NBA LIGA

Noć koja je sve promijenila

Foto: screenshot

U TEORIJI, sve je izgledalo kao u bajci. U praksi, noćas je postalo jasno da će New York Knicksi bajku koju planiraju započeti ovog ljeta, morati pisati na drukčiji način od planiranog ili će ostati u žanru u koji su svrstani posljednjih dvadesetak godina - u hororu.

Jedna od najstarijih, najslavnijih, najpopularnijih, ali i najlošije vođenih franšiza u NBA svijetu imala je najgori omjer u ligi ove sezone i svi oko nje s pravom su se nadali da će joj lutrija donijeti prvi pick na draftu, a time i pravo na odabir Ziona Williamsa, najiščekivanijeg novaka još od LeBrona Jamesa. Međutim, od ove sezone pravila lutrije su drukčija i Knicksima se računica nije isplatila. Prvi su pick senzacionalno dobili New Orleans Pelicansi i time srušili snove Knicksa, ali i svih ostalih koji su Ziona planirali iskoristiti kako bi doveli nezadovoljnog Anthonyja Davisa.

Pogrešna godina za Knickse da budu najgori

Od ove godine, naime, tri kluba s najlošijim omjerom imaju jednake šanse (14%) da kombinacija kuglica iznjedri baš njihovo ime, za razliku od prijašnjih godina kad je najlošija momčad samostalno imala 25% šansi. Lutrija je tako sinoć pokazala da je upravo to - lutrija - i da je ne treba uzimati zdravo za gotovo. Tako su Knicksi zapravo bili jedina od tri momčadi s 14% šansi (uz Phoenix i Cleveland) koja je dobila jedan od prva tri izbora. Točnije, treći.

Pelicansi su imali samo 6% šansi, čak je šest klubova imalo više. Memphis je u lutriju ušao s osme "startne pozicije" i dobio drugi pick, a LA Lakersi birat će četvrti iako je čak 10 klubova imalo veće šanse da se izvuče njihova kombinacija.

Ali pobjeda Pelicansa zapravo je svojevrsna poetska pravda jer nijedan drugi rasplet lutrije ne bi izazvao takav kaos u NBA ligi. Razlog tome je, dakako, saga o Anthonyju Davisu koja sad poprima potpuno nove razmjere.

Davis je vjerojatno najbolji centar NBA lige, tek mu je 26 godina, a u siječnju je zatražio trejd iz Pelicansa, jedinoga kluba za koji je igrao u sedmogodišnjoj NBA karijeri. Pelicansi mu nisu ispunili želju prije završetka prijelaznog roka u veljači računajući da će na ljeto moći dobiti atraktivniji "paket" igrača i budućih pickova drafta. Ali franšiza iz New Orleansa nije odustala ni od pokušaja da odvrati svojeg superstara od odlaska, a u tom kontekstu dobitak na lutriji jednak je... Hm, dobitku na lutriji.

Griffin je već triput dobio prvi izbor drafta, ali nikad se nije razveselio kao ovaj put

Još prije lutrije Pelsi su angažirali Davida Griffina za glavnog operativca, odnosno izvršnog dopredsjednika za košarkaška pitanja. On je u Cleveland Cavaliersima čak triput u četiri godine (2011., 2013., 2014.) dobio prvi izbor drafta, a zanimljivo, one četvrte (2012.) pobijedili su Pelicansi i odabrali - Anthonyja Davisa.

Griffin je bio predstavnik Pelicansa na sinoćnjoj lutriji, a kad je pročitano ime njegova novoga kluba, onako iskreno, od srca, uzviknuo je: "Fuck, yeah!"

Jer njegov primarni zadatak u Pelicansima je učiniti sve što se može kako bi zadržali Davisa, a ako se to zaista ne bude moglo, onda izvući što je više moguće od njegova novoga kluba, bilo ovog ljeta, bilo u veljači, prije isteka prijelaznog roka. Poslije će biti kasno, ugovor mu istječe na ljeto 2020.

Ali pobjeda na lutriji i dolazak čudovišnog Ziona Williamsona mogli bi promijeniti AD-jev mentalni sklop. Ipak je najveći razlog njegova nezadovoljstva i želje za odlaskom nedostatak drugih vrhunskih igrača u sastavu, a Zionov dolazak to bi trebao promijeniti. Umjesto da dobiju jednoga u zamjenu za drugoga, Pelikani sad imaju obojicu. I ovce i novce.

Zion bi prije ili kasnije završio u New Orleansu

Međutim, prema prvim informacija najupućenijih NBA novinara, Davis i dalje želi otići. Lakersi su i dalje njegova preferirana destinacija, Boston i dalje može ponuditi najatraktivniji "paket", a najveći su luzeri u cijeloj priči, naravno - Knicksi. Oni su sve podredili ovom ljetu - raščistili prostor pod "salary capom", u to ime se riješili čak i svoje zvijezde budućnosti Kristapsa Porzingisa, istankirali ostatak sezone kako bi stvorili preduvjete za dovođenje Ziona prvim izborom drafta, a zatim i doveli dva vrhunska slobodna igrača, po mogućnosti Kevina Duranta i Kyriea Irvinga.

I njima je, dakako, Davis bio na radaru, ali svaki plan za njegovo dovođenje počivao je na prvom izboru drafta i Zionu. Da su Lakersi nekim čudom dobili prvi pick (a i četvrti je senzacionalan), možda bi slomili Pelicanse, koji bi AD-ja radije poslali u bilo koji od preostalih 28 klubova nego ga dali omraženim Jezerčanima. Zapravo, većina od tih 28 klubova imala bi solidne šanse da je stekla pravo na Williamsona.

A Pelicansi su ga dobili bez da su se odrekli Davisa. Na njima dvojici u teoriji bi mogli graditi budućnost. Uz to, ako Davis i dalje bude želio otići, lakše će to preboljeti sad kad imaju Ziona, i što je još važnije, moći će maksimalno "izmusti" Boston ili nekog drugog trejd-partnera. A ako je zaista Zion tako dobar kao što je razvikan, sigurno neće biti lošiji nego što su bili u sedam godina s AD-jem u kojima su ukupno dvaput vidjeli doigravanje. 

Pročitajte više