SVJETSKO PRVENSTVO 1982.

Najsramotnija utakmica u povijesti SP-a, navijači vikali igračima: "Poljubite se"

Foto: Screenshot/YouTube SB Nation

NA SVJETSKOM prvenstvu 1982. u Španjolskoj viđena je jedna od najvećih sramota u povijesti nogometa kada su zajedničkim snagama Njemačka i Austrija izbacili Alžir iz skupine natjecanja.

Alžir je u prvom kolu Mundijala pobijedio Zapadnu Njemačku 2:1 pa je Njemačka u posljednjem kolu morala u Gijónu pobijediti Austriju kako bi prošla u drugi krug. 

"Poljubite se"

Nijemci su u toj utakmici poveli 1:0 u desetoj minuti, a upravo taj rezultat vodio je obje zemlje dalje. Od tog gola pa do kraja utakmice nije bilo nogometa, duela, akcija... Alžircima tako pobjeda protiv Čilea 3:2 u ranije odigranoj utakmici trećeg kola nije ništa značila.

"Poljubite se, poljubite se", vikali su gledatelji na stadionu u Gijónu, a Alžirci su novčanicama s tribina gađali sudionike utakmice.

Da je u toj utakmici Austrija remizirala ili pobijedila, Njemačka bi ispala. Pobjeda Njemačke od tri razlike bi pak izbacila Austriju.  

Najbezobraznije zvuče ovi podaci:

Zapadna Njemačka imala je 98 posto točnih dodavanja, Austrija je u tom segmentu bila za postotak bolja.

Nakon 1982. uvedeno je važno pravilo

Tražilo se ponavljanje utakmice, no Fifa je ostala nepokolebljiva. Zbog svega toga uvedeno je pravilo da se utakmice zadnjeg kola po skupinama igraju u isto vrijeme.

Sramota je bila tolika da je Eberhard Stanjek, njemački komentator na ARD-u, u jednom trenutku odbio komentirati utakmicu. Austrijski komentator Robert Seeger zatražio je od gledatelja da ugase TV prijemnike i prestanu gledati taj nogometni užas.

Na kraju je Zapadna Njemačka otišla do finala gdje je izgubila od Italije 3:1.
 

Pročitajte više