NBA je konačno vidjela starog Darija Šarića. Evo što to znači za hrvatskog košarkaša

Foto: Profimedia

BROJNE je hrvatske ljubitelje košarke jutros razveselio podatak da je Dario Šarić konačno dobio poštenu minutažu u NBA utakmici, nakon što je na početku sezone dobivao tek povremene mrvice. U pobjedi Phoenixa nad Portlandom 102:82, za 21 minutu na parketu došao je blizu double-doublea s devet poena i devet skokova.

No iza predstave, na kakve je navikao košarkaški svijet prije teške ozljede koljena u finalu 2021., stoji nekoliko dobrih i loših vijesti. Dobra je vijest da bi Šarić mogao ponovno postati regularni dio rotacije trenera Montyja Williamsa, iako je to loša vijest za drugog igrača Sunsa hrvatske krvi.

Teška ozljeda Cama Johnsona

Cam Johnson, kojem je majka hrvatska iseljenica, pa je stoga neko vrijeme bio pod povećalom HKS-a kao mogući reprezentativac, u svojoj se četvrtoj NBA sezoni izborio za poziciju startera, ali u petak je ozlijedio koljeno i napustio dvoranu na štakama. Prvi pregledi pokazali su potrgani menisk, koji zahtijeva dugačku pauzu.

Iako nisu isti tip igrača, od svih košarkaša koje je Williams manje koristio u rotaciji, Šarić je najlogičniji izbor da pokupi dio njegove minutaže, što se pokazalo sinoć protiv Portlanda, kada je Šarić prvi put ove sezone u igru ušao drugi put na utakmici.

Nakon šestominutne smjene na kraju prve i početku druge četvrtine, Williams ga je vratio na parket tri minute prije kraja trećeg perioda. U normalnoj utakmici, vjerojatno bi ga ponovno vratio na klupu za šest minuta, ali kako su Sunsi već riješili utakmicu, ostavio ga je sve do kraja, 15 minuta u komadu.

Upravo u tom razdoblju produljenog boravka na parketu Šarić je ostvario većinu svog učinka. U prvom poluvremenu imao je po jedan skok i ukradenu loptu i promašio sva tri šuta. Da je Johnson zdrav, to bi vjerojatno ostala jedina akcija koju je Šarić vidio. No ovako je dobio priliku i u nastavku, a kada su obje momčadi na parket postale pričuve, pokazao je što sve zna.

Iako je priliku dobio spletom okolnosti, pokazao je Williamsu da i dalje može biti igrač kojeg je prvog uvodio s klupe kad su Sunsi jurišali u NBA finale.

Na Eurobasketu se vidjela pauza, u NBA-u sve mu je bilo prebrzo, a onda je došao i mali Niko

Nakon samo dvije minute prve utakmice finala 2021. Šarić je ozlijedio koljeno i vratio se košarci tek ovog ljeta u hrvatskoj reprezentaciji na Eurobasketu. Unatoč prepoznatljivoj borbenosti i povremenim bljeskovima, na njemu se dobro vidjela zahrđalost nakon duge stanke.

Kad se priključio pripremama Sunsa, priznao je da mu je sve još prebrzo na NBA razini, pa je bilo za očekivati da će ga Sunsi postupno vraćati u igru. Onda je pred sam početak sezone postao otac prvog sina Nike, zbog čega je dobio nekoliko dana slobodno pa dodatno zaostao u pripremama.

U prvih šest utakmica sezone odigrao je samo dvije katastrofalne minute protiv Dallasa, a novopridošli Jock Longdale potpuno ga je istisnuo iz rotacije. Zatim je dobio pet minuta protiv Minnesote i zabio tricu, prvi NBA koš nakon skoro godinu i pol dana. 

Suigrači presretni zbog Šarića

"Kad sam čuo da ga je trener pozvao, odmah sam živnuo, baš sam bio uzbuđen zbog njega. Puno toga je prošao i to što se vratio dobro je za sve nas", rekao je nakon te utakmice Devin Booker, najveća zvijezda Sunsa, te pokazao koliko je Šibenčanin omiljen u svlačionici.

U petak protiv Portlanda, na utakmici na kojoj se ozlijedio Johnson, Šarić je igrao devet minuta bez značajnog učinka, ali dva dana poslije protiv istog protivnika konačno mu je svanulo.

Ipak, Šarićeva minutaža i dalje će varirati od večeri do večeri, ovisno o protivniku i potrebi Sunsa da igraju s višom ili nižom postavom. No sinoćnja predstava svakako je pokazala Montyju Williamsu da može računati na njega.

Pročitajte više