Nogometni biznis buja: Europsko nogometno tržište vrijedi 25,5 milijardi eura

Foto: EPA

PET najcjenjenijih europskih nacionalnih nogometnih liga u sezoni 2016./2017. ostvarilo je rekordne godišnje prihode u iznosu od 14,7 milijardi eura, zaključak je istraživanja savjetodavne kuće Deloitte.

Konzultantska kuća ističe kako europsko nogometno tržište trenutačno vrijedi oko 25,5 milijardi eura te da su financijski rezultati nogometne sezone 2016./2017. dokaz poboljšane profitabilnosti i stabilnosti europskih nogometnih klubova.

Lidersko mjesto pripalo je Engleskoj. Uz nikada veće prihode svakog pojedinog kluba na godišnjem planu, Premier liga u spomenutoj je sezoni zabilježila profit vrijedan 5,3 milijarde eura.  

Rekordni izdaci temeljili su se na pozamašnim televizijskim ugovorima, kao i na kontrolnim mjerama nad vlastitim troškovima. Novčanom priljevu pridonijelo je i regulirano poslovanje pod utjecajem nametnutog financijskog fair playa.

Dok je prije samo desetak godina 60 posto klubova Premier lige bilježilo operativne gubitke, u sezoni 2016./2017. svi su klubovi poslovali s dobiti, otkrilo je Deloitteovo istraživanje u kojem je istaknuto kako su prihodi engleskih prvoligaša prvi put u povijesti rasli snažnije od plaća.

Potaknuta prodajom televizijskih prava na emitiranje, španjolska La Liga pozicionirala se na drugom mjestu s prihodima od 2,9 milijardi eura. Kontinuirani novčani rast zabilježen je i u njemačkoj Bundesligi s ukupnim prihodima od 2,8 milijardi eura.

S uvećanjem osam posto u odnosu na sezonu 2015./2016., i talijanska Serie A pohvalila se povijesnim prekoračenjem prihoda većim od dvije milijarde eura. Premda osjetno zaostaje za konkurentima, francuska Ligue 1 smjestila se na petom mjestu poretka s dohocima vrijednima 1,6 milijardi eura.

Pročitajte više