Nakon rekordne 43 godine veliko zbogom Nantesu

FC NANTES ATLANTIQUE, francuski rekorder, koji već 43 godine za redom igra u prvoj ligi, na kraju ove sezone vjerojatno će ispasti u drugu ligu. Četiri utakmice prije kraja ima velikih osam bodova manjka, a posljednja potvrda stigla je u subotu, kada su "kanarinci" sa 2:0 kući poraženi od Rennesa.

Osam puta bio je prvak Francuske, tri puta osvajač kupa, a 1996. godine igrao je famozno polufinale Lige prvaka protiv kasnijeg osvajača Juventusa. Nakon 2:0 u Torinu, Nantes je na La Beaujoireu dobio sa 3:2 goropadnu "staru damu" i časno se oprostio od natjecanja.

Klub, koji je odgojio igrače poput Marcela Desaillya, Didier Deschampsa, Christiana Karembeua i Clauda Makéléléa, a zatim i proslavio jednoga Jorgea Burruchagu, sreću će potražiti u drugom razredu, a kada će se vratiti, teško je reći, jer je konkurencija u drugoj ligi u posljednje vrijeme vrlo jaka.

Osim što je u njemu igrao Zoran Vulić i što ga je od 1988. do 1991. godine vodio Miroslav Ćiro Blažević, La Beaujoire je bio i dom Vahidu Halilhodžiću, koji je u vrijeme dok je tamo igrao bio dva puta najbolji strijelac francuske lige.

Mnogi će reći, pa i sam Ćiro Blažević, da je glavni razlog Nantes-ovog posrtanja odlazak sportskog direktora i legende kluba Roberta Budzinskog, koji je punih 35 godina vodio ovaj klub. Od 1970. do 2005. godine obavljao je mnogobrojne uloge, a osobno je prepoznao cijeli niz superkvalitetnih igrača, kao gore spomenute Makéléléa i Deschampsa.

"Glavni razlog prekida te velike tradicije je odlazak čuvenog Roberta Budzinskog, koji je cijeli niz godina bio alfa i omega ovog kluba. U Nantesu sam proveo prekrasne tri godine. To je prekrasan grad, predivnih navijača i istinski mi je drago što sam dio povijesti ovog velikog kluba", reći će trener svih trenera u razgovoru za Index, prisjećajući se toplih francuskih krajeva.

V.B.
Foto: AFP

Pročitajte više