MODERNI NOGOMET UPRAVO JE DOTAKNUO DNO DNA Naravno, u Americi

Screenshot: Twitter

AMERIKANIZACIJA, idiotizacija i komercijalizacija nogometa dosegla je nove razine niskosti na utakmici europskih i svjetskih nogometnih velikana u Kaliforniji.

Prije susreta Manchester Uniteda i Reala u Santa Clari, igrače ovih klubova na teren je izvela maskota globalno poznatog lanca brze hrane i još su se nakon toga svi igrači morali rukovati s njom na centru. 
 
Predsezonske turneje najvećih i najbogatijih nogometnih klubova po Americi i Aziji dakako nemaju veze s onim kako se reklamiraju, kao pripreme. Radi se o profiterskim interkontinentalnim putovanjima kako bi se Azijatima uvalili dresovi i Amerima utovilo u glavu da je soccer cool.
Nogometni puristi pljucaju po tome i s razlogom prigovaraju što se igrači s takvih "priprema" vraćaju iscijeđeni i nespremni, jer daleko više vremena provedu u avionima, potpisujući autograme i nastupajući na cirkuskim predstavama, nego igrajući ozbiljan nogomet i spremajući se u najosjetljivijem dijelu sezone.
 
Činjenica je ipak da to ima ekonomsku opravdanost, a u suvremenom sportu kao što znamo lova je sve, dok je romantika ostala u davnim vremenima. 
 
Ali pri lovu na milijune bi ipak trebalo zadržati barem donju granicu ukusa koja je prijeđena time što su se giganti svjetskog nogometa ponizili pred namaškaranim američkim klaunom, simbolom globalizacije, modernog društva i njegovih glavnih karakteristika: brzine, površnosti, artificijelnosti i profita pod svaku cijenu.
Manchester United i Real Madrid rječnikom i sustavom vrijednosti modernog nogometa nisu "samo" kultni velikani bogati trofejima, nego dva globalno najpoznatija i ekonomski najuspješnija, a samim tim i najprofitabilnija nogometna brenda, pa je zato savršeno poslovno logično i opravdano da na jednom od dvaju najvećih i najbogatijih svjetskih tržišta odigraju utakmicu i predstave se potrošačima.
 
Naravno, u Americi to mora biti američki napucano, blještavo, kičasto, drečavo i nakaradno "glamurozno".
 
Ipak, ovako bizranim potezom i očajničkim pokušajem da se po tko zna koji put Amerima utuvi u glavu da je soccer cool i od njih užica lova, prešli su granicu. Giganti europskog i svjetskog nogometa, kleče pred naprlitanim američkim klaunom.
 
Ronalda nema? Nema veze, tu je Ronald!
 

Pročitajte više