Njemačka dočekuje Italiju u neosvojivom Dortmundu

DVOBOJ epskih razmjera očekuje se večeras od 21 sat na Westfalenu, jer u polufinalu SP-a se sastaju dvije velesile: Italija i Njemačka. Nitko više ni ne spominje susret prije tri mjeseca kada je u Firenzi Italija razbila Italiju 4:1, jer ovo je potpuno drugačija priča.

Klinsmann je sretan jer se ključni dvojac njegove momčadi: Ballack i Klose, oporavio od lakših ozljeda, tako da će obojica biti potpuno fit za utakmicu. Neočekivane je brige ipak izazvala odluka FIFA-e da kazni sa dvije utakmice neigranja jednog od njaboljih Njemaca na SP-u, veznjaka Torstena Fringsa, zbog udaranja Argentinca Cruza u gužvi poslije izvođenja jedanaesteraca u četvrtfinalnom meču. Kazna je ipak preinačena u jednu utakmicu neigranja, tako da će igrač Werdera nastupiti u finalu ili u utakmici za treće mjesto.

Njegovo mjesto će najvjerojatnije zauzeti jednako pouzdan klupski kolega Tim Borowski, iza kojeg je sjajna sezona u Bundesligi i Ligi prvaka.

Utakmica se igra u Dortmundu, gdje Njemačka nije izgubila utakmicu posljednju 71 godinu, točnije u tom gradu dosad bilježi 13 pobjeda i jedan neodlučeni rezultat. "Atmosfera na Westfalenu je neopisiva. Kao vulkan koji će, nadamo se, eruptirati"

Nijemce svakako više od povijesnih podataka veseli podatak da su polufinale izborili pobjedom nad Argentincima, koji su prije prvenstva, a naročito poslije utakmica po skupinama, važili za jedne od favorita, dok se domaćinima SP-a nisu davale baš velike šanse.

Upravo je nakon pobjede protiv Argentine, Njemačka od mnogih označena kao favorit za osvajanje Prvenstva, što pokazuju i omjeri na kladionicama.

Italiji, koja nije baš blistala na SP-u, se na putu do polufinala otvorio ždrijeb, tako da je igrala protiv objektivno slabijih protivnika nego ostala tri sudionika poluzavršnice, ali ne treba sumnjati u doista veliku kvalitetu momčadi Azzura. Tim više što im odgovara uloga favorita nametnuta Njemačkoj.

Ni Nijemcima neće biti lako protiv talijanske obrane, iako imaju Klosea i Podolskog, jer je talijanska obrana, iako još od utakmica u skupinama, bez prvog čovjeka Neste, primila samo jedan gol.

Nesta ni večeras zbog ozljede ne može igrati, a Lippi dvoji koji će ga igrač, Materazzi ili Barzagli, zamijeniti u srcu obrane i praviti društvo Cannavaru. Osim granitne obrane, Talijani se ponovo uzdaju u probuđenog Lucu Tonija, za kojeg priželjkuju da nastavi zabijati tragom Paola Rossija, koji je na SP-u 1982., također prespavao prvi dio prvenstva, da bi završnici golovima Talijane odveo do titule prvaka svijeta.

Z.A.

Pročitajte više