Mamić i Šuker čekali HDZ na vlasti da opet mogu rušiti Zakon o sportu!

Foto: Hina / HDZ 

HRVATSKI nogometni savez opet je Ustavnom sudu u Zagrebu podnio prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu (Narodne novine br. 85/15). HNS je podnio zahtjev čim se na vlast vratio HDZ. Ministri u Šukerovoj i Mamićevoj vladi pretežno su (11 od 17) članovi HDZ-a, pri čemu oni tvrde da tu nema govora o uplitanju politike u sport. 

Nogometni savez, podsjetimo, već je jednom najavio, podnio, ali i povukao prijedlog za rušenjem novog Zakona koji ih obvezuje na izmjenu izbornog sustava.

>Opširnije: Ustavni sud kao Mamićev pisoar 

Povukli prvi prijedlog nakon afere prisluškivanja sutkinje Banić i Zdravka Mamića

Razlog? Još jedna u nizu teških afera Ustavnog suda, konkretno sutkinje Slavice Banić, koja je prema pisanju mnogih relevantnih medija pomogla nogometnom gazdi Zdravku Mamiću pri rušenju novog zakona. Komunicirala je, prema izvorima bliskim USKOK-u, s Mamićevim posrednicima. Kontakti su bili učestali, pa je Županijski sud u Zagrebu odobrio mjere tajnog nadzora mobilnog telefona sutkinje Banić, Zdravka Mamića, ali i Damira Vrbanovića, predsjednika HNS-a. Međutim, tajne mjere su razotkrivene, akcija je propala, Banić je ostala na sudu, a USKOK nije dokazao vezu između sutkinje, Mamića i novog zakona.

Mamić je Indexu kazao da sutkinju Banić poznaje kao što poznaje i mnoge druge Hrvate, ali da od nje nikada nije tražio pravnu pomoć. Sličan odgovor danas nam je ponudila i prozvana sutkinja.

"Moj kontakt sa Zdravkom Mamićem je privatan i površan. Sve o takozvanom slučaju Banić govori više o vama novinarima i tajnim službama", osvrnula se na istragu USKOK-a i njezinu sabotažu o kojoj se USKOK još nije oglasio. 

"Dokazat ću da je praćenje mene bilo neopravdano. Nisam dogovarala pisanje ustavne tužbe sa Zdravkom Mamićem, niti sam mu davala savjete vezane za to. Naša druženja su bila u većem društvu i nisu uključivala pitanja vezana za moj i njegov posao"

HNS s novim zakonom gubi uigranu bazu koja mu daje legitimitet 

Nogometni savez bori se protiv Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu jer se njime remeti kohezija u središtima njihove moći, Skupštini i županijskim središtima. Upravo Skupština HNS-a, odnosno unisoni glasači, godinama daje legitimitet postavi koja vlada hrvatskim nogometom.

Ključne izmjene zakona odnose se na saziv skupština županijskih nogometnih saveza te Skupštine HNS-a. Broj zastupnika određivao bi se stupnjem natjecanja pojedinog kluba.

Svaki sportski klub koji sudjeluje u najvišem rangu natjecanja, odnosno u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi, trebao bi imati po dva predstavnika u Skupštini Hrvatskog nogometnog saveza. Do sada su skupštinare davale nogometne baze, a sukladno novom zakonu, veći klubovi imali bi i veći utjecaj.

Dopune propisuju i transparentnost u poslovanju sportskih klubova, u vidu javnosti rada i objave izvješća.

Izgon huligana u odijelima 

Također, propisuje se da osoba kojoj je pravomoćnom presudom zabranjeno prisustvovanje ili odlazak na određena natjecanja ne može u razdoblju od tri godine sudjelovati u sportskim natjecanjima, organizirati i voditi sportska natjecanja, obavljati stručne poslove u sportu, sudjelovati u radu skupština ili tijela upravljanja Hrvatskog olimpijskog odbora, nacionalnog sportskog saveza, sportske udruge ili trgovačkog društva, niti može biti ovlaštena za zastupanje pravne osobe.

HNS je prilikom prvog podnošenja prijedloga Ustavnom sudu kazao da izmjene zakona krše čitav niz ustavnih odredbi, no nikada nisu kazali zašto su taj prijedlog kasnije povukli. Davor Šuker nije želio odgovoriti na pitanje je li to bila reakcija na aferu s prisluškivanjem sutkinje Banić i Zdravka Mamića. Savez je danas objavio da je po drugi put predao prijedlog za ocjenom ustavnosti novog zakona. 

Posljednji je moment za to: HNS sada ima pogodnu političku klimu, dok Ustavnom sudu prijeti raspad, obzirom da je u prosincu istekao mandat petorici sudaca, a novi nisu izabrani. Ustavne suce potvrđuje Sabor dvotrećinskom većinom. HDZ i SDP proteklih su godina pronalazili kompromisna rješenja, no s pojavom MOST-a glasanje će biti puno neizvjesnije, ako ne i neprovedivo. Sabor ima rok od šest mjeseci za izbor novih sudaca. Ne uspije li, Ustavni sud više neće moći odlučivati o raznim prijedlozima, već isključivo o ustavnim tužbama. Sve dok opet ne bude u svojoj punoj snazi (ukupno 13 sudaca).

Kako HNS može "srušiti" zakon?

Prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o sport HNS do veljače mora sazvati Skupštinu i provesti izbore. Za pretpostaviti je da su se u prijedlogu Upravnom sudu poslužili zahtjevom za privremenom mjerom suspendiranja pojedine odredbe ili cijelog zakona. Ustavni sud može na prijedlog poništiti cijeli zakon ili pak neke njegove odredbe vratiti natrag u sabor. 

Pročitajte više