Navijači i sudački vjetar u leđa glavni aduti Švicaraca

SKUPINOM A, odnosno švicarskom reprezentacijom započinjemo predstavljanje reprezentacija za Europsko prvenstvo.

Švicarska reprezentacija, kao domaćin, jedna je od najvećih enigmi predstojećeg Europskog prvenstva.

Nakon što su neslavno okončali nastup na Euru 2004 u Portugalu, kada su završili na posljednjem mjestu skupine B, Švicarci su odigrali fantastično Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj dvije godine kasnije. Ispali su u osmini finala, postavši prva momčad u povijesti ovog natjecanja koja je ispala, a da nije primila ni jedan jedini gol.

Podsjetimo, nakon 0:0 remija s Francuskom u prvom kolu, Švicarci su sa 2:0 pobijedili Togo da bi u posljednjem kolu sa istim rezultatom savladali i Koreju, plasiravši se u knockout fazu kao prvoplasirana momčad G skupine sa dva boda više od Francuske. U osmini finala Švicarska je ispala od Ukrajina na jedanaesterce, nakon što je tijekom 120 minuta završilo 0:0.

Upravo iz ovoga može se definirati glavni oslonac ove reprezentacije, a to je jaka i beskompromisna obrana. S druge strane, iako imaju golgetera poput Freija, najveći protivnik biti će im neefikasnost vlastitih napadača.

Da potkrijepimo ovu tvrdnju, spomenut ćemo podatak da su se u 17 posljednjih prijateljskih utakmica u strijelce više od jednog puta upisali tek napadač Basela Marco Streller, Alexander Frei i krilni napadač Leverkusena Tranquillo Barnetta, koji su postigli ukupno 16 od 24 gola svoje reprezentacije.

Kuhn u kadru uistinu nema kvalitetnih napadača, a osim spomenutih Strellera i Freija, tu su još 33-godišnji napadač Twentea Blaise N'Kufo te19-godišnji Baselovac Eren Derdiyok.

Interesantno je primijetiti kako su svi švicarski napadači osim Freija divovski centarfori, koji imaju preko 190 cm, što nam pak otkriva moguću taktičku postavu Kuhna sa jakim krilima Behrami/Barnetta i brojnim ubačajima s boka.

Što se tiče obrane, na centralnim pozicijama siguran je stoper Arsenala Senderos, dok bi se za drugu stopersku poziciju trebali boriti još jedan Arsenalovac Johan Djourou, Mario Eggimann iz Karlsruhera i povratnik nakon ozljede Patrick Muller iz Lyona. Na bokovima bi trebali biti Ludovic Magnin iz Stuttgarta i Philipp Degen iz Dortmunda, za kojeg se u ovom prijelaznom roku zanimaju giganti poput Liverpoola, a njihove zamjene Stephan Lichtsteiner iz Lillea i Christoph Spycher iz Eintrachta.

Što se tiče sredine terena, tamo bi u slučaju nešto defenzivnije postave trebali igrati Fernandes iz Manchester Cityja i turski Švicarac iz Udinesea Gökhan Inler. U slučaju nešto ofenzivnije taktičke postavke u sredini bi kao fantazista igrao dobro poznati 31-godišnji Hakan Yakin. Na krilima gotovo zacementirane pozicije imaju već spomenuti Barnetta i zvijezda Lazija Valon Behrami.

Rođen u Zuerichu 13. listopadu 1943. godine, Jakob Kuhn spada u grupu izbornika koji iza sebe imaju kvalitetnu nogometnu karijeru. Većinu nogometne karijere veznjak Kuhn proveo je u Zuerichu za koji je odigrao preko 500 utakmica, osvojivši šest prvenstava i pet domaćih kupova.

Kuhn je također skupio i čak 63 nastupa za reprezentaciju Švicarske s kojom je nastupio i na Svjetskom prvenstvu u Engleskoj 1966. godine.

Što se tiče trenerske karijere, Kuhn je jedno vrijeme vodio mladu švicarsku reprezentaciju, nakon čega je u lipnju 2001. godine preuzeo i A selekciju, zamijenivši Argentinca Enza Trossera i tako postao prvi domaći izbornik nakon 12. godina.

Kuhn je u narednim godinama opravdao povjerenje, odvevši Švicarsku na Europsko prvenstvo 2004. godine, a potom i na Svjetsko prvenstvo u Njemačku dvije godine kasnije.

No, ovo će mu prvenstvo ipak biti posljednje. Naime, Kuhn je već odavno objavio da poslije Eura napušta kormilo švicarske reprezentacije. Naravno, želi se oprostiti na najbolji mogući način, a gdje je to bolje napraviti nego pred svojim navijačima, na domaćem terenu.

28-godišnji Alexander Frei kapetan je švicarske nogometne reprezentacije, sa 32 gola treći je strijelac u povijesti Švicarske, a da bi prestigao rekordera Türkyilmaza, trebaju mu još samo tri gola.

Frei je nedavno javno sam sebe obvezao da za vrijeme Europskog prvenstva mora postati najbolji strijelac u povijesti švicarske reprezentacije.

"Bilo bi jako lijepo kada bi taj rekord izjednačio ili prestigao na Europskom prvenstvu. Stvarno nisam zaluđen tim brojkama i ne hodam gore-dolje razmišljajući kada ću postati najbolji. Unatoč svemu, ipak mislim da bi taj podatak mogao stvarati određeni pritisak na mene tijekom Europskog prvenstva", rekao je Frei.

Podsjetimo, Frei se zbog teške ozljede tek nedavno, prije prijateljske utakmice s Njemačkom, vratio u reprezentativni kadar, a odsutan je bio još od lipnja 2007. godine i utakmice s Kolumbijom.

Što se tiče njegove klupske karijere Frei je igrao za Basel, Thun, Lucerne, Servette i francuski Rennes, odakle je u ljeto 2006. godine, nakon 17 ligaških golova, za četiri milijuna eura prešao u dortmundsku Borussiju.

U dresu Borussije Frei je u 45 ligaških utakmica upisao 23 gola, i dodao još deset asistencija, postavši tako ponajbolji igrač momčadi sa Westfalena. Trenutna vrijednost Freija po Transfermarktu iznosi 11 milijuna eura.

Švicarska je od završetka Svjetskog prvenstva do danas odigrala čak 17 prijateljskih utakmica.

Sa sedam pobjeda (Lihtenštajn, Venezuela, Kostarika, Jamajka, Nizozemska, Čile i Austrija), jednim remijem (Argentina) i devet poraza (Austrija, Brazil, Njemačka, Kolumbija, Japan, SAD, Nigerija, Engleska i Njemačka) i naravno, negativnom 24:26 gol razlikom, izbornik Kuhn nedavno je zaokružio ne baš uspješni pripremni period.

Salve kritika upućene su mu posebno nakon posljednje četiri utakmice, gdje su Švicarci upisali četiri poraza, postigavši tek jedan gol, dok je visoki 4:0 poraz od Njemačke iz 26. ožujka ove godine posljednji veliki udarac Švicarcima, kojima je sada samopouzdanje pred Euro vrlo uzdrmano.

Do početka prvenstva Švicarci će odigrati još dvije utakmice; sa Slovačkom 24. svibnja u Luganu, te s Lihtenštajnom 30. svibnja u St. Gallenu.

Švicarci su tek nakon devet pokušaja izborili nastup na Europskom prvenstvu i to onom u Engleskoj iz 1996. godine.

Iako su na otvaranju prvenstva iznenađujuće remizirali s Engleskom (1:1), uslijedili su porazi od Škotske (0:1) i Nizozemske (0:2), što je rezultiralo pak razočaravajućim posljednjim mjestom Skupine A. Jedini gol u natjecanju postigao je legendarni Kubilay Turkyilmaz, najbolji strijelac u povijesti reprezentacije.

Nešto slično Švicarcima se dogodilo i u njihovom drugom nastupu na Euru, osam godina kasnije u Portugalu, kada su u prvom susretu remizirali sa Hrvatskom (0:0) nakon čega su uslijedili porazi od Engleske (0:3) i Francuske (1:3).

Opet su Švicarci "osvojili" posljednje mjesto skupine B i opet su postigli tek jedan zgoditak, a on je bio djelo mladog Johana Vonlanthena.

Vratari: Diego Benaglio (Wolfsburg), Fabio Coltorti (Santander) i Pascal Zuberbuhler (Xamax).

Obrana: Mario Eggimann (Karlsruher), Stephan Lichtsteiner (Lille), Philippe Senderos (Arsenal), Christoph Spycher (Eintracht), Steve von Bergen (Hertha), Ludovic Magnin (Stuttgart), Philipp Degen (Borussia Dortmund), Johan Djourou (Arsenal), Stephane Grichting (Auxerre) i Patrick Muller (Lyon).

Vezni red: Valon Behrami (Lazio), Tranquillo Barnetta (Bayer Leverkusen), Gelson Fernandes (Manchester City), Daniel Gygax (Metz), Benjamin Huggel (Basel), Gokhan Inler (Udinese), Hakan Yakin (Young Boys), Ricardo Cabanas (Grasshoppers) i Johan Vonlanthen (Salzburg).

Napad: Eren Derdiyok (Basel), Alexander Frei (Borussia Dortmund), Blaise NKufo (Twente) i Marco Streller (Basel)

Kada se gleda na papiru, Švicarci imaju vrlo dobru momčad s nekoliko izvanrednih igrača, no ipak je teško procijeniti kako će reagirati na Europskom prvenstvu, jer već dvije godine nisu odigrali natjecateljsku utakmicu. Štoviše, često su kiksali i u prijateljskim utakmica, što se može negativno odraziti na moral momčadi.

Unatoč svemu, smatramo kako na nastupe Švicaraca neće utjecati relativno neuspješni pripremni period, već će svi igrači kada izađu 7. lipnja u 18 sati na prepuni St. Jakob-Park zaboraviti sve i svakako dati svoj maksimum kako bi pobijedili jaku Češku.

Bitno je također napomenuti da se Švicarska kao domaćin nikako ne smije podcijeniti, jer će uz ogromnu navijačku podršku zasigurno imati i sudački vjetar u leđa, nešto slično kao i Koreja na Svjetskom prvenstvu 2002. godine.

Eventualni prolazak skupine Švicaraca, naravno, uvelike ovisi o prvoj utakmici sa Češkom. Ukoliko u toj utakmici iznenade, ili barem uzmu bod, izabranici Kuhna mogli bi se u drugi krug ubaciti pobjedom u drugom kolu protiv "al pari" protivnika Turske.

No, ukoliko im ostane vaditi se u posljednjoj utakmici skupine protiv jednog od favorita natjecanja Portugala, bit će to zasigurno nemoguća misija.

Po nama, Švicarci će teško u četvrtfinale, a sve više od tri osvojena boda u skupini bilo bi ravno senzaciji.

Online kladionica Bet-at-home:

Prvak: Švicarska – 22.00
Pobjednik grupe A: Švicarska – 5.00

Izbornik: Jakob Kuhn (od 2001. godine)
Kapetan: Alexander Frei (Borussija Dortmund)
Najviše nastupa: Heinz Hermann (117)
Najviše golova: Kubilay Turkyilmaz (52)
Aktualni Fifa renking: 48
Najbolji Fifa renking: 3 (kolovoz 1993.)
Najlošiji Fifa renking: 83 (prosinac 1998.)

Raspored utakmica na Evropskom prvenstvu:

07. lipnja, 18:00; Švicarska – Češka (St. Jakob-Park, Basel)
11. lipnja, 20:45; Švicarska – Turska (St. Jakob-Park, Basel)
15. lipnja, 20:45; Švicarska – Portugal (St. Jakob-Park, Basel)

Vedran Buble
Foto:AFP

Pročitajte više