MAĐARSKA - HRVATSKA OD 18:00

Mađari opet zajedno pjevaju himnu. Hrvati, napaljena ekipa želi vam uzeti skalp

Foto: Index

INDEX SPORT ima razgranatu mrežu novinara u Europi i svijetu koji redovno pišu za naše čitatelje i otkrivaju detalje uoči važnih utakmica. Na gostovanju kod Index Sporta ovaj put je Karoly Por, novinar mađarskog Nemzeti sporta koji je analizirao situaciju u reprezentaciji Mađarske uoči kvalifikacijskog dvoboja s Hrvatskom na nacionalnom stadionu u Budimpešti (18 sati).

Večerašnji dvoboj ne dolazi u najbolje vrijeme ni jednoj od dvije reprezentacije. Obje ekipe imale su prije nekoliko dana iscrpljujuće kvalifikacijske dvoboje i nisam siguran da su imale vremena za odmor. Hrvatska je velikom mukom preokrenula susret protiv Azerbajdžana, dok je utakmica Slovačke i Mađarske također bila prilično dramatična, iako na papiru izgleda kao jednosmjerna cesta. 

Čak bih rekao da smo dobar dio susreta dominirali jer smo na koncu uputili čak 16 udaraca u okvir gola Martina Dubravke, međutim lopta jednostavno nije htjela u mrežu. Svaka čast Slovacima, ali konačni rezultat baš i nije odraz onoga što se događalo na terenu u Bratislavi. Upravo zato, unatoč porazu, atmosfera oko reprezentacije ostala je dobra. Svi se slažu da se nismo osramotili na otvaranju kvalifikacija i da ova ekipa može više.

Zajedno smo pjevali himnu, to ovdje baš i nije slučaj 

Simptomatično je što su uoči početka utakmice sa Slovačkom navijači i igrači u jedan glas u pjevali himnu, što kod nas nije čest slučaj. To otkriva kako je podrška nacionalnoj selekciji na visokom nivou. Vidljivo je to i iz podatka o prodaji ulaznica: sve ulaznice za susret s Hrvatskom su odavno prodane. U jednu ruku, to je i normalno, ipak nam u Budimpeštu ne dolazi bilo tko, već viceprvak svijeta. 

Sigurno vas zanima koja će se jedanaestorka suprotstaviti Hrvatskoj, međutim to je u ovom trenutku teško pretpostaviti jer je Talijan Marco Rossi na klupi reprezentacije prilična enigma, a i dosta igrača vuče sitne povrede od četvrtka. Primjerice veznjak Kleinheisler je zadobio prilično jak udarac i vrlo vjerojatno neće biti spreman. Za očekivati je i kako će Rossi osvježiti momčad s par novih igrača.

Formaciju 5-3-2 koju smo gledali u Slovačkoj zamijenit će nešto ofenzivnija 4-5-1. Na golu će biti Gulacsi, a četvorka u posljednjoj liniji, s lijeva na desno, Barath, Kadar, Orban, Bese, iako je moguće da umjesto njega opet zaigra Lovrencsics. U sredini terena trebali bi biti Nagy i Szoboszlai ako Kleinheisler ne bude spreman, ispred njih Nemeth, Nagy, Dzsudszak, a u vršku napada Adam Szalai.

Izgubljene lopte i slaba kreativnost u veznom redu - ključni problemi Mađarske 

Najslabija točka ove reprezentacije bez sumnje su brojne izgubljene lopte koje kvalitetan protivnik lako koristi. Tradicionalno, reprezentaciji Mađarske nedostaje kreativnosti u veznom redu, odnosno igrač koji bi mogao proturiti kvalitetnu loptu prema naprijed. U teoriji to je Balas Dzsudszak, ali on je više usmjeren na igru uz aut liniju i ne sudjeluje toliko u kreaciji na sredini terena.

Kako utakmica odmiče, ta frustracija zbog nemogućnosti slanja dobre dubinske lopte često dovodi do pada koncentracije, samim time i nerezonskih dodavanja koje protivnik kad presiječe i kažnjava. S druge strane, najjača karika ove ekipe je branič Willi Orban, stoper Red Bull Leipziga, koji je na terenu vođa reprezentacije. Osim toga što zatvara sve rupe u obrani, prilično je opasan u napadu.

Mađarska javnost puno očekuje i od Dominika Szoboszlaija, igrača koji bi mogao zamijeniti ozlijeđenog Kleinheislera. Dominiku je tek 18 godina, trenutno je član Red Bull Salzburga. Smatram da se radi o prototipu jakog modernog veznjaka koji bi mogao imati sjajnu karijeru. Ako počne susret protiv Hrvatske, obratite pozornost na njegove kretnje. On je temelj na kojem izbornik Rossi planira graditi novu Mađarsku.

Večeras imamo veliku šansu 

Što napisati o Hrvatskoj,  a da već nije poznato cijelom svijetu? Radi se o ponajboljoj momčadi globusa s vrhunskim igračima koji su u Rusiji imali svoj zenit. S obzirom na to da se nekoliko važnih igrača oprostilo, pitanje je kako će to sve izgledati u sljedeće dvije godine, međutim talentom Hrvatska nikad nije bila siromašna. Uvjeren sam kako ćete s lakoćom osvojiti skupinu i opet igrati važnu ulogu na kontinentalnoj smotri, odnosno biti jedni od favorita uz Francusku i Englesku.

No to ne znači da ćete u Budimpešti lako do tri boda. Atmosfera će biti na vrhuncu, igrači napaljeni jer igraju protiv finalista svjetskog prvenstva. Svjesni su da je ovo velika prilika jer imate dosta izostanaka u odnosu na SP. Skalp velike Hrvatske bio bi snažan poticaj našim igračima u nastavku kvalifikacija i Rossi je toga svjestan. Nema sumnje da će svi dati sve od sebe da vas iznenadimo.

 

 

Pročitajte više