HRVATI U NBA

Mario Hezonja traži novi klub. U NBA-u ga ne žele, ali čekaju ga europski velikani

Foto: Getty Images

HRVATSKA je prošle sezone imala rekordnih sedam igrača u NBA ligi, ali ove će, kako stvari stoje, imati samo četvoricu.

Nakon što su Ante Žižić i Dragan Bender otišli u Maccabi, sasvim blizu povratka u Europu je i Mario Hezonja.

On je i dalje službeno član Memphis Grizzliesa, ali nije u njihovim planovima. Ako ga ne uspiju razmijeniti u drugi klub, sasvim je izvjesno da će raskinuti ugovor s njim.

Produljio s Portlandom pa završio u Memphisu, koji ga također ne želi

Hezonja je prošle godine potpisao za Portland Trail Blazerse. Bio je to dvogodišnji ugovor s igračkom opcijom za drugu sezonu. Hezonja je tu opciju iskoristio i osigurao si 1.98 milijuna dolara za iduću sezonu, ali Blazersi su ga samo nekoliko dana kasnije trejdali u Memphis.

Međutim, u Memphis nije stigao zbog želje Grizzliesa da ga angažiraju nego je tamo završio kao dio trejda između tri kluba u koji je ubačen kako bi se ujednačili iznosi plaća razmijenjenih igrača.

Memphis traži partnera za trejd. Ako ga ne pronađe, slijedi raskid

Grizzliesi trenutačno pod ugovorom imaju 19 igrača, odnosno dvojicu viška, te se žele riješiti Hezonje i Srbina Marka Gudurića. Njih dvojica nisu ni započela pripreme s klubom nego čekaju rasplet situacije. Grizzliesi pokušavaju pronaći klub u koji će razmijeniti barem jednog od njih, no vrijeme istječe, a zainteresiranih nema.

S obzirom na to da je Hezonjin ugovor jedan od najnižih u NBA ligi, ni jednom klubu ne bi bio poseban financijski teret, što znači da je jedini razlog za manjak interesa ono što je u prvih pet NBA sezona Hezonja pokazivao na parketu. U tri godine u Orlandu te po jednoj u New Yorku i Portlandu u prosjeku je bilježio 6.9 koševa za 18.5 minuta igre uz 42% šuta i 32% uspješnosti za tri poena.

Zakucao preko Giannisa, blokirao LeBrona

Najznačajniji trenuci karijere bili su mu utakmica s 28 koševa za Orlando u porazu od Detroita, triple-double u dresu Knicksa u nebitnoj utakmici na kraju sezone, zakucavanje pored Giannisa Antetokounmpa i blokada LeBrona Jamesa na šutu za pobjedu.

Ako ga nitko ne želi dovesti putem trejda uz ovako jeftin ugovor, to znači da vjerojatno neće biti zainteresiranih ni da ga dovedu kao slobodnog igrača nakon što ga Memphis otpusti. Zato se kao najrealnija opcija za Hezonju nameće povratak u Europu. Iako još ništa nije službeno, nekoliko velikih europskih klubova prati situaciju, a prema glasinama Dubrovčanin je najbliže grčkom Panathinaikosu.

Pročitajte više