrvatska mirno kontrolirala loptu, čuvala vodstvo i pokušala zaprijetiti iz kontre. Rezultat se do poluvremena ipak više nije mijenjao.

McClaren nasjeo na kompleks nedodirljivosti

U drugom dijelu Steve McClaren više nije imao što čekati; morala je krenuti potpuna ofenziva. Na kišom okupani travnjak Wembleyja istrčao je napokon i čovjek kojeg su svi čekali, David Beckham, u društvu napadača Jermainea Defoea. Iz igre su morali izaći Shaun Wright-Phillips, iako je svojom brzinom stvarao puno problema hrvatskoj obrani, i defenzivni vezni Gareth Barry, jer defenziva više nije imala smisla.

No, McClaren je u izmjenama ipak zakazao. Iako je Beckham bio pun pogodak, engleski je izbornik još jednom pokazao kako pati od kompleksa nedodirljivosti pojedinih igrača, pa su tako na terenu ostale dvije velike zvijezde Steven Gerrard i Frank Lampard, koji večeras nisu pokazali apsolutno ništa. A i usprkos tome Englezi su utjehu morali potražiti imenujući nevidljivog Lamparda igračem utakmice.

Engleska je drugo poluvrijeme nastavila s jednakom agresivnošću koju je pokazala i u prvom dijelu, ali pravih, izigranih akcija i dalje nije bilo. Jedina kombinacija koju su Englezi cijelu utakmicu imali bilo je preskakanje igre i traženje Petera Croucha visokim loptama, a naši su braniči uglavnom bili previše sigurni da bi nasjeli na tako predvidljivu taktiku.

Beckhamova lopta s očima vratila nadu Engleskoj

Prvu veliku priliku David Beckham imao je u 50. minuti iz slobodnog udaraca kao stvorenog za njega; 25 metara od gola, točno po sredini terena. Ali naš je živi zid loptu odbio u korner. Samo nekoliko minuta kasnije i Hrvatska je opet pokazala zube. Fantastičnom dugom loptom Niko Kovač pronalazi Eduarda, a naš najefikasniji napadač ulazi u šprint i dolazi na samo nekoliko metara od Carsona prije nego mu je u posljednji tren loptu s noge skinuo Sol Campbell, možda i najbolji engleski pojedinac večeras, što puno govori o njihovoj igri.

U 56. minuti pomoćni je sudac Hrvatskoj priredio neugodan šok pokazavši na bijelu točku, zbog prekršaja kojeg je samo on vidio. Usporen snimka pokazala je da je Šimunić bio u kontaktu s Joeom Coleom, ali jedanaesterac ostaje dvojben. Koliko god loše igrao, a večerašnja mu utakmica nikako neće ostati u ugodnom sjećanju, Frank Lampard s bijele točke ne griješi. Hrvatska i dalje vodi, ali samo 2:1.

Lampardov je gol dodatno inspirirao Engleze, koji su još pojačali svoju ofenzivu, ali tako i ostavili prostor za kontra napade Kockastih. U glavnoj ulozi dvije velike prilike koje su uslijedile bio je Ivica Olić, zasigurno najbolji igrač večerašnje utakmice. U 58. minuti Modrić je sjajno proigrao Olića, ispred kojeg je morao uklizati Lescott, a lopta je pogodila gredu i izašla u korner. Srna je izveo korner u sredinu, a loptu je u gužvi još jednom prisvojio Olić i dobro opalio, ali Carson još bolje reagira i brani.

U idućem napadu Engleske zasjao je David Beckham. Njegov legendarni centaršut i večeras je pronašao put do cilja, a cilj je bio Peter Crouch. Visoki napadač lijepo je loptu primio na prsa i desnom je nogom silovito zakucao u kut Pletikosinog gola, ali zasluge za ovaj pogodak ipak treba pripisati L.A. Boyju i njegovoj lopti s očima.

Nitko kao Mladen Petrić

Nakon izjednačujućeg pogotka tempo je malo pao, vidjelo se da su Englezi zadovoljno pomislili kako su obavili svoju zadaću. Ali Slaven Bilić nije još stavio točku na i. Hrvatski izbornik primijetio je potrebu da malo digne ekipu pa je umjesto Eduarda u igru u 74. minuti uveo Mladena Petrića. Napadač Borussije proteklih je dana gorio od temperature, ali i takav, izmoren i nedovoljno spreman, samo tri minute nakon što je ušao u igru natjerao je Engleze da zapamte njegovo ime za vijeke vjekova.

Treći hrvatski gol u potpunosti su zakuhale zamjene. Danijel Pranjić dobro se borio sa svojim čuvarom prije nego je uočio Petrića i poslao loptu prema sredini. Petrić ju je izvrsno primio, namjestio si je na lijevu nogu i topovski opalio. Lopta je uletjela u Carsonov lijevi kut; engleski vratar nije ništa mogao iako se izvio koliko je dug i širok. Igrala se 77. minuta, a Hrvatska se ni o ostalih 15 nije branila.

Do samog kraja Hrvatska je bila bolja momčad, sigurna i nepropusna u obrani, brza i neumoljiva u napadu. Svaki, pa i najmanji prostor koristili su hrvatski reprezentativci da povuku kontru, a veliku šansu da zabije četvrti gol Hrvatske propustio je Ivan Rakitić koji je izvrsno povukao i ušao u kazneni prostor Engleske, ali nije iskoristio priliku da puca dok je mogao, već je povukao još dva koraka i vratio petom za Luku Modrića, a Dinamov je genijalac bio korak prekratak da bi stigao do te lopte. Veliku priliku za Englesku imao je još i Darren Bent, koji je u igru ušao nakon Petrićevog pogotka, ali mladi je napadač, nakon što se oslobodio Šimića, pucao preko gola.

A onda je došla sudačka nadoknada i još tri minute strepnje, ali slavlje hrvatskih navijača na Wembleyju počelo je već debelo prije 90. minute. S dobrim razlogom; Engleska večeras nije mogla i nije zaslužila pobijediti Hrvatsku. Odsviran je napokon i taj dugo očekivani kraj, Englezi su se smrknutih lica i pogleda uprtog u tlo pokupili u svlačionicu, Wembley se gotovo ispraznio i sve je bilo spremno za feštu hrvatskih nogometaša i navijača.

Loš teren

Teren na Wembleyu bio je skoro kao onaj skopski - natopljen vodom pa ga se uoči utakmice još uvijek pokušavalo drenažom očistiti ga od vode. Dodatni problem bila je i kiša koja je 40-ak minuta prije početka jako padala. S Wembleya nam je uoči prvog sudačkog zvižduka javljeno da svi pričaju samo o tome; uvjeti na terenu bili zaista su vrlo teški i bilo je pitanje kako će lopta odskakati na takvom terenu. Vilama se prije početka bušio teren kako bi se omogućilo otjecanje vode, ali hrvatski su navijači pjesmom dočekali početak utakmice.

McClaren: U prvih 15 minuta ćemo nabiti tempo

20-ak minuta prije utakmice Steve McClaren je za BBC rekao je kako će od prve minute nabiti tempo i prvih 15 minuta pokušati napraviti prevlast na našoj polovici terena.

Otkrio je da će na sredini terena pokušati igrati kao Chelsea, a prava špica bit će samo Crouch kojemu će se pridodavati Wright-Phillips i Cole, Gerrad i Lampard će, prema McCalrenovim riječima, djelovati iz druge linije. "Pokušat ćemo što više igrača gurnuti prema naprijed" - dodao je engleski izbornik.

"Svi igrači su svjesni važnosti ove utakmice, znaju kakvu nam je Izrael priliku pružio i ako ne uspijmo zaista nemamo nikakvog opravdanja" - rekao je McClaren dodajući kako mu je bilo teško odlučiti se kojeg će vratara ubaciti u igru, no da ga je analiza uvjerila da šansu da Carsonu.

Sastavi:

ENGLESKA: Carson - Richards, Campbell, Lescott, Bridge - Barry (Defoe od 45´), Wright Phillips (Beckham od 45´), Gerrard, Lampard, Cole - Crouch

HRVATSKA: Pletikosa - Ćorluka, Šimić, R. Kovač, Šimunić - Srna, Modrić, N. Kovač, Kranjčar (od 75. Pranjić) - Olić (Rakitić od 84), Eduardo (Petrić od 68´)

Prvo poluvrijeme

Prvi napad na utakmici imaju Englezi.

Hrvatska je krenula u napad, Eduardo se pokušao probiti po lijevoj strani ali zaustavio ga je Gerrard i iznacio loptu u out. Nakon toga Eduardo je bio u zaleđu.

Prilika za Englesku. Dugom loptom u 6. minuti Campbell je pronašao Barryja u kaznenom prostoru, ali njegov udarac s glavom s lakoćom brani Pletikosa. U idućem napadu opet je moglo biti opasno, ali Robert Kovač spašava situaciju.

U 8. minuti Niko Kranjčar primio je loptu na otprilike 20-ak metara i opalio prema Carsonu. Lopta je nezgodno odskočila i pored nemoćnog Carsona koji ju je skoro imao u rukama završila iza njegovih leđa

Prilika za Englesku. Stipe Pletikosa odlično je obranio udarac Wright-Phillipsa koji se našao sam pred njim. Dogodilo se to odmah nakon pogotka Nike Kranjčara, ali Pletikosa je bio siguran.

Prilika za Englesku. Nakon što su primili pogodak, Englezi ne daju našima da krenu u napad. Crouch je bio u akciji, ali u posljednji je trenutak lopta izbijena ispred našeg gola.

Ivica Olića u 14. je minuti postigao pogodak za velikih 2:0 Hrvatske. Eduardo da Silva primio je loptu na desnoj strani, povukao je do kaznenog prostora i navukao na sebe dva engleska braniča te proigrao Olića koji ležerno prolazi pokraj Carsona i stavlja loptu u mrežu

Engleski navijači do prvog gola pjevali su "God save the Queen", a nakon primljenog drugog pogotka "God save McClaren". Spomenimo još kako su BBC-evi komentatori oduševljeni kako je Bilić postavio našu momčad.

U 20. minuti prekršaj je na Gerradu načinio Kovač. Slobodan udarac za Engleze s nekih 20-ak metara uputio je Barry. Pucao je izravno prema Pletikosi, no Modrić izbija u korner. Eduardo izbija s prve vratnice. Nastavlja se engleski napad.

Stadionom se ori pjesma hrvatskih navijača.

U 23. minuti Eduardo je opet bio u zaleđu.

Prilika za Hrvatsku.  Ćorluka dodaje Modriću koji gura za Eduarda na desnu stranu. Dudu centrira za Kranjčara koji glavom puca pored gola

Prvi korner naši su imalu u 26. minuti. Olić je napravio prekršaj u napadu i Englezi kreću u napad.

Englezi pritišću, ali naši reprezentativci zasad odolijevaju njihovom pressingu.

Prekršaj za Englesku u 33. minuti. Oko 25 metara od gola, malo iskosa. Robert Kovač dobio je žuti karton. Slobodan udarac izvodi Barry. Ubacuje na drugu vratnicu, Pletikosa boksa. Na kraju out za Englesku.

U 38. minuti opet je moglo biti opasno pred našim golom, ali srećom Croucha nije nitko od njegovih suigrača pratio, pa je njegova lopta završila kod naših igrača.

Drugo poluvrijeme

Defoe i Beckham ušli su u umjesto Barryja i Wright-Phillipsa.

Englezi su u drugo poluvrijeme ušli vrlo čvrsto. Konstantno napadaju.

Prilika za Englesku. U 50. minuti slobodan udarac za Englesku iz vrlo dobre pozicije izvodi Beckham - s oko 35 metara točno na sredini. Ali srećom, lopta je otišla u korner. Nakon kornera lopta je za naše.

Olić pokušava dodati Kranjčaru, međutim Englezi skreću loptu, koja ipak dolazi u naše ruke. Eduardo je u naletu, ali suđeno je zaleđe.

Prilika za Hrvatsku. Niko Kovač fenomenalno je sa sredine terena pronašao Eduarda u naletu, Dudu je krenuo u šprint, ali u posljednji trenutak loptu mu je s noge skinuo netko od Engleza.

Jedanaesterac za Englesku. Šimunić je u 56. faulirao Colea i sudac je dosudio jedanaesterac za Engleze. Lampard pogađa!

Vratnica Olića! U 58. minuti Modrić je sjajno proigrao Olića koji je pogodio gredu. Korner za Hrvatsku nakon toga, Srna puca ali Carson sada fenomenalno brani.

Prilika za Hrvatsku! Olić je ukrao loptu Englezima ali je preslabo pucao i Carson brani.

Izvrsnim centaršutom David Beckham pronašao je Petera Croucha koji prima na prsa i desnom nogom je smješta u gol.

Slaven Bilić iz igre vadi Eduarda i uvodi Mladena Petrića. U 74, minuti Bilić umjesto Nike Kranjčara u igru stavlja Danijela Pranjića.

Mladen Petrić! U 76. minuti Pranjić je sjajno uočio vidio Petrića koji si namješta loptu na udarac i ljevicom je silovito šalje u sam kut Carsonovog gola.

Steve McClaren nakon toga radi izmjenu: van šalje Colea, a uvodi Benta. 

I Bilić radi izmjenu: umjesto Olića zadnjih 10 minuta igrat će Rakitić.

Prilika za Englesku. Darren Bent imao je veliku priliku da Engleze vrati na Euro, izvrsno se oslobodio u duelu sa Šimićem i pucao malo iznad vratnice

Prilika za Hrvatsku. Kontru vuče Rakitić, dolazi u engleski kazneni prostor i petom vraća za Modrića, koji ne može stići tu loptu.

A.H./P.V.
Foto: AFP; Screenshot: RTL

Pročitajte više