NBA igrač doživotno izbačen iz lige zbog klađenja

Foto: Profimedia

KOŠARKAŠ Toronto Raptorsa Jontay Porter dobio je doživotnu zabranu igranja u NBA ligi zbog klađenja. Porter je suspendiran prije nekoliko tjedana kad su se razotkrile neobično visoke uplate "ispod" na njegove statističke učinke u utakmicama na kojima je igrao samo nekoliko minuta prije nego što je tražio da izađe iz igre zbog ozljede ili bolesti.

Sporne su bile utakmice 26. siječnja i 20. ožujka, na koje je uplaćen neočekivano velik broj uplata na njegov učinak, odnosno da će ostati ispod margine u poenima, skokovima i tricama. U tim je utakmicama igrao tri ili četiri minute, a onda napustio igru zbog navodno obnovljene ozljede oka otprije nekoliko dana, odnosno zbog bolesti. U oba je navrata u svim kategorijama ostao ispod.

Otkrivao povjerljive informacije kladiteljima

Porter se nije osobno kladio na te utakmice, ali istraga NBA lige pokazala je da je podijelio povjerljive informacije o svom zdravstvenom stanju osobama za koje je znao da se klade na NBA utakmice. Nije objavljeno kakav je promet bio na utakmici iz siječnja, ali na ovoj iz ožujka poznanik kojem je otkrio povjerljive informacije uložio je 80.000 dolara s mogućnošću dobitka od 1.1 milijuna. Zbog sumnjive uplate i Porterova ranog izlaska, oklada je zamrznuta i nije isplaćena.

Nadalje, otkriveno je da je Porter u razdoblju od siječnja do ožujka, dok je nastupao za Raptors 905, Torontovu momčad u Razvojnoj ligi, preko prijateljeva računa uplatio ukupno 54.094 dolara na 13 NBA utakmica uz profit od 21.965 dolara. Ni na jednoj od tih utakmica nije sudjelovao, ali na jednom je listiću imao poraz Raptorsa (i izgubio tu okladu).

Silver: Sramotno kršenje pravila

"Ništa nije važnije od zaštite integriteta NBA natjecanja za naše navijače, klubove i sve povezane s našim sportom i zato je Porterovo sramotno kršenje naših pravila kažnjeno na najstroži mogući način", rekao je čelnik lige Adam Silver u priopćenju.

Porter je, inače, osnovao tvrtku za savjete u trgovini kriptovalutama, ali na Discordu je navodno dijelio i savjete za klađenje na NBA utakmice, a po društvenim mrežama već su osvanule prepiske njegovih razgovora i zahvale njegovih mušterija na pomoći u zaradi.

I u tome nije bilo ništa sporno dok nije bio u NBA ligi, u tome je pronašao svoju nišu tijekom više od dvije godine koje je košarkaški izgubio zbog teških ozljeda. Kao srednjoškolca smatrali su ga talentiranijim od starijeg brata, prvaka s Denver Nuggetsima Michaela Portera Jr., ali zbog ozljeda ga na draftu 2019. nitko nije odabrao.

Kratko je igrao za Memphis, proveo sezonu u Razvojnoj ligi, a prošle jeseni potpisao je dvosmjerni ugovor s Raptorsima, u drugom dijelu sezone nametnuo se u rotaciji i u prosjeku postizao 4.4 poena i 3.2 skoka za 14 minuta igre u 26 nastupa.

Savršen da NBA od njega napravi primjer

Kanađani bi 24-godišnjeg centra vrlo vjerojatno zadržali za iduću sezonu, ali zasad je još bio potpuno nepoznat široj košarkaškoj javnosti i kao takav idealan za NBA da od njega napravi primjer u slučaju neprihvatljivog ponašanja, a klađenje je očito neprihvatljivije od obiteljskog nasilja ili mahanja pištoljima, za što je dijelila puno blaže kazne.

Na društvenim mrežama kazna je ocijenjena preteškom s obzirom na zločin te se s pravom poteže pitanje kakva bi bila da je krivac neko poznatije ime, a pogotovo zvijezda. Ali, NBA mašinerija na neke je stvari osjetljivija nego na druge, a legaliziranje klađenja na sportske događaje prije nekoliko godina utočilo je ogroman novac u ligu i ne bi bilo dobro za nju da se takav odnos na bilo koji način ugrozi.

Istovremeno, od legaliziranja klađenja uvišestručen je broj prijetnji upućenih igračima na društvenim mrežama od bijesnih kladitelja kojima su srušili listić. 

Pročitajte više