PRVI ČOVJEK UEFA-e

"Ništa više neće biti isto nakon užasa, a samo idioti nas napadaju zbog te utakmice"

Foto: Guliver Image/Getty Images

''NADAM se da će se sezona nastaviti, makar to bilo krajem lipnja, ali ne smijemo tvrdoglavo inzistirati na tome. Ne posustane li pandemija do tada, onda je besmisleno inzistirati na tome da se sezona završi'', za talijansku Repubblicu je rekao Aleksander Čeferin, prvi čovjek UEFA-e i prvi put od početka krize dao do znanja da krovna kuća europskog nogometa ne odbacuje ni scenarij da se nogomet ove sezone više neće igrati.

''U slučaju da se prvenstva ne nastave barem do kraja lipnja, onda će vjerojatno biti izgubljena. Imamo prijedlog da se lige nastave do datuma kad bi trebala početi iduća, a onda bismo nju malo pomakli. U svakom slučaju, pokušat ćemo doći do rješenja koje bi bilo najbolje za sve klubove i lige'', kazao je Slovenac.

Jedno od najčešće postavljanih pitanja u posljednje vrijeme je što će biti s igračima kojima istječu ugovori 30. lipnja. Slovenac priznaje da za taj problem nema pravog odgovora.

''Nemamo nadležnost nad ugovorima između igrača i klubova. Nastavi li se sezona, morat ćemo pronaći kompromisno rješenje. Pri tome mislim da bi bilo idealno da važeći ugovori potraju još neko vrijeme, kao i da produžimo prijelazne rokove'', rekao je Čeferin pa se osvrnuo na gorući aktualni problem rezanja plaća:

''Ponavljam, mi nismo nadležni za takva pitanja. Ugovori su stvar između klubova i igrača. Međutim, moramo biti svjesni da ćemo svi osjetiti posljedice ove krize. Danas nema prostora za sebičnost. U danima koji nas čekaju pokazat ćemo jesmo ili nismo solidarni.''

Zbog krize UEFA je izašla u susret klubovima i izvanredno je modificirala pravila financijskog fair-playa.

''Nažalost, ništa na svijetu više neće biti isto nakon ove užasne godine. Što se tiče FFP-a, imamo nekoliko ideja.''

Mnogi stručnjaci tvrde da je prva utakmica osmine finala Lige prvaka koja se 19. veljače igrala na San Siru pridonijela rapidnom širenju koronavirusa u Bergamu s katastrofalnim posljedicama za taj grad na sjeveru Italije.

"Toga dana na utakmicu Atalanta - Valencia, koja se igrala u Milanu, automobilima, vlakovima i autobusima otišlo je pola Bergama. Oko 40 tisuća ljudi cijelo vrijeme bilo je u neposrednoj blizini, a kasnije, slaveći golove i pobjedu Atalante (4:1), i u bliskom fizičkom kontaktu. Čuo sam puno teorija o tome zašto se u Bergamu virus proširio brže nego u ostatku Italije, a ovo je moja: ta utakmica bila je biološka bomba nakon koje više u Bergamu ne možemo pokopati ni kremirati umrle koliko ih ima", rekao je Fabiano Di Marco, šef pulmološkog odjela bolnice Papa Ivan XXIII. u Bergamu.

Ta teza iritira Čeferina koji odlučno odbija sve optužbe.

''Kad se igrala ta utakmica, tada se igrao nogomet u cijeloj Europi. Čuo sam idiotske kritike što se tiče utakmice u Milanu između Atalante i Valencije. Tog 19. veljače nitko nije mogao znati da će baš Lombardija biti najveće žarište pandemije. Tko smo mi da kažemo da se utakmica ne može igrati zbog tog razloga? Postoje nadležne institucije za ta pitanja'', zaključio je Čeferin.

Pročitajte više