NBA

NBA objavljuje popis 75 najvećih svih vremena. Jesu li na njemu Jokić ili Dončić?

Foto: AP Photo/David Zalubowski/Guliver

VEČERAS počinje nova NBA sezona. U 1:30 iza ponoći prvaci Milwaukee Bucksi otvaraju je protiv ovogodišnjih favorita Brooklyn Netsa, a u 4 sata slijedi atraktivni okršaj favorita Zapada LA Lakersa s Golden State Warriorsima.

Ove će sezone NBA liga obilježiti 75 godina postojanja, a tom će prigodom tijekom sljedeća tri dana, po 25 imena, objaviti svoju listu 75 najvećih NBA igrača svih vremena. Ona se nadovezuje na listu najvećih 50, koju je NBA objavila 1996., a tijekom All-Star vikenda te sezone u Clevelandu se na svečanoj ceremoniji pojavilo 47 od 50 igrača s popisa.

Nije bilo samo Petea Maravicha, koji je već bio preminuo pa ga je predstavljala obitelj, Jerryja Westa, koji je baš imao operaciju zbog infekcije uha, te Shaquillea O'Neala, koji se oporavljao od ozljede koljena. Mnogi su zamjerili Shaqu što se nije pojavio, posebno zato što je njegovo uvrštenje bilo daleko najkontroverznije. Iako mu je danas neosporno mjesto među najvećima, tada je za sobom imao samo četiri NBA sezone.

Na novom će popisu, očito, biti 25 novih imena, a možda i više, ako je odbor procijenio da netko tko je tada bio među najboljih 50 sada nema mjesta među najboljih 75. Među novim imenima dominirat će igrači novije generacije, iako je izvjesno da će se tu naći i, recimo, Dominique Wilkins, koji je bio najkontroverzniji izostanak s popisa 1996.

Kobe i LeBron predvode novu generaciju

Potpuno je jasno da će među 75 biti pokojni Kobe Bryant, Kevin Garnett, Dirk Nowitzki, Tim Duncan, Dwyane Wade i druge legende koje su briljirale početkom ovog milenija, kao i neke još aktivne superzvijezde poput LeBrona Jamesa, Kevina Duranta, Kawhija Leonarda i Stephena Curryja.

Neizbježno je da će se ovog tjedna na novom popisu naći i netko od aktivnih igrača koji će potegnuti kontroverzu poput Shaqova uvrštenja 1996. samo zbog toga što JOŠ nije zaslužio biti član takvog ekskluzivnog društva legendi.

Američki košarkaški mediji posljednjih dana slažu vlastite liste i raspravljaju o rubnim kandidatima, među kojima se najčešće ponavlja šest imena - Anthony Davis, Damian Lillard, Giannis Antetokounmpo, Joel Embiid, Nikola Jokić i Luka Dončić. 

Antetokounmpo je svoje mjesto među 75 zapečatio naslovom prvaka

USA Today nedavno je okupio 15 uglednih novinara koji su objavili svoje popise, iz kojih se može zaključiti da je Giannis, i to sasvim zasluženo, siguran na službenoj listi, Lillard i Davis imaju dobre šanse, Jokić male, a Embiid i Dončić nikakve.

Antetokounmpo je svoje mjesto među 75 velikana zapečatio ovogodišnjim naslovom prvaka s Milwaukee Bucksima i titulom MVP-ja finala, a još ranije bio je dvostruki MVP sezone, najbolji defenzivac, igrač koji je najviše napredovao te peterostruki All-Star i član jedne od dvije najbolje petorke lige.

Za usporedbu, Shaquille O'Neal je u svoje prve četiri sezone u Orlandu, koje su se uzimale u obzir pri proglašavanju 50 najvećih, četiri puta bio All-Star i triput uvršten u jednu od najbolje tri petorke, ali nijednom u prvu. Bio je najbolji strijelac lige 1994./95., a iste je sezone vodio Magic do NBA finala. Imao je prosjeke od 27.2 koša, 12.5 skokova, 2.4 asistencije i 2.8 blokada, koji su u kasnijoj fazi karijere pali na konačnih 23.7/10.9/2.5/2.3.

Giannis nedvojbeno ima veće reference i zaslužniji je član najvećih 75 nego što je O'Neal tada bio najvećih 50.

Može li onda netko od dvojca iz naše regije biti ovogodišnji Shaq?

Dončić je malo zakasnio za izbor

Luka Dončić u prve je tri NBA sezone trasirao put koji bi ga do kraja karijere mogao svrstati i među pet najvećih košarkaša svih vremena. Najveća prepreka prema ovogodišnjem popisu mu je, očito, staž od samo tri sezone, ali i takav je samo jednu sezonu kraći od ondašnjeg Shaqovog.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Brojke mladog Slovenca su impresivne i rastu iz godine u godinu, a prosjeci mu trenutačno iznose 25.7 koševa, 8.4 skoka i 7.7 asistencija. U prvoj sezoni bio je rookie godine, a u sljedeće dvije All-Star, ali i član najbolje petorke lige, što su bolje reference od Shaqovih. No Dončić s Dallasom još nije vidio drugi krug NBA doigravanja, dok je gorostasni O'Neal u trećoj sezoni odveo Orlando sve do finala.

Ipak, dojam je da je Luka ipak malo zakasnio za izbor. Da NBA liga "dijamantni pir" slavi za godinu ili dvije, šanse bi mu bile značajno veće, ovako je ipak prerano.

Jokić je najbliža usporedba sa Shaqom

Za Nikolu Jokića je pak izbor stigao u idealno vrijeme jer još lani bi ga malotko uopće spomenuo kao kandidata. No ovogodišnja titula MVP-ja najbolja je moguća referenca.

Za srpskim je centrom šest NBA sezona u kojima je postupno napredovao, baš kao Giannis, a za razliku od O'Neala i Dončića, koji su već od prve sezone bili zvijeri, Jokić je eksplodirao u prošloj sezoni s prosjecima od 26.4 koša, 10.8 skokova i 8.3 asistencije te je proglašen najkorisnijim igračem lige.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Doduše, nije bio ni približno jednoglasni izbor i do titule je došao ponajviše sustavom eliminacije jer su ostali kandidati (Embiid, James, Durant) propustili previše utakmica zbog ozljeda, dok drugi, poput Dončića, Curryja i Westbrooka, nisu imali adekvatan momčadski uspjeh. Jokić je bio najkonstantniji, najzdraviji i najuspješniji među najboljima.

Uz titulu aktualnog MVP-ja, Jokić u posljednje tri sezone ima tri nastupa na All-Staru, dva uvrštenja u prvu i jedno u drugu petorku lige. U te je tri sezone Denver Nuggetse pretvorio u ozbiljnu silu Zapada, ali najdalje ih je odveo do konferencijskog finala.

Ostane li na ovoj razini u idućih pet, šest godina, Jokić će ostati zapamćen kao jedan od najboljih i najspecifičnijih centara svih vremena, ali za njim su ipak tek tri vrhunske sezone, što mu drastično smanjuje šanse da se već sada nađe u društvu najvećih legendi svih vremena. 

On je zaista rubni slučaj te, s obzirom na poziciju, statistiku, staž, individualna priznanja i momčadske uspjehe, najbliža moguća usporedba s O'Nealom 1996. Nije nimalo izvjesno da će se zaista naći na popisu 75 najvećih svih vremena, ali bude li na njemu, u ovom će kontekstu ponijeti titulu novog Shaqa, najkontroverznijeg imena među izabranima.

Pročitajte više