NAJVEĆI TRENER HNL-a Keku je ostao još samo jedan rekord

Foto: I. Kralj / Pixsell 

U 32. KOLU hrvatske nogometne lige pred nešto više od pet tisuća gledatelja na Maksimiru, Rijeka je eurogolom Maxwella Acostyja iz 39. minute slavila rezultatom 1:0 i tako privremeno preskočila Hajduk na drugom mjestu ljestvice.

Ova pobjeda velika je satisfakcija za trenera Rijeke Matjaža Keka koji do danas nikad u ligaškom susretu nije uspio svladati Dinamo na njegovu travnjaku. Ovim dosegom u HNL-u je kompletirao sve što se može napraviti - osvojio je prvenstvo, Kup, Superkup te baš sve aktualne prvoligaše svladao i na domaćem i na gostujućem terenu.

Kek opet uspio složiti paklen stroj

Jednom je Slovenac već slavio na Maksimiru, ali bilo je to u uzvratnoj utakmici finala hrvatskog Kupa u svibnju 2014., čime je Kek donio Rijeci treći Kup otkako je Hrvatske, odnosno prvi nakon dugih osam godina. Prisjetimo se, 2:0 pobijedili su Riječani na Kantridi, da bi u uzvratu Modrima presudio njihov bivši igrač Ivan Tomečak u 40. minuti dvoboja.

Iako je činjenica da je Dinamo uoči ovog dvoboja ostao bez čak devet igrača, to ni na koji način ne može osporiti strašan posao koji slovenski strateg radi na klupi Rijeke. Iako je prošlog ljeta izgubio dva ključna igrača, Andrijaševića i Ristovskog, a potom ove zime još četvoricu Mišića, Eleza, Vešovića i Gavranovića, u vrlo kratko vrijeme Kek je opet uspio posložiti stroj.

U zadnjih deset susreta Rijeka osvojila 25 bodova, pet više od Hajduka i devet od Dinama

Nakon što je nedavno remizirao s Hajdukom na Poljudu, gdje se Hajduk spasio golom iz kaznenog udarca, Slovenac je prošlo kolo na domaćem terenu svladao Osijek - daleko najuspješniji klub velike četvorke u međusobnim susretima, da bi danas zaustavio i Dinamo na njegovom travnjaku i to svega sedam dana poslije velikog slavlja Modrih na Poljudu.

Koliko je kvalitetan posao Kek ovog proljeća odradio na Rujevici, govori i podatak kako je u posljednjih deset susreta Rijeka uvjerljivo najuspješniji hrvatski klub. Od mogućih 30 bodova Riječani su osvojili 25 uz 24 postignuta i svega devet primljenih golova. Pet više osvojili su od zahuktalog Kopićevog Hajduka te čak devet više od Dinama i Osijeka.

Kek će uskoro preuzeti lidersku poziciju svih trenerskih kategorija HNL-a

Poznato je kako je Kek jedan od najdugovječnijih stratega HNL-a, međutim podatak kako su od njegovog dolaska na Kantridu Osijek i Belupo promijenili po sedam trenera, a Dinamo, Lokomotiva i Hajduk deset, upravo je nevjerojatan. Kek je već sad trener s daleko najviše osvojenih prvenstvenih bodova - 392, što je čak 123 boda više od drugoplasiranog Pamića.

Slovencu nedostaje još 21 utakmica da po broju susreta pretekne rekordera Igora Pamića. Na ljestvici prosječno osvojenih bodova po susretu Kek je također na drugom mjestu. S 2.11 ispred je Zekića, Vulića, Čačića, Tudora i Jurčića, a u leđa gleda jedino Zoranu Mamiću koji je u 94 susreta na klupi Modrih osvajao prosječno nevjerojatnih 2.44 boda.

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više