Marca i As o Budimiru: Totalna katastrofa savršenog hrvatskog robota

Foto: Profimedia

ANTE BUDIMIR (32) je u najboljoj sezoni karijere izveo i najgori promašaj karijere. Napadač Osasune i reprezentacije Hrvatske te drugi najbolji strijelac La Lige sa 16 golova je u sudačkoj nadoknadi utakmice 31. kola protiv Valencije, pri vodstvu suparnika 1:0, izborio penal.

No izveo ga je komično nespretno. Njegova neuspješna panenka završila je samo na pokušaju onemogućenom time što se Budimir spotaknuo o svoju nogu i umjesto da je uputio udarac, loptu je praktično dodao suparničkom golmanu. Video Budimirovog promašaja je naravno viralan, a televizijski i komentatori na društvenim mrežama proglasili su ga "najgorim penalom ikad".

Budimir je tako sedam kola prije kraja ostavio Osasunu bez važnog boda u borbi za Europu, ali napadaču koji je ove sezone u La Ligi postigao golova kao Bellingham te koji je efikasniji od Griezmanna, Lewandowskog i Viniciusa, to nitko ne zamjera.

"Ante me već tri puta molio za oprost zbog onako izvedenog penala, ali nemam mu što oprostiti. Istina, čudno je da je igrač te kvalitete onako promašio, ali to je blokada koja se može svakome dogoditi. Uostalom, Budimir nam je donio toliko sreće da mu nemamo pravo ništa prigovoriti zbog ovakvog promašaja, nego ga moramo ohrabriti."

Marca: Neobjašnjivo

Budimirov bizarno izvedeni i promašeni penal je glavna tema španjolskih medija. Dva najčitanija sportska medija opisujući ga koriste istu sentencu: "Budimir je dokazao da je samo čovjek." Marca njome počinje tekst te navodi kako su to nakon utakmice ponavljali Budimirovi suigrači: "Napadač Osasune izveo je najčudniji promašaj penala posljednjih godina. Ni sam nije mogao vjerovati što je napravio. Scena njegovog promašaja obilazi svijet jer tako pouzdan i efikasan napadač je nezamislivo izveo penal. Golgeter koji se ove sezone nazabijao toliko da se bori za naslov najboljeg strijelca La Lige uradio je bizarnu grešku. Tražio je da izvede penal koji je izborio te onda blokirao samog sebe. Izveo je penal tako loše da je usput zamalo pao na pod, a loptu nije opalio, nego jedva uputio prema golu, pa ju je Valencijin vratar samo pokupio. Neobjašnjivo."

As: Katastrofa

As ima dva teksta o promašaju o kojem bruji Španjolska. U jednom pod naslovom "Budimirova Panenka završila totalnom katastrofom" piše: "Nitko ne zna što je hrvatski napadač želio kada je onako izveo penal. To vrijedi pogledati jer se tako nešto rijetko događa." Drugi je naslovljen spomenutim "Budimir je samo čovjek", a u tekstu se navodi: "Budimir je golgeterska mašina. Ali i ovaj savršeni robot dokazao je da je zapravo čovjek. Nakon što je pametno izborio penal napravio je nevjerojatnu grešku prilikom izvođenja penala. Čudno se ponio tom zgodom. Krenuo je prema lopti, pogledao golmana Mamardašvilija i onda se u zadnji tren predomislio. Pokušao je izvesti varku panenkom, ali je ispalo tako da je praktički prešao preko lopte i umjesto da je šutira, samo ju je lagano gurnuo. Ovo je Budimiru prvi promašeni penal u Španjolskoj, nakon što je pogodio svih prvih sedam."

Kasnije se otkrilo da je Budimir završio utakmicu s tri slomljena rebra

Nekoliko sati zatim, u 2 poslije ponoći, Osasuna je objavila da će Budimir noć provesti u bolnici u koju je odvezen nakon utakmice. Utvrđeno je naime da su mu slomljena čak tri rebra. 

Pročitajte više