Novi kralj svjetskog tenisa uzeo i olimpijsko zlato

ŠPANJOLAC Rafael Nadal potvrdio je i na olimijskom turniru u Pekingu status trenutno najboljeg tenisača svijeta. Bogatoj kolekciji trofeja pridodao je i olimpijsko zlato.

Trideset i prvi naslov pobjednika u karijeri zauzimat će u biografiji Rafaela Nadala posebno mjesto. Sjajni Španjolac svojim je velikim rezultatima u karijeri, a pogotovo ove godine, pridodao i olimpijsko zlato u Pekingu. U finalu je Nadal pobijedio 12. nositelja, Čileanca Fernanda Gonzaleza 6:3, 7:6(2), 6:3 nakon 2 sata i 22 minute igre.

Bio je to njihov sedmi međusobni susret i četvrta pobjeda Nadala, koji će sutra od Švicarca Rogera Federera preuzeti prvo mjesto na ulaznoj ATP ljestvici. Gonzalez je, pak, obogatio olimpijsku kolekciju medalja upravo s onom koju još nije imao, srebrnom. Prije četiri godine u Ateni je osvojio zlato u paru s Nicolasom Massuom, te broncu u singlu.

Čileanac u finalnom meču nije iskoristio niti jednu od četiri break lopte. Posebno važne bile su dvije vezane u drugom setu, kada je pri vodstvu 6-5 imao 15-40, dvije set lopte. Nije uspio, Nadal je od tog trenutka dobio 11 od sljedećih 13 poena, odnosno, nakon što se izvukao iz teške situacije, riješio je tie-break sa 7-2 u svoju korist. Nadal je, pak, u prvom setu ranim breakom osigurao prednost koju je zadržao do kraja seta, a nakon što je dobio i drugi, u trećem je bio potpuno dominantan. Izborio je u tom, trećem setu, čak 8 break lopti, iskoristio jednu i to je bilo sasvim dovoljno.

Španjolac je imao 12 izravnih poena više (34-22) od Čileanca. Puno manje je i griješio, napravio je 41 neforsiranu pogrešku, a Gonzalez 63. Peking je još jednom promovirao novog lidera svjetskog tenisa - Rafaela Nadala.

Olimpijske igre, tenis, finale (muški):

Nadal (2) - Gonzalez (12) 6:3, 7:6(2), 6:3

Totalsport
Foto: AFP

Pročitajte više