Može li itko skinuti Kralja zemlje?

Getty Images/Guliver Image

SVAKE godine ista priča. Nakon prva dva Masters 1000 turnira sezone u Indian Wellsu i Miamiju, koji se igraju na tvrdoj podlozi, došli smo do dijela godine koji iz sezone u sezonu nudi najmanje zanimljivosti i uzbuđenja. Naravno, u godinama kada je Rafael Nadal zdrav. Što je slučaj ove godine, isto kao i prošle.

Imam nekoliko prijatelja zaluđenih tenisom, ali prošle godine nisu gledali finale Roland Garrosa, uz jedno dosta jednostavno objašnjenje. "Što ću gledati kad znam da će ga ovaj ubiti", što se na kraju pokazalo proročanskim jer je Rafa došao do svoje 10. titule na zemljanom Grand Slamu. U sedam odigranih mečeva protivnicima je prepustio tek 35 gemova (a susret četvrtfinala mu je sunarodnjak Carreno Busta predao nakon 6:2, 2:0, tako da nije odigrao punih sedam mečeva), naravno, bez izgubljenog seta. Dominic Thiem, igrač koji ga je nekoliko tjedana ranije bio pobijedio u Rimu, u polufinalu je izgubio 6:3, 6:4, 6:0. Stan Wawrinka je pometen u finalu, uz samo šest gemova u torbi. Tih 35 gemova je drugi najmanji broj prepuštenih gemova protivnicima na Grand Slamu otkada se mečevi igraju na tri osvojena seta. Prvi je i dalje Bjorn Borg koji ih je na Roland Garrosu 1978. prepustio 32.

Glavni konkurenti

Drugu godinu zaredom nema nam Rogera na zemljanoj podlozi. Federer je i prošle sezone strateški preskočio proljetni dio i najsporiju podlogu. Čak i brzinski pogled na turnire koje je prijavio ove sezone otkriva kako je riječ o turnirima na kojima je u najmanju ruku među tri najveća favorita za osvajanje. Riskirati ozljedu na turnirima u kojima je vjerojatni maksimalni doseg ući u finale i izgubiti od Nadala nema pretjeranog smisla. Uostalom, Rafi na zemlji nije mogao nauditi ni u naponu snage, a u 37. godini i s pogledom na novi Wimbledon - nije bilo dvojbe.

Dominic Thiem i ove je godine upisao pobjedu nad Nadalom na zemljanom Mastersu. Nakon prošle sezone i poraza u Barceloni i Madridu, u Rimu je ugasio šansu Nadalu za osvajanje kompletne zemljane kolekcije (tri Masters 1000 plus Roland Garros). Otprilike godinu dana kasnije i 50 osvojenih setova u nizu, prekinuo je i taj niz. Nadal je u Madridu pao 7:5, 6:3 što je opet unijelo tračak sumnje u nepobjedivost Španjolca. Ta sumnja dodatno je pojačana nakon finala Rima. Alexandar Zverev je na nakon gubitka prvog seta 6:1 u očima gledatelja već bio prekrižen, no zaokret od 180 stupnjeva u drugom setu vratio ga je u igru. U trećem je brejknuo Nadala i kada smo pomislili kako je čovjek na pragu nove senzacije, pala je kiša i potpuno oprala dobru igru mladog Sashe. Povratak na teren donio je četiri uzastopna gema za Nadala.

Koliko daleko mogu bivši osvajači?

Stanislas Wawrinka vratio se na turniru u Rimu i odmah ispao u prvom kolu, od Stevea Johnsona. Prošlogodišnji finalist propustio je drugu polovicu 2017. zbog ozljede koljena koje je bio primoran i operirati. Povratak početkom ove godine nije najbolje prošao, s obzirom na to da je propustio više od tri mjeseca između Marseillea i Rima. Praktički ni u kakvoj formi i sa svega tri meča na zemlji ove sezone ne djeluje kao osoba spremna ponoviti prošlogodišnji rezultat. Pogotovo jer se već u eventualnom susretu četvrtog kola mora susresti s Alexandrom Zverevim.

Još jedan povratnik na teniske terene ove je sezone imao problema s hvatanjem forme. Šest pobjeda i šest poraza do turnira u Rimu za najdražeg Jokera tenisa. Đoković je odigrao tri dobra meča u prva tri kola, zatim okrenuo jedan dosta težak susret protiv Nishikorija, te usprkos svim prognozama odigrao jako dobar meč protiv Rafe Nadala. Rafa je na kraju ipak bio bolji, ali to je Novaku bio prvi pravi turnir ove sezone, prvo polufinale nakon naslova u Nottinghamu sredinom prošle godine. Brazilski kvalifikant Rogerio Dutra Silva čeka u prvom kolu, a predvodnik njegove osmine ždrijeba je Grigor Dimitrov.

Zašto Rafa dominira Roland Garrosom?

Kladionice su uvijek najbolji pokazatelji odnosa snaga. Jednostavno, gdje se vrti lova mora biti i preciznosti. Stoga, mizernih 1.40 da Rafael Nadal uzima svoj jedanaesti trofej poprilično otkriva sliku stvari. Španjolac usprkos porazu od Thiema u Madridu i trileru u Rimu protiv Zvereva ipak odskače na pariškoj zemlji. Nije svaka zemljana podloga iste brzine. Iako su razlike na zemlji razmjerno malene, indeks brzine je između 21,5 i 24. Za usporedbu, najsporija tvrda podloga prošle godine bila je ona u Indian Wellsu i iznosila je 30,0.

Najbrža je bila ona u Šangaju, čiji je indeks bio 44,1. To je golema razlika koja je dobro vidljiva u postotku as servisa na cijelome turniru. Ravno 2,5 % as servisa više ispaljeno je na podlozi u Šangaju (10,7 - 8,2) što dosta utječe na razinu igre određenih igrača, posebice onih usmjerenih na servis. Zemlja ipak nudi puno manju razliku. Tu je najveća razlika u visini odskoka loptice. Roland Garros je po brzini sličan Rimu, iako odskokom smješten između Monte Carla i Madrida.

Zemljana podloga pogoduje igračima s velikim brojem okreta loptice u minuti, u čemu Nadal godinama prednjači, na trenutke dotičući i 5000 okretaja, iako je prosječno na 3200. To mu omogućava da ne radi velik broj pogrešaka i da neprestano bude u izmjeni jer se duljim putovanjem loptice ima više vremena pripremiti za nastavak poena i usput izvlači maksimalni napor iz protivnika prilikom vraćanja loptice.

Njegov omjer na Roland Garrosu iznosi nevjerojatnih 79-2 ili čak 97,5 % uspješnosti, a ukupan omjer na tri dobivena seta na zemljanoj podlozi mu je 104-2 (98,1 %). Od određenih je igrača gubio na dva dobivena seta, ali ih je gazio u tri. Gledajući ove brojke, veća je šansa da će se okliznuti na koru banane i slomiti ruku nego izgubiti meč u sljedeća dva tjedna.

No ako se to ipak dogodi, svjedočit ćemo pravom sportskom čudu. A sport zna pisati lijepe priče.
 

Pročitajte više