Marin Čilić: Nakon US Opena svi od mene očekuju samo pobjede

Foto: Getty Images / Guliver image 

NISMO razgovarali još od Stuttgarta i Mercedes Cupa prošle godine. Tada je Čilić bio drugi nositelj, odmah iza Nadala. Nažalost, izgubio je u polufinalu od Troickog, iako je imao 4:2 u trećem setu. Prednost je to koja se na travi ne bi smjela izgubiti. Ne čudi što je tada raspoloženje bilo negdje oko "Calvinove nule". Zato je uoči posljednjeg dana Davis Cup dvoboja između Belgije i Hrvatske sve izgledalo puno bolje. Čilić danas ima šansu dovršiti stvari.

"Kako ne bi bilo bolje!. Dobio sam prvi meč, doveo svoju reprezentaciju u vodstvo i skinuo prvi teret s leđa. Možda vam je izgledalo neizvjesno, ali znao sam da ne mogu izgubiti. Da sam jednostavno bolji. Igrač to osjeti. Nakon toliko godina sakupilo se dovoljno iskustva" 

Hrvatska ima respektabilnu reprezentaciju. Da je suditi po imenima...

"E, kad bi igrala imena. Šalu na stranu. Konačno imamo jaku, respektabilnu momčad. Zapravo, uvijek smo imali dva dobra singl igrača. Uz mene je tu bio Karlović, pa Dodig. Prije toga Ljubičić i Ančić. Sve igrači koji su bili u svjetskom vrhu. Međutim, godinama smo imali problem s parom. Jedan od igrača uvijek je bio "žrtva" i morao je igrati tri dana za redom mečeve na tri dobivena seta. Sad imamo, uz Bornu i mene, i odličan par. Jesu li to Dodig i Škugor ili pak Dodig i Draganja - svejedno je. To su igrači koji sjajno igraju parove. I upravo zbog te činjenice nam je reprezentacija vrlo jaka"

Kada ste sa suigračima u svlačionici, daleko od javnosti, ne dođu li vam suze na oči kad vidite da jedna Belgija, praktično s jednim igračem, igra finale Davis Cupa, a Hrvatska se bori za opstanak u skupini najboljih.

"Ima tu nekoliko faktora koji odlučuju. Ždrijeb i sreća. Vrlo je bitno igrate li kod kuće ili na strani. Jednako je tako bitno u kojem sastavu nastupa protivnik. Kad smo već kod Belgije, treba znati da su prošle godine sve partije igrali kod kuće. Osim toga, pobijedili su Švicarsku bez Federera i Wawrinke, Kanadu bez Raonića, te ne prejaku Argentinu. Britanci su došli kompletni i bez problema uzeli naslov. Mi već tri godine igramo samo u gostima, prije toga smo nekoliko godina igrali kod kuće. Kad bi se sada poklopilo da imamo kojeg teškog suparnika na svom terenu, moglo bi bit svašta"

Dio sezone je za nama, a rezultati su pomalo promjenjivi. Očekivanja su od Čilića uvijek velika. Pogotovo nakon osvajanja US-Opena.

"Znao sam. Nakon US Opena svi očekuju samo pobjede. Mogu biti zadovoljan, iako ne pretjerano. Možda je mrvicu moglo biti bolje. Bilo je tu dobrih mečeva, dobrih turnira, igrao sam finale u Marseilleu. Radim na tome da podignem kvalitetu igre. Nakon Davis Cupa me očekuju dva velika Mastersa u Americi. Nadam se da bi barem na jednom mogao dobro odigrati"

Ne popuštamo, jer porazi 12. igrača svijeta od Kohlschreibera, Thiema ili pak Bautiste Aguta mogli bi utjecati na samopouzdanje. 

"Imena koja ste spomenuli spadaju u malo širi krug svjetskog vrha. Svi ti dečki igraju sjajan tenis, pa ni poraz protiv nekog od njih ne doživljavam tragično. Teško da bi me baš uzdrmali. Ja sam svjestan svojih mogućnosti i kvaliteta, ali sam svjestan i stvari koje trenutno nisu najbolje. Na njima radim maksimalno. Znam da nisam u najboljoj formi, ali sam siguran da ću uz ovakav rad i nju dostići"

Stigli ste u Belgiju iz meksičkog Acapulca. Dugačak let i velika vremenska razlika. Na sve se to nalijepila još i neugodna prehlada..

"Letovi i vremenske razlike su kod nas svakodnevica, tako da o tome ne treba previše pričati. Planirao sam još ranije taj turnir i bilo bi sve u redu da me nije uhvatila ta boleština"

Pogledamo li svjetsku ranglistu, vidjet ćemo veliku prednost Novaka Đokovića. Na velikim turnirima redovito pobjeđuje. Od kuda ta dominacija?

"Novak potvrđuje odličnu formu. Prošla mu je godina bila fantastična, sada je već osvojio Australian Open i doista igra fenomenalan tenis. Na drugim je igračima da podignu razinu svoje i pokušaju ga ugroziti"

I dok Novak pobjeđuje pravom lakoćom, Rafael Nadal se muči čak i na zemljanoj podlozi. Porazi od Thiema i Cueavasa do nedavno se nisu mogli ni zamisliti. Kao da više nije kralj zemlje.

"Polako. Nemojte Rafu otpisivati prije vremena. On je veliki borac i siguran sam da će pronaći put do bolje igre. Naravno da ne igra kao u najboljim danima, ali pričekajmo zemljani dio sezone. Znao je on već imati padova, ali se znao i dignuti poslije njih"

Može li Ivan Ljubičić pomoći Rogeru Federeru?

"Mislim da može. U mnogo stvari. Ivan je veliki znalac. U tenisu je prošao baš sve, ali i jako dobro pozna ovu današnju generaciju s kojom se Federer susreće. Igrao je protiv svih tih igrača, pa uz iskustvo i znanje itekako može biti od pomoći"

A Marinu će i dalje pomagati Goran Ivanišević. Suradnja koja je do sada dala odlične rezultate.

 

Pročitajte više