PREMIER LIGA

Modrić je bio prirodni Scholesov nasljednik, ali Fergusonu nije bio vrijedan truda

Foto: EPA

KAO DA navijačima Manchester Uniteda nije dovoljno mučno gledati Ligu prvaka iz svojih fotelja, u četvrtfinalu se našlo mnoštvo talentiranih igrača koji su bili na meti Uniteda, ali nikad nisu završili na Old Traffordu. Robert Lewandowski, koji je sada eliminiran s minhenskim Bayernom, bio je na radaru Alexa Fergusona 2012. godine, David Moyes je odustao od Thiaga Alcantare, koji je potom potpisao za Pepa Guardiolu, a poslije i za Jürgena Kloppa.

Moyes je također upoznao agenta Tonija Kroosa, Jose Mourinho se zanimao za Rubena Diasa i poželio je braniča Atletico Madrida Josea Gimeneza. Ali dvojica igrača za kojima United treba iskreno žaliti su Karim Benzema i Luka Modrić, piše Manchester Evening News.

Modrićeva spasonosna asistencija za Rodryga protiv Chelseaja bila je vrhunski primjer dodavanja koje je zasjenilo gol, a Benzemin četvrti pogodak u dvije utakmice protiv branitelja naslova bio je spektakularan pothvat.

Modrić je bio prirodni nasljednik Paula Scholesa

"Odustajanje nije opcija", napisao je Modrić na engleskom na Twitteru. Nogometni mađioničar, Modrićeva čarolija dostojna je bilo čega u The Prestigeu. Iako mu je 2018. godine velikodušno dodijeljena Zlatna lopta, Hrvat je najbolji središnji vezni igrač na svijetu u posljednjem desetljeću, razborit dodavač kao Xavi i kreativan kao Andres Iniesta.

Ferguson je usporedio Modrića s Paulom Scholesom i on je bio njegov prirodni nasljednik 2011. godine kada je Scholes prvi put otišao u mirovinu. Modrić je tada odigrao prvu sezonu šestogodišnjeg ugovora s Tottenhamom, koji bio prilično uspješan u svojoj prvoj Ligi prvaka 2010./2011., pobijedivši Inter i Milan prije nego što je pao na Bernabeuu. Sezonu Premier lige završili su peti i izborili Europa ligu.

Modrić je do tada postao jedan od najprofinjenijih veznjaka u Premier ligi i okrenuo se Chelseaju, koji je ponudio prvo 22, a zatim 27 milijuna funti. To je ohrabrilo Modrića da kritizira predsjednika Tottenhama Daniela Levyja i da zatraži transfer. Levy je kao i obično bio nepokolebljiv i Modrić je ostao još jednu sezonu prije nego što se pridružio Real Madridu za 30 milijuna funti odštete.

Pregovori s Levyjem "bolniji od operacije kuka"

Ferguson je osjećao da će samo gubiti vrijeme ako se uključi u licitaciju. Kasnije je opisao razgovore s Levyjem kao "bolnije od operacije kuka", a United do danas nije doveo igrača iz Tottenhama nakon Dimitra Berbatova 2008. godine.
Unitedov interes za Modrića nikad nije bio konkretan, što je Ferguson priznao u svojoj posljednjoj autobiografiji.

U Fergusonove posljednje četiri godine, United je probio barijeru od 20 milijuna funti samo za Robina van Persieja i nije kupio nijednog središnjeg veznog igrača. Bilo je mnoštvo prinova u rasponu od neodoljivih (Michael Owen) preko opskurnih (Gabriel Obertan) do bizarnih (Bebe).

United je odlučio ograničiti svoju strategiju transfera na igrače u dobi do 26 godina s mogućnošću preprodaje. Realnost je bila da se obitelj Glazer u klubu mogla nositi s Fergusonovom genijalnošću, osvajanjem ili jurišem na naslov, dolaskom do finala Lige prvaka i podizanjem novog pehara, ali štedljivo trošeći. United je potkraj 2009. povukao ponudu za tinejdžera beogradskog Partizana Adema Ljajića, a mjesec dana kasnije Glazeri su pokušali prikupiti 500 milijuna funti izdavanjem obveznica.

Umjesto Modrića - Cleverley

Ferguson je više puta dovodio u pitanje "vrijednost na tržištu". United je u njegove posljednje četiri sezone završio kao prvak ili drugoplasirani s jednim bodom zaostatka ili lošijom gol-razlikom pa je Fergusonova retorika bila dovoljno uvjerljiva da su je mnogi navijači mogli progutati i vjerovati da je Tom Cleverley budućnost.

Trebalo je samo nekoliko nastupa da neki Cleverleyja vide kao kopiju Scholesa, neslavno prikazanu u parodiji plakata za film Georgea Clooneyja Martovske ide.

Cleverley je debitirao za United u Community Shieldu 2011., inspirirajući preokret i pobjedu od 3:2 nad Manchester Cityjem u vrijeme kad su navijači Uniteda guglali Wesleyja Sneijdera. Ta potraga bila je toliko besplodna da je Fergusonov brat, klupski skaut Martin, ustvrdio da United nikada nije bio zainteresiran. Samo što je Alex bio citiran kad se raspravljalo o Unitedovoj ponudi za Sneijdera.

Ashley Young bio je jedina napadačka prinova Uniteda tog ljeta, a Ferguson je na kraju zamijenio Paula Scholesa - Paulom Scholesom. Izašao je iz mirovine usred sezone koju je United započeo ovisan o Cleverleyju. U klubu su bili nezadovoljni kada je pokušao pokrenuti brend TC23 tijekom stanke zbog ozljede uz samo sedam nastupa za United.

Fergusonovu slijepu točku na sredini terena nije izliječio tada tinejdžer Paul Pogba, kojemu je ponovni izlazak Scholesa na travnjak bio kap koja je prelila čašu. Ferguson je bio sretan što se Michael Carrick vratio u formu u jesen, a Carrick je bio jedan od Unitedovih igrača godine u posljednjoj Fergusonovoj sezoni, što je rezultiralo njegovim uvrštavanjem u momčad godine Premier lige.

Motivacija, a ne inovativnost, dovela je do Fergusonova posljednjeg naslova, a to je bilo očito u njegovoj frenetičnoj finalnoj europskoj utakmici protiv Real Madrida. Dok je Ferguson bio ljutit nakon Nanijevog crvenog kartona, Mourinho je uveo Modrića, koji je izjednačio. Real Madrid je pobijedio 2:1.

Sir Alex je želio i Benzemu. Dao mu je dres Uniteda u tunelu nakon utakmice

Ferguson se okrenuo Michaelu Owenu nakon što se 2009. odbio natjecati s Real Madridom za Benzemu. Da je United bio ozbiljan tržišni igrač, mogao je inzistirati na klauzuli o isključenju Benzeme u pregovorima s Realom za rekordnu prodaju Cristiana Ronalda mjesec dana ranije.

Ferguson je besramno dao Benzemi dres Uniteda u tunelu Stade Gerlanda nakon što je zabio za Lyon u remiju s Unitedom u Ligi prvaka 2008. Tada 20-godišnji Benzema, svjestan kamera, bio je sramežljiv i bio je Fergusonova preferirana opcija za napadača, ali je bio nedostupan pa se United okrenuo Berbatovu.

U vrijeme kad je naglasak bio na dugoročnim ciljevima, Owen i Van Persie bili su kratkoročna rješenja. Krhkog Owena trebalo je popraviti. Sastav koji je Moyes naslijedio dobio je zadatak s kojim se nije mogao nositi i tijekom 2013. nije uspio proigrati s novim trenerom.

Kad god se aktualni United suoči s još jednim problemom, televizijski redatelji fiksiraju kameru na Fergusona na njegovom kožom presvučenom sjedalu, kao da zaslužuje naše simpatije. Ferguson je odobrio Moyesa, poželio dobrodošlicu Glazerima i još uvijek odbija kritizirati vlasništvo ove obitelji nad klubom.

United, nekoć sinonim za dugovječnost, sada iz svojih fotelja zavidno gleda kako se Benzema, koji je 13. godinu u Madridu, te maestralni Modrić pripremaju za još jedno polufinale Lige prvaka. United je posljednji put bio ondje 2011. godine.

Pročitajte više