Njemačka želi organizirati Euro 2024., kandidirat će se i Turska

Foto: Getty Images/Guliver Image

PREDSJEDNIK njemačkog nogometnog saveza Reinhard Grindel je s bivšim reprezentativcem Philippom Lahmom i kancelarkom Angelom Merkel predao kandidaturu te zemlje za organizaciju Europskog prvenstva 2024. godine.

Podsjetimo, Euro će se 2020. godine igrati u 12 različitih europskih zemalja, nakon čega se vraća sadašnji format kad se prvenstvo igra u jednoj zemlji ili u suorganizaciji dviju zemalja. Oba polufinala i finale sljedećeg Eura igrat će se na Wembleyju. Njemačka je povukla organizaciju za te utakmice, a za uzvrat računa na podršku engleskog nogometnog saveza na glasanju o sljedećem domaćinstvu.

Njemačka, koja je ugostila SP 2006. godine, Euro nije organizirala od 1988. godine kad se igralo u Zapadnoj Njemačkoj. Za gradove domaćine Njemačka je ponudila Berlin, Köln, Dortmund, Düsseldorf, Frankfurt, Gelsenkirchen, Hamburg, Leipzig, München i Stuttgart.

Jedina zemlja koja će se uz Njemačku kandidirati jest Turska, koja će uskoro predati svoju kandidaturu. Turci nikad nisu bili domaćin nekog velikog natjecanja. S Grčkom su se kandidirali za Euro 2008. i izgubili, a nije im uspjela ni samostalna kandidatura za Euro 2012. godine.

UEFA će dobitnika organizacije objaviti 27. rujna ove godine.

Pročitajte više