NBA LIGA

Najmisteriozniji NBA igrač dobio 12 milijuna dolara

Foto: Getty Images / Guliver Image

MARKELLE FULTZ bio je prvi izbor NBA drafta 2017., ali u dvije godine odigrao je samo 33 utakmice prije nego što su ga Philadelphia 76ersi u veljači trejdali u Orlando.

Za Magic još nije debitirao, ali njegov novi klub aktivirao je četvrtu godinu njegova ugovora, koji prema unaprijed određenoj ljestvici teži 12,3 milijuna dolara, iako još nema naznaka o tome kad će biti spreman za povratak na parket.

Fultz je uoči drafta 2017. glasio za najtalentiranijeg raspoloživog igrača nakon što je u jedinoj sezoni na sveučilištu Washington u prosjeku postizao 23,2 koša, 5,7 skokova i 5,9 asistencija, a krasile su ga nevjerojatna atletičnost i kreativnost.

Zbog toga su Philadelphia 76ersi uoči drafta Boston Celticsima poslali prava na 3. pick te budući izbor prve runde u zamjenu za pravo na prvi pick, na kojem su izabrali Fultza. On je trebao biti posljednji djelić slagalice mlade i potentne momčadi Sixersa u kojoj su već bili Joel Embiid, Ben Simmons i Dario Šarić.

Odlučili da neće igrati dok ne otkriju što mu je

Međutim, na samom početku njegove prve sezone bilo je jasno da nešto s njim nije u redu. Misteriozna ozljeda ramena potpuno mu je deformirala šut i znatno ga limitirala na parketu. Uskoro su Sixersi odlučili da Fultz neće igrati dok se ne otkrije što mu je i dok se ne vrati u normalu.

Nakon višemjesečnog rada s trenerima na ispravljanju šuta, Fultz se vratio košarci krajem sezone i 11. travnja postao najmlađi igrač u povijesti NBA lige koji je ostvario triple-double. Na početku iduće sezone određen je kao startni razigravač Sixersa, ali nakon trejda za Jimmyja Butlera, u kojem je Dario Šarić završio u Minnesoti, izgubio je mjesto u petorci, a kako problem s ramenom nije riješen, njegov je agent odlučio da Fultz neće igrati dok se ne ustanovi što mu je.

Konačno, ispostavilo se da se radi o poremećaju koji utječe na živce između vrata i ramena, rezultira bolom i slabosti u ruci te znatno smanjuje njenu pokretljivost, što naposljetku utječe na mehaniku šuta.

Budući da su Sixersima s Butlerom porasle ambicije, odustali su od mladića kojeg su samo godinu i pol ranije odabrali kao prvog na draftu te ga trejdali u Orlando Magic za Jonathona Simmonsa i dva buduća izbora na draftu. U Orlandu su uskoro objavili da Fultz neće igrati do kraja sezone jer je ozljeda ramena vrlo ozbiljna.

Zašto je Orlando požurio?

Zato je njihova odluka o aktivaciji četvrte godine njegova rookie ugovora stigla kao prilično iznenađenje jer još nema naznaka o tome kad bi se Fultz mogao vratiti košarci. Tim više što je rok za aktivaciju 31. listopada, što znači da su u Orlandu mogli čekati još mjesec i pol te raspolagati s više informacija o njegovu stanju, a time i isplativosti ugovora.

Američki mediji kalkuliraju da su u Magicu zadovoljni njegovim napretkom ovog ljeta ili da mu ovim potezom jednostavno šalju poruku ohrabrenja u teškim danima.

To znači da je Fultz već osigurao zaradu od 37 milijuna dolara za prve četiri godine u NBA ligi iako je dosad odigrao samo 33 od moguće 164 utakmice.

U te 33 utakmice svoje dvogodišnje NBA karijere imao je skromne prosjeke od 7,7 koševa i 3,4 asistencije uz slabašan šut od 41,4% te mizerni postotak slobodnih bacanja od 53,4%.
 

Pročitajte više