Napoliju prijeti izgon iz druge lige

NAPOLI, dvostruki prvak Italije iz dana kad je njegov igrač Diego Maradona vladao apeninskim nogometom, dospio je u ozbiljan škripac pa mu prijeti isključenje iz Serie B u kojoj se natječe zadnjih godina.

Prezaduženi je napuljski drugoligaš, naime, u utorak propustio zadnji rok za iskazivanje sređenih poslovnih knjiga na temelju kojih bi dobio natjecateljsku licencu za sljedeću sezonu. Stoga se očekuje da bi ga mogla zadesiti sudbina Fiorentine, koja je prije nekoliko godina iz istih razloga izbačena iz društva profesionalnih klubova pa se do potpune sanacije klupske blagajne i povratka u profesionalni rang morala natjecati s poluprofesionalnim klubovima u jednoj od četvrtih liga.

Iako i neki drugi talijanski klubovi imaju dugova ni jedan od njih nije u tako bezizglednoj financijskoj situaciji u kakvoj je Napoli, koji je dužan oko 70 milijuna eura. Rimski prvoligaš Lazio, koji je također među dužnicima i Talijanskom NS-u i svojim igračima, ovih je dana platio Savezu više od 25 milijuna eura kao ne bi odmah bio diskvalificiran.

Neki napuljski poduzetnici koji žele pomoći Napoliju objavili su da žele podmiriti neisplaćene plaće igračima, ali su rekli da im za prikupljanje svote koja premašuje 6 milijuna eura, trebaju barem tri dana. Iz Saveza se zasad nisu izjasnili o toj ponudi kao ni o privremenoj odgodi odluke o "iseljenju" Napolija iz Serie B.

U svakom slučaju, nad Napoli su se nadvili crni oblaci i malo je vjerojatno da će njegov blagajnik uspjeti do novog "posljednjeg roka" srediti poslovne knjige i dobiti natjecateljsku licencu za sljedeću sezonu.

Jedan klub bogate povijesti, slabo vođen i financijski osiromašen, suočen je sa sportskom propašću, a u Italiji malo tko vjeruje da će se Napoli poput Fiorentine uspjeti brzo osoviti na noge.

Pročitajte više