Nemamo Bearu, ali imamo Pletu: Hrvatska minimalno slavila protiv Moldavije

U PRVOM pripremnom susretu za Europsko prvenstvo Hrvatska je na Kantridi pogotkom Nike Kovača iz 30. minute pobijedila reprezentaciju Moldavije.

Nije to bila neka briljantna partija naših reprezentativaca, ali možemo i moramo biti zadovoljni, pogotovo što je Moldavija zasigurno težak i čvrst protivnik u ovoj početnoj fazi priprema, kada su noge teške, a najviše se radi na fizičkoj spremi.

Unatoč tome u prvom poluvremenu naši veznjaci dominirali su travnjakom i stvorili nekoliko dobrih prigoda, ali iznenadio je kvalitetom moldavski vratar Calancea. S druge strane, neopravdana se čini izjava predsjednika HNS-a Vlatka Markovića uoči utakmice kako imamo sjajne igrače, ali nam samo nedostaje "Beara", zbog koje se Pletikosa malo naljutio.

Pletikosa nas spasio od omanjeg debakla

Naime, upravo nas je Pletikosa u nekoliko navrata u drugom poluvremenu spašavao i omogućio nam da ovu utakmicu ipak privedemo kraju kao pobjednici, što je radi atmosfere u taboru svakako vrlo važno.

Što se tiče prezentacije naših nogometaša, treba reći kako su izvanredno djelovali Modrić, zatim Rakitić te Danijel Pranjić, koji sve kvalitetnije odrađuje posao na lijevoj strani. Dobar je bio i Budan, ali čini nam se da on može i mora bolje. Dosta je Igor sudjelovao u kreaciji napada pa mu u završnici nedostaje koncentracije.

Rakitić se nameće kao glavna figura veznog reda

Što se tiče Rakitića, on se pak prometnuo u izvođača gotovo svih prekida, jer osim što kvalitetno izvodi slobodnjake, sjajno ubacuje iz kornera, što nam je na kraju krajeva i donijelo pobjedu u današnjoj utakmici.

Obrana (ipak) nesigurna

Obrana, unatoč uvjeravanjima u suprotno, ipak djeluje malo nesigurno, no, možda je to ipak zbog velike pozornosti koja je usmjerena na njih od strane javnosti i novinara. Kovač je u jednoj situaciji u izglednoj prilici zaustavio moldavskog napadača, zbog čega je dobio žuti karton, a možda je mogao i crveni.

S druge strane Šimunić je jedan od rijetkih ubačaja moldavijskih krilnih napadača u sredinu, umalo skrenuo u vlastiti gol.

Vukojević već sad bolji od Nike Kovača?

Vrlo dobru utakmicu odigrao je danas vidno raspoloženi Ognjen Vukojević, koji je podsjetimo, sinoć saznao kako prelazi u kijevski Dinamo. Posebno je kvalitetno dirigirao sredinom u prvom poluvremenu, kada je dijelio lopte kao rukom.

U svakom slučaju važno je znati, da ćemo jednom kada kapetan Kovač ode, imati kvalitetnog, ako ne i boljeg igrača na poziciji zadnjeg veznog, no što je to bio Niko.

Drugo poluvrijeme za zaborav

O drugom poluvremenu nećemo trošiti previše "tinte". Većina prvotimaca zamijenjena je , a oni koji su ušli nisu ničim pokazali da se u pripremama žele nametnuti Biliću.

Moldavija je bila bolji protivnik, a to nas je umalo stajalo i izjednačujućeg gola u 88. minuti, no, srećom po Bilića, kao što smo rekli, sjajno je spasio Pletikosa.

Za kraj napomenimo kako smo ovu utakmicu, uz sve priloženo, igrali i bez trojice ponajboljih nogometaša, Kranjčara, Srne i Petrića, stoga ne valja previše očajavati, jer bilo je nerealno očekivati golijadu na Kantridi.

Prvo poluvrijeme:

Čak 6000 gledatelja okupilo se danas na Kantridi kako bi pozdravilo naše reprezentativce.

U 3. minuti odličnom loptom Pranjić je uposlio Olića, ovaj je izašao sam pred gostujućeg vratara, doduše sasvim iskosa, pa njegov udarac sa petnaestak metara, prolazi pored vratnice.

Nekoliko minuta kasnije Modrić se izborio za loptu na desno, ubacio u sredinu, ali u zadnji tren čisti jedan moldavijski branič.

U 6. minuti Rakitić je pokušao sa 25 metara sasvim iskosa, ali njegov udarac prolazi tik uz desnu vratnicu protivničkog gola. Minutu kasnije opet se driblingom oslobodio čuvara na desnoj strani, zatim ubacio u sredinu, međutim, Budan je malo uranio s utrčavanjem i ostao u zaleđu.

U 15. minuti velika prilika za Hrvatsku. Modrić je sjajno prošao po desnom boku, zatim oštro ubacio u sredinu, a Budan sa nekim pet metara snažno puca, ali samo preko gola.

Pet minuta kasnije Modrić je dugom loptom isturio Budana na desnom krilu, ovaj malo povukao pa vratio povratnu za Modrića koji ubacuje u sredinu, gdje Olić sa nekih desetak metara glavom puca, ali ravno u vratara.

U 24. minuti Rakitić je pokušao izravno iz slobodnog udarca sa više od 25 metara, ali spreman je moldavijski vratar.

Tri minute kasnije prva kombinacija gostiju, nakon čega je uslijedio ubačaj sa lijeve strane i nespretna intervencija Šimunića. Srećom iz kornera ništa opasno po naš gol.

Gol za Hrvatsku! U 30. minuti nakon što je oduzeo loptu na nekih 25 metara, Rakitić je snažno zapucao, a moldavijski vratar jedva izbio u korner. nakon kornera Rakitića, najspretniji u sredini bio je Niko Kovač, koji glavom šalje loptu u suprotni kut.

Nakon postignuto gola, naši su se malo opustili pa su Moldavci u nekoliko navrata priprijetili, a Robert Kovač dobio je žuti karton, jer je u izglednoj situaciji zaustavio Bugajeva.

U 44. minuti Ćorluka je zalomio u sredinu sa desnog krila, ali ga na rubu kaznenog prostora ruši Zmau. Dobra prilika za naše. Ivica Olić preuzeo je odgovornost, ali njegov udarac otišao je malo poviše grede. Bila je to posljednja prilika u prvo poluvremenu.

Drugo poluvrijeme:

Na početku drugog poluvremena Bilić je napravio tri izmjene. Ušli su Šimić, Vejić i Klasnić, a izašli R. Kovač, Šimunić i Olić.

U 55. minuti dobro su kombinirali Moldavci, ali udarac Gatcana sa ruba kaznenog prostora u posljednji tren blokira Šimić. Opasno je to izgledalo.

Dvije minute kasnije sjajna akcija Hrvatske. Kombinirali su Modrić i Ćorluka pa zatim i Budan, da bi na kraju Pranjić ubacio sa lijeve strane, a Klasnić iz prve pucao, ali samo u blok. Nakon kornera Rakitića opet je samo ostao N. Kovač, ali sada je zamalo neprecizan.

Još jedna zamjena. Iz igre izlaze N. Kovač i Budan, a na teren ulaze Pokrivač i Kalinić.

U 70. minuti dobar pokušaj Rakitića iz slobodnjaka sa 25 metara, ali lopta odlazi nekim metar od desne vratnice.

Pet minuta kasnije ozbiljno su zaprijetili Moldavci, kada je nakon ubačaja sa desne strane Gatacan dobro pucao sa ruba kaznenog prostora, ali sjajno se postavio Pletikosa.

Prilika za Moldaviju! U 80. minuti velika prilika za Moldaviju. S desne strane je prošao Gatacan, ubacio u sredinu gdje je sam ostao Crunza, koji u dva navrata sam na nekih pet metara nije uspio savladati sjajnog Pletikosu.

Dvije minute prije kraja još jedna dobra prilika za Moldaviju, na povratnu loptu na na rubu šesnaesterca naletio je Andronic, zatim snažno, ali neprecizno zapucao.

Vedran Buble
Foto:K.H.

Pročitajte više