Neue Zuericher Zeitung: Modrić ima svilenu nogu, dva laserska oka i nepresušne ideje

ŠVICARSKI mediji aklamacijom priznaju da su "dobri duhovi" i nepreciznost Dinamovih napadača spasili Basel od poraza u Zagrebu, ali također ujedinjeno sipaju vodopade hvalospjeva na račun Dinamovog poslovođe.

"Izboren bod u Zagrebu", donosi naslov "Basler Zeitung" -  "Basel je u skupini Lige UEFA ispunio važnu etapu prema 1/16 finala Kupa UEFA. Zaradio je remi bez golova i sa četiri boda iz dvije utakmice drži dobar kurs"

Basler Zeitung je također vrlo optimističan u prognozi nastavka  natjecanja za Basel: "Ukoliko FCB pobijedi Brann u sljedećoj utakmici koju igra kod kuće, za njega su kvalifikacije za knock out fazu završene"

"Nakon pobjede nad Rennesom prije dva tjedna Basel je izborio željeni bod iako je igrao bez Carlitosa, Huggela, Malicka Ba i Nakate zahvaljujući neumornoj predanosti i defenzivnoj taktici kojom su razbili napadačke valove Hrvata.

Velika sreća koja je pratila Base se pokazala i u sučevoj nadokandi kada je hrvatski internacionalac Vukojević pogodio stativu.

Dinamo je bio briljantan u početnoj fazi, ali nije iskoristio sve prilike, dijelom zbog promašaja, a dijelom zbog čvrste obrane u kojoj su Majstorović i Costanzo, zajedno sa pomagačima Ergićem i Degenom zaslužili najviše ocjene."

Christian Gross je kitnjasto likovao zbog provlačenja na Maksimiru: "Prikazali smo vojnički discipliniranu bezgrešnu predstavu"

"Dragulj Modrić"

Švicarski novinari slave Luku Modrića i njegova sjajna proigravanja i driblinge. "Nije čudno da se oko ovog dragulja vrte najveći europski klubovi, primjerice Modrićev najdraži, Barcelona"

"Tek kada je Modrić morao zastati da dođe do daha i Basel se mogao malo osloboditi obrambenih zadaća: Zanni je udarcem na gol, a kapetan Ivan Ergić kontrolom lopte smirio Dinamove napade.

"Basel se podigao u drugom dijelu"

Basel se odlučno postavio u drugom dijelu i dobro kontrirao Dinamovim napadima. Nikad dosad nije sa tako bogatim ulovom započeo natjecanje u Kupu UEFA.

Švicarske kolege su još jednom bacile pogled prema Baselu u eliminacijskoj fazi Kupa UEFA, a mora se priznati da njihov klub doista dobro stoji nakon boda u Zagrebu: "Nakon remija Rennesa i Branna, Baselu su porasle šanse da se po treći put plasira iz skupine Lige UEFA jer 29. studenog ukoliko pobjedi Brann, sedam bodova bi mu trebalo biti dovoljno da preživi do Kupa UEFA"

Blick: Savršena predstava i dar za predsjednicu

"Gotovo savršenom taktičkom predstavom Basel je izborio bod i predsjednici kluba Giseli "Gigi“ Oeri dao lijepi poklon za 52. rođendan. I Blick ističe Grossove riječi kako "izborit bod u Zagrebu je veoma važno i jako teško"

"Čak ni superzvijezda Modrić nije uspio savladati Costanza"

Blick slavi čuvara Baselove mreže koji je u prvom dijelu fantastično skinuo dva uzastopna pokušaja: "Pokrivač ga je natjerao da se ispruži udarcem iz daljine, a Gaucho na Baselovom golu je obranio i Šokotin udarac nakon odbijene lopte. Iako je pomoćni sudac označio zaleđe, Costanzova refleksna reakcija je svejedno nevjerojatna. Čak ni superzvijezda Modrić nije uspio savladati Costanza"

"Nije ni čudo da ga traže najveći klubovi"

Blick je pola izvješća sa utakmice posvetio najboljem igraču Dinama: "Zagorčavao je život Baselu, nije ni čudo da ga traže najveći klubovi, a ponude se kreću od 15 do 25 milijuna eura".

"Jadna realizacija Hrvata i sjajna defanzivna predstava Basela donijela je Grossovoj momčadi jedan bod." Blick također ističe trojac Majstorović - Marque - Ergić.

Dinamova pobjeda protiv Branna i Rennesov poraz od HSV-a vode Basel dalje

Blick se naravno bavi kalkulacijama koji su rezultati potrebni da se njihov klub plasira u knock out fazu Kupa UEFA: "29. studenog bi se Basel  mogao kvalificirati u 1/16 finala. Dinamova pobjeda protiv Branna i Rennesov poraz od HSV-a vode Basel dalje. To je tih sedam bodova koje je Gross računao da će biti dovoljni za prezimljavanje u Europi"

Neue Zuericher Zeitung: Modrić ima svilenu nogu, dva laserska oka i nepresušne ideje

"NA TEŠKOM gostovanju kod Dinama Basel je izvukao remi pred bučnim domaćim navijačima. Što je utakmica duže trajala, to je Basel bio sigurniji, a individualno jaki Hrvati su bili sve umorniji. Njihov pritisak je jenjavao kako je utakmica odmicala. U sudačkoj nadoknadi mogli su do pobjede, a Vukojević je pogodio vratnicu.", piše ciriški NZZ.

"Obrana Basela, koju su predvodili nepogiješivi Majstorović i Marque, u posljednjih pola sata nije bila na kušnji. Dinamo nije mogao pojačati ritam. Hrvatski prvak u svom nacionalnom prvenstvu pobjeđuje velikog naprezanja. Međutim, u ovoj utakmici su deficiti iz hrvatskog prvenstva izašli na vidjelo u drugom poluvremenu, kada Dinamo nije uspio napraviti značajniji pritisak.", zaključak je Zeitunga

NZZ je poput ostalih švicarskih listova iznimno korektno napisao da je sreća spasila Basel od potopa na Maksimiru:"Miran kraj večeri nije se dao naslutiti na početku. Hrvatski su, predvođeni Lukom Modrićem, u prvih 15 minuta ''pregazili'' Basel. Stvorili su četiri stopostotne prilike. Basel se nakon toga malo stabilizirao, ali je vrlo rijetko prijetio Dinamovom golu. Baselova obrana je, izuzevši tih prvih 15 minuta, bila dovoljno dobra za osvajanje jednog vrijednog boda u Zagrebu."

Nije izostao i podsjetnik na negativnu tradiciju švicarskih klubova na hrvatskim terenima: "Švicarski europski predstavnik još nikada nije pobijedio u Hrvatskoj u prethodnih 5 navrata. Ovoga puta Basel tome nije bio niti blizu. Na vlastitom terenu u hrvatskom prvenstvu Dinamo nije izgubio niti bod, a u 2007. godini, od 30 utakmica ostvario je 29 pobjeda''.

NZZ je također poseban odlomak posvetio Luki Modriću:

''Glavna figura večeri bio je Luka Modrić. On je anti-teza idealnog nogometaša kakvog zamišlja Baselov trener Christian Gross. To bi, prema Grossovoj viziji, trebao biti visok i snažan igrač, a Modrić je nizak i lagan. Međutim, ima svilenu nogu, dva laserska oka i ideje kojih mu nikad ne nedostaje. Šahtar je za njega spreman izdvojiti 15 milijuna eura. Doduše, te brojke variraju, neki izvori govore i o 25 milijuna, a prema dojmu koji je ostavio u prvom poluvremenu, moglo bi se reći da vrijedi i više. Ponekad mu treba mala stanka da dođe do daha, ali onda se opet ukazuje. Apsolutni je pokretač Dinamove igre''

Pročitajte više