Nevjerojatan rezultat: Američka štafeta 4x100 srušila rekord za gotovo četiri sekunde!

AMERIČKA plivačka štafeta 4x100 metara osvojila je zlatnu medalju u nevjerojatnoj finalnoj utrci na Olimpijskim igrama u Pekingu.

Amerikanci su do zlatne medalje stigli s vremenom 3:08.24, čime su nadmašili vlastiti svjetski rekord iz nedjeljnih kvalifikacija (3:12.23) za 3 sekunde i 99 stotinki! Koliko je ovo bila kvalitetna i brza utrka, najbolje pokazuje podatak da je čak pet štafeta plivalo brže od dosadašnjeg svjetskog rekorda. Drugo mjesto osvojila je francuska štafeta (3:08.32), a treće australska (3:09.91).

Michael Phelps plivao je prvu izmjenu za SAD, ali nije bio najbrži! Phelps je plivao 47.51, a Eamon Sullivan 47.24, čime je oborio i svjetski rekord na 100 metara, koji je dosad držao Francuz Alain Bernard. Nainme, Bernard je na ovogodišnjem Europskom prvenstvu u nizozemskom Eindhovenu plivao 47.50.

Upravo je Bernard bio jedan od najvažnijih aktera ove štafete. Plivao je zadnju izmjenu za francusku štafetu i držao je prvo mjesto, ali ga je u finišu prestigao najstariji američki plivač, 32-godišnji Jason Lezak, koji je tako sačuvao san Michaela Phelpsa o osvajanju osam zlatnih medalja u Pekingu. Da je Lezak bio samo malo sporiji, ili Bernard samo malo brži, taj bi se san već rasplinuo. 

M.Š./Totalsport
Foto: AFP

Pročitajte više