LIGE PETICE

Marca: Tudorov kandidat je pobijedio, ali nije izabrao Hrvata za trenera Athletica

Foto: Profimedia

ATHLETIC BILBAO je simbol Baskije te jedini klub u povijesti La Lige uz Real i Barcelonu koji nikad iz nje nije ispadao. Poput njih također je vlasništvo svojih sociosa, odnosno članova. Njih četrdesetak tisuća imalo je pravo glasa na jučerašnjim izborima na kojima se birao novi predsjednik. Rezultat izbora izravno je odlučivao o tome tko će biti novi trener kultnog kluba.

Španjolci su pisali da je Tudor favorit izglednog predsjednika

Dva izgledna kandidata bili su Jon Uriarte i Inaki Arechabaleta, a španjolski mediji pisali su kako su obojica već izabrala trenere koje će imenovati na dužnost ako osvoje većinsko povjerenje birača. Glavni kandidat Uriartea tako je Igor Tudor, a Arechabalete legendarni Marcelo Bielsa zvani Luđak.  

Naš trener tako je nakon sjajne sezone u kojoj je s Veronom zauzeo deveto mjesto Serie A mogao prijeći u drugu Ligu petice, dok se Bielsa mogao vratiti u poznato okruženje. Athletic je pod Bielsom 2012. godine odigrao jednu od najpamtljivijih sezona u povijesti kluba.

Iako je u prvenstvu završio deseti, dosegnuo je finale Cope del Rey i Europa lige, istovremeno igrajući izuzetno atraktivan nogomet, kao što je često slučaj s El Locovim ekipama. Međutim, nijedan od njih neće biti novi trener Athletica.

Pobijedio je Tudorov kandidat, ali nije izabrao njega za trenera

Iako je na izborima za predsjednika slavio Uriarte s 46.71 posto ili 10.979 glasova ispred Arechabalete s 33.73 posto ili 7927 glasova, trener koji je prema napisima španjolskih medija bio njegov favorit ipak neće voditi Athletic. Na to mjesto treći put dolazi Ernesto Valverde (58), igračka i trenerska legenda kluba. 

Za ukupno šest godina na klupi Athletica on je postao trener koji je vodio momčad na najviše utakmica u povijesti (306) te najviše utakmica u La Ligi (211). Također je rekorder i po broju europskih utakmica (42) s Athleticom.

Posljednji put vodio ga je 2013-17 i pod njim je Bilbao zadnji put izborio Ligu prvaka. Zadnji angažman Valverde je imao u Barceloni, gdje je u dvije i pol godine osvojio dva prvenstva i jedan kup, ali je dobio otkaz u siječnju 2020. i od tada je bez posla.

Pročitajte više