LIGE PETICE

Mogu li favoriti konačno izgubiti?

Foto: Getty Images / Guliver image

"AL ĆU se ubit jer kako može biti, kako gubit mogu favoriti?'' legendarni su stihovi splitske grupe TBF kojima se na ironičan način propituje trnovit put od ekstaze do agonije svake osobe sklone klađenju. Ipak, u kontekstu najvećih europskih liga, pitanje je doista na mjestu: mogu li uopće gubiti favoriti?

Naime, gledajući lige Petice posljednje dvije sezone - ne mogu! U svakoj od njih posljednje dvije sezone titule su odnijeli Bayern, Man City, Juventus, PSG i Barcelona. Uglavnom uvjerljivo, ali čak i kad bi zagustilo, favoriti su, a misli se na Man City i Bayern prošle sezone, u posljednjim kolima odigrali kako je trebalo i osigurali titulu.

Međutim, nakon samo dva tjedna čini se da bi ove sezone doista moglo biti drugačije.

Najveći šok doživjela je Barcelona, koja je odmah u prvom kolu Primere izgubila od Athletic Bilbaa prekrasnim pogotkom Aduriza. Prije samog početka prvenstva kladionice i analitičke kuće smatrale su kako Barcelona ima 60 do 65 posto šanse da još jednom osvoji Primeru, a sad su te šanse ipak nešto bliže 50 posto.

Momčad Ernesta Valverdea doista izgleda kao da je potpuno ovisna o učinku Lea Messija, a nakon Coutinhova odlaska čini se da sve moraju napraviti kako bi u svoje redove vratili Neymara. Ta se akvizicija čini i dodatno nužnom jer su oni koji su trebali voditi napad - Griezmann i Dembele - odigrali jako slabo. Oba Madrida - i Real i Atletico - startala su pobjedama te tako nagovijestila potencijalno tešku sezonu za Barcu.

Ništa bolje nije startao ni Bayern, koji je u posljednjih 10-ak minuta uspio iščupati 2:2 remi protiv Herthe. Oba je pogotka postigao Robert Lewandowski, ali ponovno je bilo vidljivo koliko Bayernu nedostaje inspiracije s krilnih pozicija. (OPŠIRNIJE O TEMI - Perišić je Bayernova utješna nagrada) 

Bayern je prije početka sezone bio postavljen kao favorit na 75 do 80 posto, ali sada je pao na otprilike 70. Dolaskom Coutinha stvari bi se mogle i trebale popraviti, ali BVB je izgledao sjajno te otvorio prvenstvo pobjedom od 5:1. Borussia je i prošle sezone bila samo na korak do naslova prvaka, a ove bi opet moglo biti vrlo gusto.

Drugačija je nešto priča kod Manchester Cityja, koji je dominirao gotovo cijelim dvobojem protiv Tottenhama (2:2) samo da bi mu se ponovio ''deja VAR'' u sudačkom dodatku. City je, po svim pokazateljima, trebao dobiti utakmicu s nekoliko golova razlike, ali završilo je 2:2. Oni su i dalje favoriti na oko 60 posto, ali u prošlom su kolu shvatili da se bolje roditi bez koječega nego bez sreće. Liverpool samo čeka još takvih posrtaja.

Iako pomalo ispod radara, najveće iznenađenje ovog vikenda ipak je poraz PSG-a protiv Rennesa. Nakon što ih je ista ekipa pobijedila i u finalu kupa, Parižani su svoj prvi poraz doživjeli već u drugom kolu Ligue 1, gdje Lyon djeluje iznimno uvjerljivo s dvije pobjede i gol-razlikom 9:0. Kladionice i dalje smatraju da je PSG favorit do gotovo 90 posto, ali nakon što su cijelo ljeto bili žrtve sage oko Neymara te i dalje na nekim ključnim pozicijama (krilni napadač) nemaju jasnih rješenja, mogli bi biti ranjivi ove sezone.

Serie A još nije počela, ali potpuno je razumljivo da je Juventus veliki favorit. Već osam sezona u nizu oni su neprikosnoveni vladari Serie A i zapravo se ništa ovoga ljeta nije dogodilo što bi indiciralo promjenu takve situacije. Jedina ekipa koja se kadrovski čini sposobna izazvati Juventus je Napoli, ali i njegova će pozicija jako ovisiti o kraju prijelaznog roka i uspjehu dovođenja Hirvinga Lozana i Maura Icardija. Ako Napoli dovede obojicu u svoje redove, mogao bi biti puno opasniji konkurent Juventusu.

Zanimljivo je spomenuti; kada biste na kladionici odigrali da će svi favoriti osvojiti titule, šanse bi bile manje od 20, čak i 15 posto. Dakle, bilo bi pravo iznenađenje kada još jednom ne bi bilo nijednog iznenađenja, koliko god to paradoksalno zvučalo. Stoga vas pitamo u anketi koji će favorit prvi posrnuti ove sezone?

 

Pročitajte više